مشاوره تکنولوژی بتن و افزودنی های بتن

Table of Contents

بروز رسانی : ۰۲/ ۰۳ / ۱۴۰۲ – قیمت بتن آماده 

نام کارخانه: سنگ شکن غرب

بچینگ پلانت: ۴ عدد تویین شفت

توان تولیدی بر ساعت: ۱۰۰۰m

اطلاعات تماس: ۰۹۰۰۱۸۸۷۰۰۰

تعداد تراک میکسر: ۶۰ دستگاه

موقعیت: جنوب، غرب و شمال تهران

تعداد پمپ دکل: ۴

تعداد پمپ زمینی: ۴

سبحان بتن

نام کارخانه: سبحان بتن

بچینگ پلانت: ۲ عدد تویین شفت

توان تولیدی بر ساعت: ۵۰۰m

اطلاعات تماس: ۰۹۰۰۱۸۸۷۰۰۰

تعداد تراک میکسر: ۴۰ دستگاه

موقعیت: شمال و شرق تهران

تعداد پمپ دکل: ۱۰

تعداد پمپ زمینی: ۱۰

بتن آزادگان

نام کارخانه: بتن آزادگان جنوب

بچینگ پلانت: ۱ عدد تویین شفت

توان تولیدی بر ساعت: ۲۰۰m

اطلاعات تماس: ۰۹۰۳۶۴۲۱۳۴۵ خانم میرزایی

تعداد تراک میکسر: ۲۰ دستگاه

موقعیت: جنوب، غرب و شرق تهران

تعداد پمپ دکل: ۴

تعداد پمپ زمینی: ۴

فروش بتن آماده عیار 350 در تهران (1)

نام کارخانه: رنگچی بتن

بچینگ پلانت: ۲ عدد تویین شفت

توان تولیدی بر ساعت: ۲۰۰m

اطلاعات تماس: ۰۹۱۲۱۲۴۸۷۲۴ مهندس رنگچی

تعداد تراک میکسر: ۲۵ دستگاه

موقعیت: کرمانشاه

تعداد پمپ دکل: ۵

تعداد پمپ زمینی: ۵

 قیمت بتن

با افزایش روز افزون جمعیت، نیاز به ساخت و ساز به طور چشم‌گیری افزایش یافته ‌است. همین امر سبب اهمیت سرعت اجرای پروژه می‌باشد. یکی از اصلی‌ترین راه‌های افزایش سرعت ساخت، استفاده از بتن آماده است.

بتن که اصلی‌ترین پایه ساخت و ساز می‌باشد به دو صورت کارگاهی و آماده در دسترس است. بتن آماده شکل سیال بتن است که در کامیون‌های همزن به محل‌های ساخت و ساز تحویل داده می‌شود و به شکل دلخواه ریخته می‌شود.

استفاده همه جانبه از بتن آماده به عنوان مصالح ساختمانی عمدتاً به دلیل دو مزیت است، ارزان بودن آن و همچنین تنوع زیادی که در طراحی و عملکرد آن وجود دارد، زیرا به شکل سیال می‌توان آن را در قالب‌هایی با هر شکلی ریخت. همچنین علت افزایش تقاضا برای بتن آماده، صرفه‌جویی در تهیه میکسرهای بتن تخصصی می‌باشد.

برای شروع هر پروژه ساختمانی برآورد هزینه مصالح قدم نخست می‌باشد. دانستن نحوه برآورد قیمت بتن آماده به عنوان ماده مهم و اولیه ساخت و ساز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

قیمت بتن

بیشتر بخوانید - رزین سنگ مصنوعی چیست ؟

رزین سنگ مصنوعی همانطور که گفته شد در این مقاله قصد معرفی رزین سنگ مصنوعی ، سمنت پلاست و نانو پلیمری آنتیک را داریم. اما شاید برای شما سوال باشد که رزین آلفا دقیقا چیست و چه کاربرد هایی دارد؟
در پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که زرین آلفا از خانواده رزین های اپوکسی می باشند. ساختمان شیمیایی این رزین طوری است که آنها را در مقابل مواد شیمیایی مقاوم می کـند. رزین های آلفا چسبندگی بسیار خوبی به طیف وسیعی از مواد دارند. همچنین ابعاد قالب خود را به خوبی حفظ می کنند.
این مواد پس از پخت استحکام و مقاومت خوبی در مقـــابل سایش از خود نشان می دهند. همچنین از جمله رزین های نادری هستند. که قادرند در حرارت های بالا مقاومت خوبی نشان دهند.قیمت رزین سنگ مصنوعی ، رزین های آلفا در کاربرد های مختلفی استفاده می شوند.
رزین سنگ مصنوعی عملی مشابه با روان کننده های بتن دارد. هنگام یکه سیمان به آب اضافه میشود به دلیل چسبندگی سیمان، کلوخه شدن مواد بوجودمی آید. برای رفع این مشکل رزین اضافه میشود. که با ایجاد بار الکتریکی بر روی ذرات باعث ایجاد دافع های بین ذرات میشود که در نتیجه از کلوخگی جلوگیری میشود. و اسلامپ نمونه ها را افزایش میدهد که موجب شکل پذیری راحت در هنگام قالب گیری میشود.

تعریف بتن آماده

قیمت بتن آماده

بتن آماده در ایران مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۶۰۴۴ << نام بتن آماده-ویژگی ها >> تولید و تامین می گردد . این استاندارد به بررسی الزامات و مواردی که باید هنگام سفارش بتن آماده مورد توجه قرار گیرد پرداخته و ویژگی های بتن تازه را مورد بررسی قرار می دهد .
مطابق اطلاعیه رسمی ارائه شده توسط انجمن صنفی تولید کنندگان بتن آماده و قطعات بتنی ایران قیمت هر متر مکعب بتن آماده با رده بتنی C25 و با اسلامپ ۸ به اضافه ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده ۹،۷۰۰،۰۰۰ می باشد.
با توجه به موارد فوق تحلیل قیمتی بتن آماده در زیر ارائه شده و در پایان توصیه هایی در ارتباط با آن ارائه می گردد .

قیمت بتن آماده در ابتدا به مواد خام، شیوه عمل‌آوری، دستگاه میکسر و عیار بتن بستگی دارد.‌ همچنین انتقال مصالح، شرایط آب‌وهوایی و نیروی کار در قیمت بتن ‌آماده موثر می‌باشد.

قیمت بتن آماده  بیشتر به تغییرات قیمت سیمان نسبت به قیمت شن و ماسه حساس می‌باشد. زیرا سهم سیمان از هزینه های مواد صنایع آماده حدود ۶۰ درصد بیشتر از سهم ماسه و شن است

جالب است بدانید افزایش قیمت فولاد بر قیمت بتن آماده تاثیر مستقیم دارد. علت این امر جنس فولادی میکسرها می‌باشد.

برای سفارش و مقایسه قیمتی بتن آماده باید عوامل مختلفی شامل ساخت بتن ، عوامل موثر بر طرح اختلاط بتن و همچنین الزامات اجرایی ریختن بتن تازه مورد توجه قرار گیرد که به اختصار مطالبی در ارتباط با آن ارائه می گردد.

عوامل موثر در تخمین قیمت بتن آماده

برای تخمین قیمت بتن آماده در ابتدا باید مقاومت بتن، اسلامپ و حجم مورد نیاز بتن ریزی مشخص شود. که در ادامه به توضیح مختصری در رابطه با آنها پرداخته می‌شود.

  1. بتن مصرفی رایج، بتن با عیار ۳۵۰ می‌باشد که بتن C25 می‌باشد. عدد بعد از C نشانگر مقاومت بتن بر حسب واحد مگاپاسکال می‌باشد.

عیار بتن به میزان سیمان مصرفی بستگی دارد. واحد حجم بتن در ایران متر مکعب می‌باشد. بنابراین، هر کیلوگرم گرم سیمان برای ساخت یک متر مکعب بتن، عیار آن بتن را مشخص میکند. کمترین عیار بتن ۱۵۰ می‌باشد که برای آماده سازی کف فنداسیون استفاده می‌شود و به نام‌های بتن مگر، بتن نظافت و بتن رگلاژ معروف است. همپنین بیشترین عیار بتن ۴۵۰ می‌باشد.

  1. اسلامپ بتن کارایی و روانی بتن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در هنگام دریافت بتن آماده به اسلامپ آن توجه شود و در صورت کمتر بودن اسلامپ از مقدار مقرر از استفاده آن اجتناب شود.

همچنین در صورت اسلامپ بالای بتن آماده پس از تبخیر آب اضافی، بتن دچار ترک‌های ریز و مویی و حتی ترک‌های بزرگ می‌شود.

  1. با دانستن طول و عرض و ارتفاع محل بتن ریزی حجم بتن ریزی مشخص میشود. به عبارت ساده‌تر مساحت بتن ریزی که می‌تواند هر شکلی باشد در عمق آن محل ضرب شده و حجم بتن ریزی حاصل می‌شود.

عوامل موثر بر طرح اختلاط بتن آماده

۱٫ سنگدانه: سنگدانه های مورد استفاده درون بتن به دو نوع درشت دانه شامل شن بادامی و نخودی و ریز دانه شامل ماسه تقسیم بندی می گردد . سنگدانه ها عموما به لحاظ ریالی قیمت بالایی نداشته و به تنهایی تاثیر بالای بر قیمت تمام شده بتن نمی گذارند اما به طور غیر مستقیم بر قیمت تمام شده بتن تاثیر گذار است . استفاده از سنگدانه های با دانه بندی شکسته با تاثیر منفی بر روی اسلامپ بتن باعث کاهش روانی و پمپ پذیری بتن می گردند که این موضوع بر روی میزان مصرف افزودنی های فوق روان کننده و یا مقدار مصرفی سیمان در بتن تاثیر گذار است . همینطور دانه بندی مصالح سنگی و استفاده متناسب از شن و ماسه سبب کاهش میزان مصرف سیمان شده و هزینه های تمام شده بتن را کاهش می دهند.
۲٫ سیمان: سیمان های مورد استفاده در ساخت بتن مطابق با استاندارد مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و همچنین آیین نامه بتن آبا به طور کلی به ۵ نوع سیمان معمولی، سیمان کندگیر، سیمان زودگیر، سیمان با کاهش شدید زمان گیرش و سیمان با مقاومت سولفاتی بالا تقسیم بندی می گردد. در بازار ایران و در ساخت بتن های آماده عموما به شرایط مختلف از سیمان تیپ ۱ یا ۲ استفاده می گردد. عموما فرض نادرستی در جامعه مهندسین وجود دارد که افزایش مقدار سیمان سبب افزایش میزان مقاومت فشاری بتن می گردد. کما اینکه نسبت آب به سیمان بتن مستقیما بر مقاومت بتن تاثیر گذار است. میزان معمول مصرف سیمان در یک متر مکعب بتن حدودا ۳۰۰ الی ۴۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد . به علت قیمت بالای سیمان نسبت به مصالح سنگی ، افزایش میزان سیمان مستقیما بر قیمت تمام شده بتن آماده تاثیر گذار خواهد بود.
۳٫ افزودنی های بتن: از دیگر عوامل موثر بر قیمت تمام شده بتن آماده افزودنی های بتن می باشد . افزایش ارتفاع طبقات، لزوم به کارگیری بتن تا کیفیت مطلوب و به دور از کرمو شدگی و بتن ریزی در شرایط دمایی مختلف سبب شده است که تقریبا استفاده از مواد افزودنی بتن در تمام پروژه های اسکلت بتنی به امری رایج تبدیل شود. افزودنی بتن شامل افزودنی های روان کننده و فوق روان کننده، افزودنی های زودگیر و ضد یخ، افزودنی های دیرگیر یا حفظ اسلامپ و افزودنی های آب بند کننده تقسیم می گردد. شناخت دقیق این مواد از اهمیت بالایی برخوردار بوده و استفاده اشتباه از هر یک از مواد یاد شده سبب صدمات جدی به کیفیت نهایی بتن می گردد. مواد افزودنی معمولا توسط کارفرما و یا کارخانه تولید کننده بتن به بتن اضافه شده و بعد از سیمان دومین عامل مهم در قیمت نهایی بتن آماده می باشد.
۴٫ میکروسیلیس: میکروسیلیس به علت خواص مطلوبی که بر ویژگی های بتن تازه و سخت شده دارد در کشور های پیشرفته به جزء مهمی در طرح اختلاط بتن تبدیل شده است. کما اینکه به به علت شناخت ناکافی از این ماده افزودنی بتن، شاهد مصرف زیاد این ماده در پروژه های مسکونی نیستیم. میکروسیلیس در بازار ایران به دو نوع دوغاب و ژل میکروسیلیس تولید و عرضه شده می شود. میکروسیلیس عموما قیمت کمتری از سیمان دارد و با شناخت صحیح از این ماده افزودنی می توان با کاهش مقدار سیمان به کاهش قیمت نهایی بتن آماده کمک کرد.
پس از بررسی نقش مصالح مصرفی در قیمت تمام شده نهایی بتن به بررسی الزامات اجرایی بتن آماده و تاثیرات آن در قیمت تمام شده بتن می پردازیم.
نوع پمپ استفاده شده جهت انتقال بتن به لحاظ قدرت پمپاژ و سرعت انتقال بتن به طبقات بالا و همچنین طول لوله های مورد استفاده جهت پمپاژ از عوامل مهم دیگری است که بر روی قیمت نهایی بتن تازه تاثیر گذار است. نکته ای که در پروژه های با ارتفاع بالا حائز اهمیت است این است که باید اسلامپ بتن در محل ریختن بتن به عنوان ملاک کار قرار گیرد. گاهی پیش می آید که تولید کنندگان بتن آماده با نمونه گیری اسلامپ در محل تراک میکسرکیفیت بتن را تایید می کنند. کما اینکه زمان مورد نیاز جهت انتقال بتن به طبقات بالایی ساختمان سبب کاهش اسلامپ بتن شده و جبران این مورد نیازمند استفاده از افزودنی های مخصوص با قابلیت حفظ اسلامپ بالا است.
الزامات بتن ریزی در محیط های گرم و سرد از عوامل دیگری است که بر قیمت نهایی بتن تازه تاثیر گذار است. گاها پیش می آید که تولید کننده بتن مجبور است جهت حصول ویژگی های مورد انتظار در هوای گرم از قالب های یخی و در هوای سرد از آب گرم جهت ساخت بتن استفاده کند.

تاثیر مواد افزودنی بر قیمت بتن آماده

ممکن است بر اساس نوع کاربری نیاز به مواد افزودنی خاصی در طرح اختلاط بتن آماده باشد. مواد افزودنی می تواند بر کارایی (چقدر راحت بتن را می توان به شکل درآورد)، زمان پخت، رنگ، تخلخل و سایر ویژگی ها تأثیر بگذارد.  این انعطاف پذیری در ویژگی های فیزیکی محصول نهایی، دامنه استفاده از بتن آماده را افزایش داده است.

در این صورت مقدار و نوع مواد افزودنی ماننده فوق روان‌کننده مورد نظر باید تعیین شود و به کارخانه تولید بتن آماده اطلاع داده شود تا قیمت بتن آماده بر اساس آن داده شود.

تاثیر دمای هوا بر قیمت بتن آماده

  1. در فصول گرم سال با توجه به دمای محیط و به جهت پایین آوردن دمای بتن، به ازای هر قالب یخ مصرفی، به قیمت بتن آماده اضافه خواهد شداز بین روش‌های کاهش دمای بتن استفاده از یخ رایج‌تر می‌باشد. از مزایای یخ این است که می‌توان آن را ذخیره نمود و یخ‌سازها می‌توانند تقریباً به طور پیوسته کار کنند.
  2. در فصول سرد سال به ازای هر متر مکعب بتن باآبگرم به قیمت بتن آماده اضافه خواهد شد. یکی از روش‌های کم هزینه و مؤثر جهت گرم کردن بتن آماده، افزایش دمای آب بتن است. در صورت مصرف سنگدانه‌ها با دماها و رطوبت‌های مختلف، لازم است آب با دماهای مختلف برای تولید بتن استفاده شود.

بتن آماده تحت نظر متخصصین توانمند و حرفه‌ای با توجه به تمام ریزه کاریی‌های اجرایی و شرایط محیطی حاکم بر منطقه ساخته می‌شود. مواد اولیه با دقت بالا با یکدیگر ترکیب می‌شوند. همین موضوع کیفیت این نوع بتن‌ها را افزایش داده و موجب پایداری و دوام بالاتر ساختمان مورد نظر می‌شود.

تاثیر حمل بار بر قیمت بتن آماده

تولیدکنندگان بتن آماده فقط تولیدکننده نیستند، بلکه تدارکات هستند: آنها معمولاً در مدت کوتاهی، یک محصول فاسد شدنی را به خریدارانی که حساس به زمان اند، در مکان‌های مختلف تحویل می‌دهند. داشتن چندین کارخانه در یک منطقه محلی و هماهنگ کردن تحویل آنها از طریق یک دفتر مرکزی یک مزیت شرکت‌های بتن می‌باشد.

فاصله از محل تولید تا مکان پروژه در قیمت بتن آماده موثر است. افزایش فاصله حمل موجب افزایش هزینه می‌گردد. باید توجه داشت که بتن آماده باید در نزدیکی مشتریان خود تولید شود. مشکل حمل و نقل به این دلیل به وجود می‌آید که بتن آماده به شدت فاسد شدنی است. این نوع بتن قبل از اینکه سخت شود باید کاملاً از کامیون تخلیه شود.

تاثیر نوع بتن ریزی بر قیمت بتن آماده

بتن ریزی برای فنداسیون، سقف و دیوارها با قیمتی متفاوت انجام می‌شود. هر چه مساحت بتن ریزی افزایش یابد، قیمت بتن ریزی کاهش پیدا کرده و همچنین هر چه ضخامت بتن ریزی افزایش یابد، قیمت افزایش می‌یابد.

به‌کارگیری تیمی کاربلد و با تجربه در هزینه بتن آماده نقش بسزایی دارد. به این علت که هر اشتباه و خطایی در حین کار به معنای افزایش هزینه بتن ریزی می‌باشد.

نکات تکمیلی در ارتباط با قیمت تمام شده بتن آماده

بعد از ارائه توضیحاتی در ارتباط با نقش عوامل طرح اختلاط بتن موارد زیر در ارتباط با قیمت تمام شده نهایی ارائه می گردد.
معمولا توصیه می گردد جهت پروژه های با پیچیدگی بالاتر و بتن های با رده بالای مقاومتی صرفا قیمت نهایی بتن آماده مورد بررسی نهایی قرار گرفته نشود. دلیل این امر نیز واضح است؛ همانطور که گفته شده استفاده از مصالح با کیفیت نامناسب یا صرفه جویی بیهوده در استفاده از افزودنی های با کیفیت به ظاهر سبب کاهش قیمت بتن شده ولی در دراز مدت سبب کرموشدگی، کاهش کیفیت مناسب بتن در هنگام جایگیری درون قالب و کاهش مقاومت های بتن گردد. افزایش هوای غیر عمدی داخل بتن عاملی است که عمدتا توسط کارخانه های بتن بی کیفیت و کارفرمایان مورد توجه قرار گرفته نمی شود. کما اینکه هوای بتن تازه از مهم ترین ویژگی های بتن به لحاظ دوام دراز مدت و نفوذ پذیری بتن است. با توجه به اینکه عمدتا در پروژه های بتنی مغزه گیری و سنجش مقاومت ریخته شده بتن صورت نمی گیرد نیاز است که از ابتدا در انتخاب تولید کننده بتن با کیفیت تلاش کافی صورت گرفته شود تا در آینده هزینه های اضافی بابت تقویت و یا تخریب بتن متوجه پروژه نگردد.
مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۶۰۴۴ تولید و ریختن بتن تازه از وظایف کارخانه تولید کننده بتن است اما موارد دیگری مانند ویبراسیون ، حمل پمپ بتن و عملیات تسطیح و ماله کشی از وظایف عوامل اجرایی کارخانه بتن نبوده و باید توسط کارفرما تامین شود. این موضوع بع دفعات در پروژه های دیده می شود که به علت ناهماهنگی پیش آمده و معطل ماندن ماشین حمل بتن کیفیت بتن تحویلی تحت تاثیر قرار گرفته و نیاز به استفاده از افزودنی های بتنی احساس می شود. لذا علاوه بر اینکه توصیه می گردد قبل از عملیات بتن ریزی از مشاوره های کارخانه تولید کننده بتن استفاده شود، نیاز است با تامین نیرو با مهارت بالا و بتن ریزی در زمان مناسب ، از ناهماهنگی های پیش آمده جلوگیری گردد .

مطابق با استاندارد ۶۰۴۴ سفارش بتن از جانب کارفرمایان به ۳ صورت امکان پذیر است:
مسئولیت انتخاب نسبت های اختلاط بتن به عهده تولید کننده بتن گذاشته شود و خریدار تنها ویژگی های نهایی بتن را مشخص نماید.
خریدار نسبت های اختلاط بتن را مشخص کرده و تولید کننده بتن تنها ساخت آن را به عهده گیرد.
خریدار مقاومت نهایی بتن تازه را مشخص کرده و بقیه مسئولیت هارا به تولید کننده بتن واگذار نماید.
با توجه به توضیحات ذکر شده می توان به در نظر گرفتن شرایط مناسب قراردادی، هزینه تمام شده بتن تازه را به حداقل رساند.
تیم ایران بتن آمادگی لازم را جهت هرگونه مشاوره و راهنمایی جهت ساخت انواع طرح های اختلاط بتن را اعلام می دارد.

ژل میکروسیلیس

قیمت بتن

بیشتر بخوانید - الیاف پ پ

الیاف پ ‌پ نوعی ماده پلیمری با وزن سبک، استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی است. مقاومت در برابر ترک بتن را می توان با افزودن الیاف پ پ بهبود بخشید. PPF می تواند نفوذ آب یا یون های مضر در بتن را مسدود کند و درنتیجه دوام بتن به طور قابل توجهی افزایش می یابد. در این مقاله تأثیر الیاف را بر دوام بتن، از جمله انقباض خشک شدن، خزش، جذب آب، مقاومت در برابر نفوذپذیری، مقاومت در برابر نفوذ یون کلرید، مقاومت در برابر خوردگی سولفات، مقاومت در برابر چرخه یخ-ذوب، مقاومت در برابر کربناتاسیون و مقاومت در برابر آتش بتن را به خوبی توضیح داده تا بتوانید بهتر با این ماده آشنا شوید.

الیاف پلی پروپیلن که به عنوان الیاف پ پ نیز شناخته می شوند، الیافی سبک میباشند. این الیاف نوعی ماده افزودنی بتن هستند که تاثیرات مثبت قابل توجهی در ساختار بتن به جا میگذارند. مانند الیاف پلی استر، الیاف پ پ را میتوان به POY، FDT و DTY تبدیل کرد. میتوان آنها را در طول فرآیند اکستروژن در رنگ های مختلفی تولید نمود.

الیاف پ پ یکی از رایجترین الیافی میباشند که با دارا بودن ویژگیهای قابل توجه ای که دارند از مشکالت احتمالی در بتن جلوگیری میکنند. میتوان به صراحت بیان نمود، هر زمانیکه نیاز به باال بردن مقاومت مکانیکی و نشکن کردن بتن مد نظر باشد الیاف پ پ بهترین انتخاب میباشند.

 قیمت بتن عیار ۳۵۰

برآورد هزینه ها در هر پروژه، پیش از شروع آن اهمیت بسیاری دارد. صنعت بتن سازی و بتن ریزی نیز از این قاعده مستثنی نیست. عوامل متعددی بر روی قیمت بتن تاثیر می گذارد اما برخی بر این باورند که قیمت بتن تنها مرتبط به بتن خام است. در صورتی که عیار بتن و تراکم آن نیز به صورت مستقیم بر روی قیمت نهایی تاثیر گذار می باشد. هم چنین نکته حائز اهمیت این است که قیمت نفت و قیمت فولاد نیز به صورت مستقیم بر روی قیمت بتن خود تراکم تاثیر می گذارد. دلیل تاثیر گذاری قیمت فولاد بر روی این رقم بدین دلیل است که میکسر هایی که برای اختلاط بتن استفاده میشود از جنس فولاد بوده و افزایش قیمت دستگاه، باعث افزایش تعرفه های تولید بتن و به دنبال آن افزایش قیمت انواع بتن از جمله بتن خودتراکم، بتن عیار ۳۵۰، بتن عیار ۴۰۰، بتن  c۲۵ خواهد شد. علاوه بر این مورد شرایط اقتصادی، شرایط آب و هوایی، نحوه انتقال بتن تا محل، زمان صرف شده از مرحله ساخت تا تحویل بتن، نحوه عملکرد پرسنل و نیروی کار به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی قیمت بتن تاثیر خواهد داشت. 

در گام اول بهتر است که مفهوم بتن عیار ۳۵۰ را بررسی کنیم. بتن عیار ۳۵۰ به بتنی گفته می شود که در هر یک متر مکعب بتن از حدود ۳۵۰ کیلوگرم سیمان استفاده شده باشد. به عبارت دیگر می توان گفت عیار نشان می دهد که در طرح اختلاط بتن شما به چه میزان سیمان مورد استفاده قرار گرفته است. قیمت بتن عیار ۳۵۰ همیشه برای خریداران حائز اهمیت بوده است چرا که این نوع بتن محبوب ترین و مناسب ترین بتن برای ساخت و ساز های ساختمانی می باشد. البته از بتن عیار ۳۵۰ می توان در در صنایع زیر نیز استفاده نمود:

۱٫   در صنعت تولید دیوارهای پیش ساخته بتنی

۲٫   در صنعت جاده سازی

۳٫    برای بهبود ساخت و ساز های کوچک

۴٫   برای پیاده سازی پی ساختمان

بتن عیار ۳۵۰ در فضای کارخانه و توسط دستگاه بچینگ پلانت تولید می شود که همین امر باعث بهبود فوق العاده کیفیت آن شده است. این بتن هنگام تولید، توسط استاندارد های خاصی از جمله مقدار سیمان مصرفی، نسبت آب به سیمان و غیره تحت بررسی قرار می گیرد. هم چنین این بتن را که در کارخانه تولید کرده و برای استفاده به محل مورد نظر با کمک ماشین آلات انتقال می دهد، سرعت انجام پروژه را به صورت باور نکردنی بهبود می بخشد. این یکی از دلایلی است که قیمت بتن عیار ۳۵۰ به صورت روزانه توسط مشتریان بررسی می شود!

قیمت بتن عیار ۴۵۰

همان طور که برای بتن عیار ۳۵۰ ذکر شد، منظور از بتن عیار  بتنی است که در تولید هر متر مکعب از آن حدود ۴۰۰ کیلوگرم سیمان استفاده شده باشد. لازم به ذکر است که هرچه میزان سیمان مصرفی برای تولید بتن افزایش پیدا کند، عیار بتن بیشتر شده و به دنبال آن بتن از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار خواهد شد. در نتیجه می‌توان ادعا داشت که بتن عیار ۴۰۰ مقاوم تر و مستحکم تر نسبت به بتن عیار ۳۵۰ است و می‌تواند فشار بیشتری را تحمل کند. به دلیل این ویژگی از آن برای ساخت و سازهای که سازه نیاز به تحمل فشار زیادی دارد، استفاده می شود.

با توجه به اینکه با افزایش عیار بتن میزان سیمان مصرفی در آن نیز افزایش پیدا می کند، پس می توان انتظار داشت که قیمت بتن عیار ۴۰۰ بیشتر از قیمت بتن عیار ۳۵۰ باشد. اگر قصد اجرای پروژه ای دارید که در آن باید سازه از استحکام و مقاومت ویژه ای برخوردار باشد، با بررسی قیمت بتن عیار ۴۵۰  اقدام به خرید بهترین و مقرون به صرفه ترین محصول را کنید.

قیمت بتن خودتراکم از هر شرکت تا شرکت دیگر متفاوت است. کارخانه های تولید کننده بتن، قیمت بتن خود تراکم را بر اساس فاکتور های مختلفی تعیین می کند. در نتیجه قیمت های گوناگونی را نیز برای آن مشاهده می کنیم. شما می توانید از طریق تماس تلفنی و یا کامنت در انتهای این مقاله با پشتیبان و متخصصین بتن ریزی ما ارتباط برقرار کنید و به سوالات خود در حوزه قیمت بتن خودتراکم و قیمت مصالح اولیه بتن و … پاسخ دهید.

قیمت بتن c25

بتن c25 یکی دیگر از انواع بتن است که در ساخت آن از ترکیب چندین مصالح ساخت و ساز از جمله ماسه و شن و سیمان و آب استفاده می شود. بتن ها را با توجه به مقاومت فشاری به چند دسته تقسیم بندی می کنند که این دسته ها شامل ۲۰C، ۲۵C، ۳۰C، ۳۵C، ۴۰C، ۴۵C، ۵۰C و …  می باشد. عددی که بعد از حرف انگلیسی c نمایش داده می شود به مقاومت فشاری نمونه استوانه ای استاندارد بتن که ۲۸ روز از تولید آن گذشته است، اشاره می کند. شما میتوانید برای کسب اطلاع از قیمت بتن c۲۵ و شرایط خرید این محصول با پشتیبانان حرفه ای ما ارتباط گرفته و تمامی سوالات خود درباره نحوه عملکرد این نوع بتن و قیمت بتن c۲۵ بپرسید. از این که تا اینجای مقاله همراه ما بودید از شما بسیار سپاس گزاریم. امیدواریم مطالبی که در اختیارتان قرار داده ایم مفید واقع شده باشد.  

بیشتر بخوانید - قیمت شن و ماسه

سنگدانه ها یکی از اجزای اصلی ساخت بتن و ملات های مورد استفاده در صنعت ساختمان محسوب می شود . سنگدانه های ریز و درشت معمولا % ۶۰ تا %۷۵ حجم بتن ( %۷۰ تا %۸۵ جرم بتن) را تشکیل می دهندو به شدت بر روی خصوصیات بتن تازه و سخت شده ،خصوصیات مخلوط و صرفه اقتصادی تاثیر گذار است. سنگدانه ریز معمولا از ماسه طبیعی یا سنگ شکسته تشکیل می شوند و اندازه اکثر ذرات آن ها کمتر از ۵ میلی متر است . سنگدانه درشت از ترکیب شن یا سنگ شکسته یا یکی از آن ها تشکیل شده اند و اندازه ذرات آن ها عمدتا از ۵ میلی متر بیشتر بوده و معمولا بین ۱۰ میلی متر تا ۴۰ میلی متر است . شن های موجود در بازار را عمدتا به دو نوع نخودی و بادامی می شناسند . شن و ماسه طبیعی معمولا از معدن ، رودخانه ، دریاچه یا بستر دریا حفاری یا لایروبی می شود . سنگدانه ها معمولا در محل معدن یا کارخانه شسته و دانه بندی می شود و تفاوت آن ها بیشتر در نوع ، کیفیت ، تمیزی ،دانه بندی ، مقدار رطوبت و دیگر خصوصیات سنگدانه است .

مرجع رسمی اعلام قیمت شن و ماسه سازمان صنعت ،معدن و تجارت است که هر ساله قیمت پایه شن و ماسه را به صورت رسمی اعلام می کند. همچنی استاندارد مورد استناد در شناخت و دانه بندی مناسب مصالح سنگی استاندارد ملی ایران به شماره ۳۰۲ << سنگدانه های بتن- ویژگی ها >> می باشد.

در این مقاله ابتدا بعضی از اصطلاحات رایج در هنگام اعلام قیمت شن و ماسه تعریف می شود . سپس به بیان تفاوت سنگدانه های معادن مختلف که در قیمت شن و ماسه آن تاثیر گذار است خواهیم پرداخت .

برای اطلاع از قیمت کلیک کنید : قیمت شن و ماسه 

قیمت مصوب بتن آماده در سال ۱۴۰۱

انجمن صنفی تولید کنندگان بتن آماده و قطعات بتنی ایران طبق اطلاعیه ای، قیمت مصوب بتن آماده در سال ۱۴۰۰   را اعلام کرد.

با توجه به اساس نامه شماره ۷۳۵-۹۸ که در تاریخ ۹۸/۰۲/۱۷ تنظیم شده بود، قیمت یک متر مکعب بتن آماده با رده مقاومتی c25، همچنین مبلغ فروش یک متر مکعب بتن آماده با حمل و پمپاژ در منطقه یک هر واحد تولیدی با پمپ ثابت ۲۸۷۵۴۲۸ ریال و با پمپ دکل ۲۹۲۵۴۲۸ مشخص شده بود.

لازم به ذکر است که با توجه به شرایط عرضه و تقاضا در بازار، اعضای محترم انجمن صنفی، مبلغی از قیمت اصلی را به عنوان تخفیف برای خریداران منظور می کردند.

اما هم اکنون و با توجه به ورود به سال جدید، قیمت مصوب و قطعی در سال ۹۹ اعلام نشده و می بایست طبق اطلاعیه زیر عمل شود.

با توجه به ورود به سال جدید و عدم قطعیت حقوق و دستمزد، همچنین عدم تعیین تکلیف قیمت سیمان و از طرفی مذاکرات در دست انجام برای تعدیل قیمت سنگدانه (شن و ماسه) و از همه مهم تر بررسی آمار تطبیقی و آمار میدانی که حکایت از رکود فعالیت های ساختمانی دارد و در نظر گرفتن جميع جهات، هیات مدیره انجمن مقرر نمود که اعضاء محترم تخفیف های فوق الذکر را منتفی و بتن آماده را به مبالغ مذکور در نامه فوق الذکر به فروش برسانند تا پس از تعیین تکلیف قطعی موارد یاد شده، نسبت به تعدیل قیمت اقدام گردد.

قیمت بتن

لیست قیمت های مصوب سال ۱۴۰۱

با سلام، پیرو نامه شماره ۵۴۹-۹۸ مورخ ۹۸/۰۳/۲۲ متضمن آنالیز قیمت یک متر مکعب بتن آماده با توجه به افزایش قیمت سیمان، آنالیز جدید قیمت یک متر مکعب بتن آماده با رده مقاومتی C25 به شرح ذیل اعلام می گردد:

  • میانگین قیمت یک تن شن با هزینه حمل: ۳۲۴۴۰۰ ریال    
  • میانگین قیمت یک تن ماسه با هزینه حمل: ۴۲۷۰۰۰ ریال
  • میانگین قیمت یک تن سیمان با هزینه حمل: ۲۱۰۰۰۰۰ ریال
  •  هزینه شن مصرفی در یک متر مکعب بتن آماده: ۲۲۷۰۸۰ ریال
  • هزینه ماسه مصرفی در یک متر مکعب بتن آماده: ۵۱۲۴۰۰ ریال
  • هزینه سیمان مصرفی در یک متر مکعب بتن آماده: ۸۹۰۰۰۰ ریال
  •  جمع مواد اولیه: ۱۶۲۹۴۸۰ ریال
  • هزینه سربار (آب، برق، بچینگ، اداری، تولید، فروش و…): ۳۵۰۰۰۰ ریال
  • اضافه شود ۱۰٪ سود: ۱۷۰۹۴۸ ریال
  • اضافه شود سود سرمایه: ۱۷۵۰۰۰ ریال
  • قیمت بتن با رده مقاومتی C25 زیر بچینگ (بدون حمل و پمپاژ): ۲۳۲۵۴۲۸ ریال
  • حداقل هزینه پمپاژ یک متر مکعب بتن (پمپ دکل): ۲۰۰۰۰۰ ریال
  • هزینه حمل یک مترمکعب بتن در منطقه یک هر کارخانه (شعاع ۵ کیلومتر): ۴۰۰۰۰۰ ریال
  • قیمت بتن با رده مقاومتی C25 و اسلامپ ۸ درمنطقه یک هر کارخانه با پمپ دکل: ۲۹۲۵۴۲۸ ریال
  • قیمت بتن با رده مقاومتی C25 و اسلامپ ۸ در منطقه یک هر کارخانه با پمپ ثابت: ۲۸۷۵۴۲۸ ریال

قابل ذکر است قیمت های فوق بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده میباشد. حداقل پمپاژ ۴۰ متر مکعب و هزینه پمپاژ بستگی به نوع پمپاژ و طول لوله کشی متفاوت است.

 

قیمت بتن

قیمت به روز

قیمت به روز بتن

بیشتر بخوانید - ساخت سنگ مصنوعی

ساخت سنگ مصنوعی قبل‌ از آن‌که به سراغ سنگ مصنوعی برویم باید ابتدا این محصول برای شما عزیزان توضیح دهیم. سنگ مصنوعی ترکیب مجدد سنگ‌های طبیعی و مواد پلیمری و افزودنی‌های دیگر مانند. سیمان و رزین سنگ مصنوعی است. این سنگ از سنگ طبیعی وزن کمتری داشته و درنتیجه نصب سریع‌تری دارد. اما در مقابل شرایط. محیطی مقاوم‌تر از سنگ طبیعی بوده و می‌توان آن را در هر نوع آب‌وهوایی نصب و استفاده از ترکیبات استفاده‌شده. در این سنگ تماماً کیفیتی بر ملاحظات محیطی انسانی داشته و برای آنکه رنگ ثابتی داشته باشد. مأمون از رنگدانه‌های اکسید آهن وینگو در آن استفاده کرده تا زنگ نزدند.

۱. مصالح خشک، ماسه و سیمان را درون میکسر سنگ مصنوعی با یکدیگر مخلوط کرده.

۲. رنگدانه را به مصالح خشک اضافه نموده و همچنان مخلوط کرده.

۳. رزین سنگ مصنوعی با آب ترکیب نموده و به مواد مخلوط اضافه کرده.

زمان مناسب اختلاط این مواد ۱۰ دقیقه می‌باشد، از هم زدن بیشتر مواد خودداری شود. ملات مورد نظر باید قوام خوبی داشته باشد و خیلی روان نباشد.

به طور کلی ساخت سنگ مصنوعی یا اصطلاحا سنگ ریخته گری از ماسه و سنگهای خرد شده، سیمان و یا رزینهای گوناگون ساخته میشود. با استفاده از رنگدانه های پودری و رگه های رنگی میتوان بافت سطحی خاصی را در سنگهای مصنوعی بوجود آورد.

قیمت بتن خودتراکم

یکی از مدل های بتن، بتن خود تراکم است. بتن خودتراکم یا همان بتن sccبا وزن خود در قالب جاری شده و نیاز به لرزاندن ندارد. بتن های خود تراکم برای اولین بار توسط کشور ژاپن تولید شده اند و هدف از تولید آ نها کم کردن تعرفه بتن ریزی بود. بتن خود تراکم علاوه بر کاهش هزینه های بتن ریزی مزیت های دیگری نیز به همراه داشت. برای مثال جریان پذیری و مقاومت بسیار زیادی در برابر جدا شدگی دارد. از دیگر مزیت های این بتن عبارتند از:

۱٫    قابلیت استفاده از آن در قالب ها با اشکال پیچیده به دلیل سهولت در جاری شدن

۲٫    حذف آلودگی صوتی و کاهش سر و صدا به دلیل عدم نیاز به ویبره

۳٫    بهبود سرعت تولید بتن به دلیل عدم نیاز به ویبره کردن

۴٫    افزایش مقاومت مکانیکی و دوام بتن

۵٫    و …

در این مقاله از سری مقالات قیمت بتن،  به بررسی قیمت بتن خود تراکم خواهیم پرداخت . به این صورت که ابتدا تعریف مختصری از بتن خود تراکم ارائه شده و سپس به بررسی عوامل موثر بر قیمت بتن خود تراکم می پردازیم: 

خواص بتن خود تراکم

بتن خود تراکم، شامل بازه گسترده ای از طرح اختلاط است که خواص بتن تازه و سخت شده لازم برای کاربری های خاص را دارا می باشد. اگر چه مقاومت همچنان معیار اصلی موفقیت این بتن است اما ویژگی های بتن تازه آن ، بسیار گسترده تر از بتن معمولی و متراکم شده توسط لرزاننده ها می باشد . بتن خود تراکم در مواردی که شبکه بندی آرماتور ها فشرده است ، یا نیاز است بتن ریزی های اشکال خاص انجام شود، گزینه ای مطلوب می باشد . علی رغم ویژگی های مطلوب ، طرح اختلاط و اجرای این نوع بتن به عوامل متعددی از قبیل دانه بندی مصالح سنگی ، نوع مواد افزودنی و همچنین پر کننده های مورد استفاده بستگی دارد. در ساخت این نوع بتن علاوه بر نیاز به تجربه و تخصص ، نیاز به استفاده از مصالح خاصی است که در ادامه با بررسی هر یک از آن ها تاثیر آن را بر قیمت بتن خود تراکم بررسی می کنیم .

چند نمونه از طرح اختلاط بتن خود تراکم در ادامه آورده می شود :

بیشتر بخوانید- فرمول سنگ مصنوعی

فرمول سنگ مصنوعی یکی از اجزای بسیار مهم در صنعت ساختمان سازی است .که از آن در بخش های مختلف مثل دیوار پوشها. کف پوشها، نمای پنجره، اطراف شومینه و غیره استفاده میشود. اما یکی از سوالاتی که زیاد مطرح میشود. این است که فرمول سنگ مصنوعی چیست؟ به عبارت دیگر.، دستور العمل تولید سنگ مصنوعی چیست و چگونه اجرا میشود؟ در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد. 

به طور کلی برای ساخت ملات به حجم میکسر و حجم مورد نظر تولید محصول توجه میشود. به عنوان مثال، در هر میکسر معمولا ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم مالت را میتوان عمل آورد.نکته بعدی توجه به نسبت ماسه به سیمان میباشد. برای محصولات کفپوش این نسبت بین ۱ به ۵٫۲ تا ۱ به ۳ میباشد. به عنوان مثال برای تولید ۱۰۰ کیلوگرم مالت. با نسبت ماسه به سیمان ۱ به ۳ ،۷۵ کیلوگرم ماسه، ۲۵ کیلوگرم سیمان مورد نیاز است.طبق مقاومت مورد نظر نسبت آب به سیمان در نظر گرفته میشود. طبق درصد رنگدانه مصرفی که درصدی برحسب وزن سیمان میباشد. مقدار رنگدانه حساب میشود. همچنین به همین صورت مقدار رزین سنگ مصنوعی طبق درصدی از وزن سیمان حاصل میشود.

توجه شود که مقدار رنگدانه از سیمان و مقدار رزین از آب اختالط کم شود. برای نمونه در ادامه مقادیر حدودی مواد اولیه برای فرمول سنگ مصنوعی در. حجم مشخصی اشاره میشود.

سنگدانه ها

  1. سنگدانه : حداکثر اندازه سنگدانه به کار رفته در این نوع بتن بستگی به کاربرد عملی آن دارد ولی عموما حداکثر اندازه آن به ۱۰ mm محدود می شود . سنگدانه های به کار رفته در بتن خود تراکم به سه دسته شن ( درشت دانه ) ، ماسه ( ریز دانه) و پر کننده ( در صورت نیاز ) تقسیم می شود . بتن های خود تراکم عمدتا دارای استعداد جداشدگی مخصوصا در هنگام پمپاژ می باشد . لذا نیاز است دانه بندی شن مورد استفاده محدود گردد . این امر مستلزم انجام دانه بندی خاص در هنگام خرید از معدن سنگ است . ماسه مورد نیاز برای ساخت بتن خود تراکم باید دارای دانه پیوسته و متناسب باشد. ماسه مورد استفاده باید دارای شکل گرد گوشه باشد . در صورتی که ماسه خریداری شده دارای شکل تیز گوشه بود نیاز است تا دانه بندی آن به وسیله ماسه های گرد گوشه اصلاح گردد . همچنین مدول نرمی ماسه باید متناسب با بتن خود تراکم محدود گردد .
    پر کننده ها نوعی سنگدانه بسیار ریز می باشند و بسته به نوع بتن مورد استفاده می توان از پودر سنگ ، سیلیس میکرونیزه شده یا پودر کوارتز استفاده کرد . این پر کننده ها عمدتا با جذب آب آزاد درون محیط بتن سبب کاهش استعداد جداشدگی و آب انداختگی در بتن شده و سبب بهبود پمپ پذیری بتن می گردد .
    با توجه به توضیحات گفته شده مشخص می گردد که دانه بندی مصالح سنگی در بتن خود تراکم کاملا متفاوت با بتن معمولی می باشد و این موارد بر قیمت بتن خود تراکم اثر گذار خواهد بود .
  2. سیمان : در ساخت بتن خود تراکم محدودیتی در ارتباط با نوع سیمان مصرفی وجود ندارد و بسته به شرایط محیطی و الزامات مقاومتی و دوام می تواند از هر نوع سیمانی استفاده کرد . اما نکته حائز اهمیت در ساخت بتن خود تراکم این است که در ساخت این نوع بتن عمدتا از مقدار سیمان بیشتری استفاده می گردد . سیمان تاثیر گذار ترین ماده بر قیمت بتن است و افزایش مقدار سیمان مستقیما بر قیمت بتن خود تراکم اثر می گذارد .
    علاوه بر افزایش مقدار سیمان معمولا در ساخت بتن خود تراکم از مواد پوزولانی جایگزین سیمان استفاده می گردد . در کشورمان ایران میکروسیلیس و سرباره کوره های آهن گدازی از پر کاربرد ترین پوزولان های مورد استفاده در بتن است. این معمولا با اصلاح خواص بتن تازه مانند کاهش میزان جدا شدگی یا افزایش زمان گیرش ثانویه ، سبب افزایش مقاومت های فشاری و ویژگی های مرتبط با دوام نیز می شوند . مواد پوزلانی عمدتا دارای محدوده قیمتی متفاوتی از سیمان هستند و استفاده از این مواد می تواند بر قیمت بتن تازه اثر گذار باشد . علاوه بر این نیاز است قبل از استفاده از این مواد در بتن از آزمایش های سنجش کیفیت جهش سنجیدن کیفیت این مواد بهره برد .
  3. مواد افزودنی : افزودنی های مورد استفاده در بتن های خود تراکم متفاوت با افزودنی های فوق روان کننده به کار برده شده در بتن های عادی می باشد . فوق روان کننده های مورد استفاده در بتن خود تراکم عمدتا بر پایه پلی کربوکسیلات بوده و  دارای قدرت روان کنندگی درصد مواد جامد بالاتری می باشند . علاوه بر این نیاز است که قبل از استفاده از مواد افزودنی فوق روان کننده با انجام تست های آزمایشگاهی درصد بهینه استفاده از این مواد و همچنین مکان مورد استفاده از این مواد ( محل پروژه یا محل بچینگ) مشخص شود .
    علاوه بر این گاهی نیاز است از افزودنی های خاص بر پایه VMA  (Viscosity Modifier Admixture)  در ساخت بتن خود تراکم بهره برد. این افزودنی ها پایه ترکیبی بوده و با دارای رزین های جاذب آب می باشد. این رزین ها با جذب آب آزاد درون بتن سبب اصلاح خواص بتن شده و از جداشدگی و آب انداختگی بتن جلوگیری می کند. ضمنا لازم است قبل از مصرف این مواد تاثیر آن ها بر خواص بتن تازه و سخت شده به دقت بررسی و شبیه سازی شود .
    نکته: تامین ، آزمایش و استفاده از این افزودنی ها مستلزم تحمیل هزینه های گوناگون در هنگام ساخت بتن است که این هزینه ها سبب افزایش قیمت بتن خود تراکم خواهد شد .

آزمایش های کارایی بتن خود تراکم

مطابق با الزامات بیان شده در استاندارد های مختلف مانند EFNARC  یا ACI  ساخت بتن خود تراکم نیاز برآورد کردن الزامات خاصی است که باید به دقت توسط کارخانه بتن برآورده شود . این آزمایشات شامل جریان اسلامپ ، زمان T50 ، آزمایش حلقه J  ، آزمایش قیف V شکل ، آزمایش جعبه L  شکل از آزمایشاتی است که جهت سنجش کیفیت بتن خود تراکم باید توسط کارخانه بتن انجام شود . این آزمایشات علاوه بر آزمایشات مرسوم مقاومت فشاری و آزمایشات مرتبط با دوام است . حدود متعادف سنجش بتن خود تراکم که در استاندارد EFNARC  به آن اشاره شده در زیر آورده می شود .

قیمت بتن غلتکی

قیمت بتن غلتکی

بتن غلتکی  (Roller Compacted Concrete) RCC مخلوطی با اسلامپ صفر متشکل از سنگدانه ، سیمان و آب ( از مواد پزوزلانی نیز بسته به شرایط اجرا می توان استفاده کرد.) است که به صورت درجا به کمک غلتک ارتعاشی یا تجیزات تراکم صفحه ای متراکم می شود . به علت استفاده از مقدار خمیر کمتر و حجم سنگدانه های بیشتر معمولا بتن های غلتکی از روانی بسیار کمتری ( اسلامپ حدودا صفر) نسبت به بتن معمولی برخوردار است . اخیرا در کشور ما به طراحی و اجرای روسازی های بتن غلتکی توجه جدی شده است .

از منظر مشخصه های دوام، رویه های بتن غلتکی باید بسته به شرایط محیطی ، عملکردی مناسب در برابر یخبندان ، سایش و جمع شدگی داشته باشند . یکی از پدیده هایی که در یخبندان اتفاق می افتد ، پوسته شدگی سطحی بتن در اثر پاشش نمک های یخ زداست که در آن به دلیل یخ زدن آب حاوی نمک به تدریج سطح بتن به صورت پوسته هایی دچار زوال سطحی می شوند .

کاربرد و عوامل موثر در قیمت بتن غلتکی

از بتن غلتکی در ساخت روسازی های بتنی و سد های بتنی استفاده می گردد . قیمت بتن غلتکی عموما در محدوده کمتری نسبت به بتن معمولی قرار می گیرد که در ادامه این مقاله به دلایل آن پرداخته می شود:

سازه‌های سد

 از بتن غلتکی می توان برای کل سازه سد یا به عنوان روکش محافظ در بخش بالایی یا در سمت جریان بالادست استفاده کرد .  حداکثر اندازه اسمی سنگدانه به ۱۵۰mm می رسد . این محدوده سنگدانه معمولا نیاز به اصلاح خاصی نداشته و سبب افزایش قیمت بتن نخواهد شد . مخلوط های با اسلامپ صفر در مرکز تهیه بتن پر ظرفیت در نزدیکی محل کارگاه تولید شده و با استفاده از کامیون یا نوار نقاله منتقل می شود . مقدار سیمان این مخلوط معمولا از بتن معمولی کمتر ، اما با بتن حجیم مشابه است . کم بودن مقدار سیمان در ساخت این بتن می توان سبب کاهش قابل توجه قیمت بتن غلتکی گردد .مقاومت فشاری بتن غلتکی مورد استفاده در سد ها از ۷ تا ۳۰ مگاپاسکال متفاوت است . بتن غلتکی با استفاده از کامیون و نوار نقاله حمل شده و به کمک گریدر یا بولدوزر گسترده شده و توسط غلتک های ارتعاشی متراکم می گردد . در این مورد از هیچ قالبی استفاده نمی شود که سبب کاهش قیمت نهایی بتن می گردد .در برخی پروژه های سطح بالادست از نظر دوام بهتر است با استفاده از افزودنی های حباب زای بتن به صورت کم استفاده کرد .

مزیت دیگر بتن های غلتکی در سد ها این است که هر دو سطح آن را می توان با شیب های تند تری نسبت به سطح های خاکی شکل داد . علاوه بر استفاده از مصالح کمتر ، سد زود های بتن غلتکی می تواند ۱ تا ۲ سال به پایان رسیده و به بهره برداری برسد . بدین ترتیب معمولا در مقایسه با سطح های خاکی یا سطح های بتن معمولی صرفه جویی قابل ملاحظه ای در هزینه های کلی پروژه حاصل می گردد .

روسازی های بتن غلتکی  

محدوده کاربرد های بتن غلتکی از روسازی راه های صنعت و معدن به ضخامت یک متر تا خیابان های شهری ، محوطه روکش شده عملیات کمپوست سازی، چوب بری ، محوطه بارگیری کامیون ها و کف انبار کالا ها متفاوت است . روند ساخت روسازی با بتن علتکی مستلزم کنترل دقیق تری نسبت به سازه های سد است .

مقدار سیمان استفاده شده در بتن های غلتکی روسازی مقدار اندکی کمتر از بتن معمولی یعنی ۳۰۰ الی ۳۵۰ کیلوگرم در هر متر مکعب بتن است . این مورد می تواند قیمت بتن غلتکی را به مقدار کمی نسبت به  قیمت بتن معمولی کاهش دهد . مقاومت فشاری روسازی های بتن غلتکی در حدود ۳۰ تا ۴۰ مگاپاسکال است . در طرح اختلاط های جدید با مواد سیمانی مکمل مانند میکروسیلیس به مقاومت هایی در حد ۵۰ تا ۶۰ مگاپاسکال نیز دست یافته شده است .سازه های بتن غلتکی دارای سنگدانه های با اندازه محدود تری (۲۰mm)  می باشند .

بتن غلتکی را می توان در مرکز تهیه بتن تولید کرد . البته این کارخانه باید یک بخش خود را به این موضوع اختصاص دهند. زیرا مصالح ساخت بتن علتکی معمولا به داخل مخزن می چسبد . معمولا در مشخصات فنی الزام می شود که مخلوط های بتن در عرض ۶۰ دقیقه پس از شروع اختلاط ، حمل ، ریخته و متراکم گردد . بتن های غلتکی در لایه هایی به ضخامت ۱۲۵mm  تا ۲۵۰mm  و با استفاده از ماشین های روسازی ریخته می شود . برای لایه های ضخیم تر از ۱۵۰mm  تجهیزات روسازی تراکم بالا ترجیح دارد ، زیرا عملیات تراکم بعدی با علتک کاهش می یابد . جهت تراکم روسازی های بتن غلتکی می توان از غلتک های چرخ لاستیکی دارای ارتعاش و تجهیزات چرخ لاستیکی متراکم ساز استفاده کرد .

در ساخت روسازی های بتن غلتکی عمل آوری اهمیت ویژه ای دارد . مقدار آب بسیار پایین در مرحله اختلاط اولیه به مفهوم آن است که مخلوط های بتن غلتکی با ریخته شدن با سرعت زیادی خشک می شود . لذا توصیه می شود با عمل آوری پیوسته با آب یا با استفاده از افشانه کردن امولسیون های قیری ،پوشش ورق پلاستیکی و مواد شیمیایی عمل آورنده بتن ( غشاساز) عمل آوری بتن را انجام داد .

نکات تکمیلی در ارتباط با قیمت بتن غلتکی

    • به دلیل استفاده از مقدار کم سیمان ، عملیات پر سرمایش در بتن های غلتکی حجیم اتفاق نمی افتد و لذا قیمت بتن کاهش می یابد .
    • هزینه انتقال ، جا دادن و تراکم بتن غلتکی در مقایسه با بتن معمولی کمتر است .
    • می توان با استفاده از افزودنی های معدنی به مقدار زیاد ( %۲۰ تا %۳۰ ) علاوه بر کاهش حجم سیمان و کاهش حرارت زائی ، سبب بهبود دوام و کاهش قیمت بتن غلتکی شد .
    • استفاده از سرباره ، میکروسیلیس و یا افزودنی پوزولانی دیگر در ساخت بتن غلتکی کاربرد دارد .
    • گاهی ممکن است بسته به نحوه اجرا و شرایط محیطی از افزودنی های هوازای بتن یا افزودنی های کندکننده زمان گیرش بتن استفاده کرد ، که این افزودنی ها سبب افزایش قیمت بتن غلتکی می گردد .

 

قیمت بتن توانمند

افزایش ارتفاع سازه های بتنی و نیاز به ساخت بتن های با مقاومت بالا ، افزایش الزامات لرزه ای در سازه های بتن آرمه و همچنین لزوم ساخت بتن هایی که بتواند در شرایط سخت محیطی عملکرد مورد قبول خود را حفظ بکند جامعه مهندسین را به سمت ساخت بتن توانمند یا بتن فوق توانمند سوق می دهد .

تعریف

بتن توانمند دسته نسبتا جدیدی از بتن است که در سال های اخیر با رشد فن آوری های تولید مواد سیمانی ریز دانه توسعه یافته است . اگرچه بین گونه های مختلف بتن توانمند تفاوت هایی در زمینه نحوه ساخت ، مقدار مقاومت فشاری و سایر مشخصات مکانیکی وجود دارد، اما بین آن ها شباها های کلی قابل تشخیص است . بتن های توانمند، بتن هایی هستند که رده مقاومت های بالاتر از ۵۰ مگاپاسکال داشته و مقاومت خمشی آن ها تا حداکثر ۵۰ مگاپاسکال نیز می رسد. در طرح اختلاط این بتن ها از نسبت های پایین آب به سیمان استفاده شده و روانی و کارایی مورد نیاز آن ها با استفاده از فوق روان کننده های با قدبت روان کنندگی بالا تامین می شود. در مقایسه با بتن های معمولی، مشخصات ساختاری بتن توانمند مانند یکنواختی ذرات ، تخلخل و ساختار میکروسکوپی آن ها بهبود یافته است .

این نوع بتن به دلیل تخلخل و موئینگی کم، نفوذ پذیری بسیار بسیار کمی داشته و همین امر باعث شده است تا بسیاری از ضعف های بتن معمولی مانند ضعف در برابر چرخه های یخبندان، خوردگی آرماتور و حمله های مخرب مانند کلر ، سولفات و کربن دی اکسید اصلاح شود . در ادمه مقایسه ای میان بتن های فوق توانمند و بتن های معمولی انجام شده است:

بیشتر بخوانید - بچینگ پلانت

بچینگ ، دستگاه تولید بتن میباشد. در کارخانه ها، بچینگ پلانت برای تولید حجم زیاد بتن استفاده میشود. در این دستگاه مواد اولیه طبق طرح اختلاط مورد نظر وزن میشوند و فرایند اختلاط با دستگاه های مناسب این کار، صورت میگیرد.

به¬ جز در مواردی که مشخصات فنی ویژه¬ای وجود داشته باشد، بتن باید طبق مفاد ASTM C 94 و یا مشخصات استاندارد مشابه¬ مخلوط بتن آماده، تولید شود. تاسیسات تولید و تجهیزات حمل و نقل مورد استفاده برای بتن با مقاومت بالا باید مورد تایید الزامات انجمن ملّی بتن آماده و یا استاندارد های مشابه باشند. در تولید بتن با مقاومت بالا، بچینگ پلانت‌ دارای جام ”مرکزی“ ایستاده نسبت به تجهیزات ”انتقال-آمیختن“ که مواد را به داخل جام متصل به کامیونی هدایت می-کنند و تمام عملیات مخلوط کردن در آنها انجام می¬شود، دارای ارجحیت هستند


در این مقاله سعی می شود با بررسی روش ساخت بتن توانمند ، عوامل موثر بر قیمت بتن توانمند نیز به صورت جامع بررسی گردد

سوال: چرا باید از بتن های توانمند یا فوق توانمند با توجه به هزینه های بالای ساخت آن، در ساخت و ساز های شهری یا صنعتی استفاده کرد؟

پاسخ: همانطور که گفته شد بتن های توانمند دارای مقاومت فشاری بالایی هستند که دوام بالایی را نیز به همراه خواهند داشت. این مورد به سازندگان و طراحان پروژه این امکان را می دهد که از مقاطع بتنی با ابعاد کوچک تر استفاده کنند که باعث استفاده بهینه از فضای درون ساختمان می شود .

بار ها دیده شده که نفوذ آب از دیوار های پارکینگ مجاور با خاک مرطوب نفوذ آب از بتن ریزی کف طبقات سبب کاهش کیفیت سازه نهایی می گردد .

در سازه های صنعتی افزایش دوام سازه در هنگام ساخت و استفاده از بتن با دوام بالا سبب کاهش قابل توجه هزینه های تعمیر نگهداری بتن شده و سبب توجیه پذیری قیمت بتن توانمند می شود .

طرح اختلاط بتن توانمند

کارخانه تولید کننده بتن توانمند هنگام ساخت این نوع بتن ، عوامل زیر را در نظر خواهد داشت:

  • بهبود ریز ساختار بتن
  • بهبود یکنواختی و همگن بودن ساختار ذرات
  • کاهش حفرات و منافذ موئینه
  • نرخ هیداسیون بالای سیمان
  • بهبود سختی و جذب انرژی

در شکل زیر تفاوت بین ریز ساختار بتن توانمند ( فوق توانمند ) در مقایسه با بتن معمولی قابل مشاهده است .

واضح است که ساخت و اجرای بتن توانمند دانش فنی بالایی را طلب می کند . روش ساخت پیچیده این نوع بتن سبب می شود که معمولا هر کارخانه سازنده به سراغ ساخت این نوع بتن نمی رود.  لذا استفاده ار تخصص نوین روز دنیا شراط اول دست یابی به طرح  اختلاط بهینه بتن توانمند است .

مواد سیمانی:  سیمان مورد استفاده در ساخت بتن توانمند عمدتا باید یک سیمان با کیفیت بالا تیپ ۴۲۵-۱ یا سیمان تیپ ۵۲۵-۱ باشد .( منظور از ۴۲۵-۱ سیمان تیپ ۱ است که مقاومت ملات سیمانی آن در سن ۲۸ روز ، ۴۲۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد.). عیار سیمان مورد استفاده در ساخت بتن توانمند عمدتا بیشتر از یک بتن معمولی است و در محدوده ۴۰۰ الی ۵۰۰ کیلوگرم در هر متر مکعب بتن قرار می گیرد .

استفاده از پوزولان های جایگزین سیمان جزء جدایی ناپذیر ساخت بتن های توانمند است .  به علت حساسیت بالای کسب ساخت این بتن ، کارخانه بتن سازنده موظف است تا با آزمایش میکروسیلیس های موجود در بازار مناسب ترین نوع آن را جهت ساخت بتن انتخاب کند. از میکروسیلیس عمدتا به میزان ۷ الی ۹ درصد وزن سیمان در بتن توانمند استفاده خواهد شد. 

همانطور که پیشتر گفته شد سیمان مهم ترین عامل تاثیر گذار بر قیمت بتن است .  با توجه به توضیحات گفته شده می توان انتظار داشت که بخشی از افزایش قیمت بتن توانمند مربوط به مقدار و کیفیت سیمان مورد استفاده است .

سنگدانه : معمولا به نقش سنگدانه ها به عنوان یک عنصر تاثیر گذار بر طرح اختلاط بتن، که نقش زیادی در رسیدن به مقاومت و دوام بالای بتن بازی می کند، توجه زیادی نمی شود. سنگدانه های مورد استفاده در ساخت بتن توانمند عمدتا دارای دانه بندی ریز دانه تر ( وجود ماسه بیشتر و استفاده از شن های ریز دانه)  و به صورت دوبار شور استفاده می گردد. نکته مهم این است که سنگدانه های مورد استفاده خود باید دارای مقاومت های ذاتی بالایی باشند. به همین جهت معمولا از ماسه سیلیسی، ماسه طبیعی مقاومت بالا، ماسه کوارتزی، بازالت شکسته و ضایعات سنگ آهن در ساخت بتن توانمند استفاده می شود. مقاومت در برابر هوازدگی، در کنار دارای بودن ساختار متراکم، شکل مناسب و بافت بدون تخلخل از دیگر ویزگی های سنگدانه های مورد استفاده در ساخت بتن توانمند به شمار می آید. این سنگدانه ها به مراتب قیمت بالاتری از قیمت سنگدانه مصرفی داشته و دومین عامل تاثیرگذار بر قیمت بتن توانمند می باشد.

فوق روان کننده: بتن های توانمند عمدتا دارای نسبت آب به سیمان پایینی بوده و دارای کارایی و روانی پایینی هستند. جهت افزایش میزان پمپ پذیری و افزایش کیفیت اجرا نیاز است تا از فوق روان کننده های بر پایه پلی کربوکسیلات اتر و با درصد مواد جامد بالا و قدرت روان کنندگی زیاد بهره برد. گاه نیاز است فوق روان کننده های معمول داخل بازار ، متناسب با شرایط پروژه و شرایط ساخت بتن توانمند اصلاح شده و به لحاظ حصول حفظ اسلامپ مناسب یا دیرگیری مورد نظر ، به صورت مجزا فرموله گردد که طبیعتا سبب افزایش قیمت افزودنی می گردد. استفاده از افزودنی مناسب طرح اختلاط بتن توانمند سومین عامل تعیین کننده در قیمت بتن توانمند به شمار می آید.

الیاف: بتن ساختاری ترد دارد. بتن توانمند و فوق توانمند به عنوان نسل جدید بتن، در جهت اصلاح این ویژگی گام بر می دارد . به ویژه اینکه از صنابع نظامی و روسازی های بتنی پل ها یکی از بهره برداران عمده بتن توانمند به شمار می روند . الیاف به انواع گوناگونی شامل الیاف فلزی ، الیاف مصنوعی ، الیاف طبیعی و الیاف شیشه ای تقسیم بندی می شوند . استفاده از الیاف مناسب و با کیفیت عامل مهمی دیگری هست که باید توسط کارخانه بتن سازنده به دقت کنترل شده و لحاظ گردد . همچنین نیاز است عوامل مهمی دیگری مانند اختلاط مناسب الیاف درون بتن توانمند و همچنین تاثیرات اضافه کردن الیاف بر مقاومت و روانی بتن به دقت مورد بازرسی قرار گیرد. تمام این عوامل موارد دیگری هستند که بر قیمت بتن توانمند تاثیر گذار هستند و موجب افزایش قیمت بتن نسبت به بتن های عادی می شوند .

کنترل کیفیت مدوام: هنگام ساخت بتن توانمند علاوه بر رعایت الزامات مربوط به طرح اختلاط، باید توسط دستگاه های با دقت بالا مواد به مخزن میکسر اضافه شده و توسط میکسر های با قدرت بالا عملیات اختلاط انجام شود . گاهی نیاز است مخلوط به روش های دیگری مانند اختلاط خشک مخلوط شود که در آن صورت نیز میکسر های با قدرت بالاتری را طلب می کند.  علاوه بر آن، به علت حساسیت بالای ساخت، نیاز است روند ساخت این نوع بتن به دقت بازرسی و کنترل شود .

نتیجه گیری

قیمت بتن توانمند بیشتر از بتن معمولی است. دلایل این بالاتر بودن قیمت به تفضیل در مطالب بالا اشاره شد . اما نباید فرموش کرد که هزینه های تعمیر و نگهداری پروژه های عمرانی گاها می تواند تا چندین برابر هزینه ساخت اولیه باشد . از طرف دیگر افزایش قیمت سازه های شهری سبب شده است که بهینه سازی ساخت و استفاده حداکثری از فضاهای موجود بیش از پیش مورد بررسی و توجه قرار گیرد. لذا شاهد هستیم که بتن های توانمند با وجود قیمت بتن بالا بیش از پیش در صنعت ساخت و ساز مورد توجه و استفاده قرار می گیرند .

نویسنده: امیر رضا عبدالهی

قیمت بتن کف سازی بتنی

کف سازی های بتنی مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۲۰۵۸۶ از جمله های سازه های بتنی هستند که با توجه به افزایش قیمت قیر در برابر سیمان و همچنین تنوع ظاهری و مقاومتی کف سازی های به کار برده شده، کاربرد روزافزونی در صنعت ساختمان پیدا کرده و به آرامی جایگزین کف سازی های آسفالتی می شوند . کف سازی های بتنی مورد بحث در این مقاله روسازی های بتنی را شامل نشده و فقط به کف سازی های بتنی سازه های مانند سوله های صنعتی و یا کف پارکینگ های ساختمان های مسکونی یا تجاری پرداخته می شود .در این مقاله با معرفی و بررسی جامعی از کف سازی های بتنی ، عوامل موثر در قیمت بتن کف سازی بتنی به صورت مفصل بررسی می شود . لازم به ذکر است که موضوع این مقاله بررسی کف سازی های بتن با دوام بالا و طولانی مدت می باشد .

مقدمه

به عنوان یک اصل می پذیریم که بتن های مورد استفاده در کف سازی های بتنی باید علاوه بر دارا بودن مقاومت فشاری مناسب ، دارای مقاومت کششی و خمشی بالا، مقاومت سایشی بالا ، نفوذ ناپذیری مناسب ، مقاومت در برابر چرخه های یخ زدن و آب شدن باشد . در کنار الزامات مقاومتی و دوامی کف سازی های بتنی باید دارای ظاهری چشم نواز و زیبا نیز باشند .

به همین سبب باید در ساخت و اجرای این نوع بتن ها الزاماتی رعایت شود که طبعا بر قیمت بتن تاثیر گذار است . در حال حاضر تفکر ناصحیحی وجود دارد که معمولا باید قیمت بتن های مورد استفاده در کف سازی های بتنی باید از قیمت بتن عادی کمتر باشد که این موضوع در همه موارد صادق نیست .

عوامل موثر در قیمت بتن کف سازی بتنی

در ارتباط با ساخت بتن های مورد استفاده در کف سازی های بتنی موارد زیر باید مد نظر قرار گیرد:

سنگدانه ها

سنگدانه ها در بتن نقش مهمی را در مقاومت سایشی بتن ایفا می کند. معمولا بتنی که در کف سازی بتنی مورد استفاده قرار می گیرد باید دارای سنگدانه های با مقاومت سایشی بالا باشد. همچنین دانه بندی سنگدانه های مورد استفاده در این بتن ها باید کاملا پیوسته و یکنواخت باشد تا مصرف خمیر سیمان بهینه شود . دانه بندی مناسب سنگدانه ها و میزان مصرف سیمان در بتن اولین عامل تاثیر گذار بر قیمت بتن کف سازی بتنی است .
جداشدگی و آب انداختگی از خطرات بسیار شایع در کف سازی های بتنی است که می توان سبب کاهش مقاومت سطحی بتن و درنتیجه کاهش دوام بتن در برابر تردد وسایل نقلیه شود. آب انداختگی بتن همچنین سبب بروز ترک خوردگی در کف سازی های اپوکسی و پلی اورتان که معمولا بر روی این کف سازی های بتنی اجرا می شود نیز می شود . طرح اختلاط این بتن باید به گونه ای باشد که خطر آب انداختگی بتن به حداقل برسد .

افزودنی های بتن

دومین عامل مهم تاثیرگذار بر قیمت بتن کف سازی بتنی ، افزودنی های مورد استفاده در کف سازی های بتنی هست که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

  • الیاف پلی پروپیلن(الیاف pp): الیاف پلی پروپیلن جز پرکاربرد ترین افزودنی های مورد استفاده در بتن های مورد استفاده در کف سازی های بتنی است و افزودن آن به بتن سبب افزایش قیمت بتن می شود . این الیاف همانطور که در مقاله دیگر به طور مفصل به آن پرداخته شد، جز الیاف مصنوعی محسوب می شود که باید دارای طول نسبتا بلند باشد. در بازار این الیاف را به نام الیاف پلی پروپیلن با کات ۱۲ می شناسند . این الیاف علاوه بر کمک به حفظ پیوستگی و جلوگیری از جمع شدگی بتن، سبب افزایش مقاومت کششی و خمشی بتن شده و کاهش ترک خوردگی سطحی بتن می گردد . میزان مصرف این الیاف عموما حدود ۱ تا ۱٫۵ کیلوگرم در هر مترمکعب بتن است . نکته حایز اهمیت در مورد مصرف الیاف این است که مخلوط کردن همگن این الیاف در بتن از اهمیت بالایی برخوردار است و باید زمان مناسب برای اختلاط کامل آن در بتن لحاظ گردد .
  • ژل میکروسیلیس الیاف دار : ژل میکروسیلیس الیاف محصولی ژل مانند است که از پودر میکروسیلیس، افزودنی روان کننده، الیاف پلی پروپیلن و افزودنی های پایدار ساز تشکیل می شود . افزودن این محصول علاوه بر افزایش مقاومت و دوام بتن، سبب کاهش میزان نفوذ پذیری بتن نیز می شود. آب انداختگی و جداشدگی از جمله موارد مهم در اجرای کف سازی های بتنی است که اتفاق افتادن آن سبب کاهش مقاومت سایشی بتن می گردد . ژل میکروسیلیس الیاف دار به سبب ویژگی های ذاتی که دارد سبب کاهش قابل ملاحظه آب انداختگی بتن می گردد . افزودن ژل میکروسیلیس الیاف دار به بتن سبب افزایش قیمت بتن می گردد اما به سبب ویژگی های بسیار مطلوبی که برای بتن ایجاد می کند توصیه می گردد در ساخت این بتن ها مورد استفاده قرار گیرد .
  • افزودنی های فوق روان کننده : در صورتی که به هر علتی از ژل میکروسیلیس الیاف دار در بتن استفاده نشود توصیه می گردد از افزودنی های فوق روان کننده در ساخت این بتن استفاده شود . افزودنی های مورد استفاده در کف سازی های بتنی باید دارای ویژگی های خاصی باشند . اولین نکته این است که توصیه می شود از افزودنی های بر پایه VMA (Viscosity Modifier Admixture) در ساخت این بتن ها استفاده شود . این افزودنی ها علاوه بر افزایش میزان روانی سبب کاهش میزان جداشدگی بتن نیز می شود . همین طور افزودنی مورد استفاده در بتن کف سازی، باید دارای خاصیت حفظ اسلامپ مناسب باشد تا زمان کافی جهت اجرای بتن به پیمانکاران داده شود . اگر انتخاب این افزودنی به عهده کارخانه سازنده گذشته باشد، کارخانه بتن با آزمایش افزودنی های موجود در بازار مناسب ترین افزودنی را جهت بتن مورد استفاده انتخاب می کند سفارش افزودنی هنگام بتن مورد نیاز سبب افزایش قیمت بتن می گردد.
  • افزودنی هوازای بتن: پوسته پوسته شدن سطح بتن از موارد بسیار شایعی است که مطمئنا در همه پیاده رو های بتنی به چشم می آید .
قیمت بتن
قیمت بتن

یکی از دلایل شایع این کنده کنده شدگی ها یخ ردن آب درون ترک های موجود در بتن می باشد . لذا توصیه می شود در ساخت این بتن از افزودنی های هوازای بتن نیز استفاده گردد . افزودنی های هوازای بتن با ایجاد فضای مناسب جهت انبساط یخ درون بتن ، از آسیب به بتن در این چرخه های یخ زدن و آب شدن جلوگیری می کند. 

الیاف فلزی : معمولا توصیه می شود که بتن های اجرا شده در کف سازی های بتنی به صورت مسلح با میلگرد اجرا شود. اگر به هر دلیلی امکان اجرای شبکه میلگرد میسر نباشد، استفاده از الیاف فلزی گزینه مورد استفاده جهت مسلح سازی کف سازی های بتنی است . درست است که استفاده از الیاف فلزی سبب افزایش قیمت بتن کف سازی بتنی می گردد اما در مقابل بتن اجرا شده با الیاف فلزی ( در مقایسه بتن بتن غیر مسلح و ساده ) دارای مقاومت های فشاری و خمشی بسیار بیشتری می باشد .

اجرای کف سازی های بتنی 

  1. عمل آوری: کف سازی های بتنی دارای سطحی بسیار زیاد هستند که در معرض هوا و نور خورشید قرار می گیرد. لذا آب موجود در بتن به سرعت تبخیر شده و و بتن سطحی ترک می خورد . لذا عمل آوری بتن در اجرای کف سازی بتن اهمیت زیادی دارد . عمل آوری کف سازی های بتن معمولا به کمک پاشش آب ، پلاستیک کشی یا استفاده از افزودنی های شیمیایی غشاء ساز انجام می گیرد.
  2. اجرای درز های انقباض درون بتن:  درزهای انقباض جزء بسیار ضروری در اجرای کف سازی های بتنی به شمار می رود . درز های انقباض معمولا در فواصل ۸ الی ۱۵ متر در بتن اجرا شده و سبب کاهش ترک خوردگی سطحی بتن می گردد . اجرای این درز ها عموما به وسیله کاتر ، برش و یا قالب گذاری انجام می شود .

جمع بندی

کف سازی های بتنی سازه هایی هستند که بر خلاف باور عموم ، دارای جزئیات مهمی هستند که در نظر گرفتن این عوامل سبب افزایش کیفیت و دوام بلند مدت این سازه ها خواهد شد . لذا توصیه می شود در اجرای این بتن از کارخانه های بتنی مجرب جهت سفارش بتن کمک گرفته شود و در انتخاب بتن مناسب به کیفیت بتن در کنار قیمت بتن توجه شود .

 

قیمت بتن

قیمت بتن پاششی (شاتکریت)

شاتکریت یا بتن پاششی روشی است که بتن توسط پمپ با فشار به سطح مورد نظر پاشیده می شود. از بتن ریزی به روش شاتکریت جهت مقاوم سازی دیواره های گود، ساخت تونل، لاینینگ، کانال ها و … استفاده می شود .در روش شاتکریت دیگر نیازی به قالب بندی نیست و بتن مستقیما به سطح مورد نظر پاشیده می شود. در روش شاتکریت، بتن با استفاده از هوای فشرده روی سطح مورد نظر پاشیده و با نفوذ در ترک ها و درزه ها باعث استحکام مناسب سطوح می گردد. از جمله امتیازات روش بتن پاششی شاتکریت این است که سطوح ناهموار زیر زمینی را می پوشاند و به شکل یک سطح نسبتا صاف درمی آورد.

در این مقاله به بررسی طرح اختلاط بتن شاتکریت پرداخته شده و نکاتی در ارتباط با قیمت بتن شاتکریت ارائه می شود:

طرح اختلاط بتن پاششی

سنگدانه: سنگدانه های مورد استفاده در روش شاتکریت باید علاوه بر اینکه دارای استحکام مناسب باشد دارای دانه بندی مناسب بتن پاششی نیز باشند. توصیه می گردد حداکثر اندازه سنگدانه شن در محدوده ۱۹ میلی متر لحاظ شود.  حتی ترجیح بر استفاده از دانه بندی های کمتر از ۱۲٫۵ میلی متر است.  همچنین دانه بندی مصالح سنگی باید به صورت پیوسته و مناسب باشد تا مصرف سیمان حداقل گردد . سنگدانه های مورد استفاده در بتن پاششی بر قیمت بتن شاتکریت تاثیر دارد. آیین نامه EFNARC  توصیه می گردد حداکثر ۱۰ درصد سنگدانه های مصرفی اندازه ای بیشتر از ۸ میلی متر داشته باشد . این آیین نامه مصرف سنگدانه های با اندازه بیشتر از ۱۲ میلی متر را به علت احتمال انسداد در نازل پاشش و همچنین افزایش نرخ بازگشت مصالح به هیچ عنوان توصیه نمی کند.

از طرف دیگر در انتخاب سنگدانه های شکسته در بتن پاششی باید محتاط بود.  چراکه استفاده از سنگدانه های شکسته سبب کاهش پمپ پذیری بتن و افزایش نرخ بازگشت مصالح می گردد.  شکل مصالح سنگی ، در کنار دانه بندی و حداکثر اندازه سنگ دانه سه عامل مهم در تعیین قیمت بتن پاششی است.

در بتن شاتکریت همچنین توصیه می گردد مجموع وزن ذرات کوچکتر از ۳ میلیمتر در بازه ۵۲۵ الی ۶۲۵ کیلوگرم در هر متر مکعب بتن قرار گیرد.  در طرح اختلاط بتن شاتکریت می توان از پرکننده ها و اجزای چسباننده مانند پودر های معدنی، پودرسنگ یا ماسه های ریزدانه بهره برد.

سیمان: برای ساختن شاتکریت می توان از انواع مختلف سیمان کرد. معمولا عیار سیمان در بتن شاتکریت بیشتر از محدوده بتن معمولی است.  در بتن پاششی با حداکثر اندازه ۱۲٫۵ میلی متر در محدوده ۳۵۰ الی ۵۵۰ کیلوگرم در هر متر مکعب قرار می گیرد (مطابق توصیه صورت گرفته در آیین نامه EFNARC عیار سیمان در شاتکریت خشک در محدوده ۳۵۰ الی ۴۵۰ کیلوگرم بر هر متر مکعب بتن و در شاتکریت تر در محدوده ۴۰۰ الی ۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب بتن قرار می گیرد.) با کاهش هر چه بیشتر حداکثر اندازه مصالح سنگی ، مقدار عیار سنگی افزایش می یابد. افزایش مقدار عیار سیمان سبب افزایش قیمت بتن می شود.

افزودنی بتن: در ساخت بتن پاششی شاتکریت باید از افزودنی های زودگیر کننده استفاده کرد.  این افزودنی ها باید مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۵-۲۹۳۰ ساخته و استفاده شوند.
استفاده از زودگیر کننده ها به منظور بالا بردن مقاومت اولیه شاتکریت، جهت پایداری ساختار های سست زمین و  کاهش پس ریز شاتکریت استفاده می شود.  از جمله زودگیر کننده های متداول در بتن پاششی می توان به کلسیم کلرید، کربنات سدیم، آلومینات سدیم و هیدروکسید کلسیم اشاره کرد. بر اساس دستور العمل های شرکت های سازنده معمولا محدوده مصرف افزودنی های زود گیر بتن در بتن شاتکریت در محدوده ۲ الی ۶ درصد وزن سیمان قرار می گیرد . بدیهی است با توجه به اثر منفی زودگیر کننده ها بر مقاومت دراز مدت شاتکریت ، استفاده کمتر و محدود این نوع مواد توصیه می شود . بر اساس استاندارد EFNARC حداکثر افت مقاومت بتن هنگام استفاده از افزودنی های زودگیر بتن در سنین ۷ و ۲۸ روزه نباید بیشتر از ۲۵ درصد باشد.

 معمولا زودگیر کننده ها قیمت کمتری از دیگر افزودنی مورد استفاده در بتن مانند فوق روان کننده یا ژل میکروسیلیس دارد . لذا قیمت بتن شاتکریت نسبتا به قیمت بتن معمولی به لحاظ استفاده از افزودنی پایین تر است.

یکی دیگر از خواص مثبت استفاده از زودگیر بتن در بتن پاششی (شاتکریت) می توان به امکان استفاده از بتن در ضخامت های بالاتر در یک مرحله پاشش اشاره کرد. افزودنی های زودگیر در مواردی می تواند سبب آب بندی سطوح و مسدود نمودن سریع درز ها گردد.

در طرح اختلاط بتن شاتکریت می توان از مواد پوزوزلانی مانند میکروسیلیس نیز استفاده کرد . میزان استفاده از میکروسیلیس در بتن پاششی معمولا در محدوده ۳ الی ۸ درصد قرار می گیرد . اگر با استفاده از مصرف میکروسیلیس بتوان مقدار سیمان را پایین آورد میزان قیمت بتن شاتکریت را اقتصادی تر کرد.   

قیمت انواع بتن شاتکریت به لحاظ نوع اجرا

به لحاظ اجرا بتن پاششی به دو نوع خشک و تر تقسیم می شود.  در ادامه به بررسی هر یک از این موارد با نگاه به قیمت بتن هر کدام از آن ها می پردازیم:

قیمت شاتکریت مخلوط خشک

در این روش اجرای بتن پاششی، سنگدانه ها با سیمان ترکیب شده (حداکثر مقدار آب در ترکیب اولیه حدود ۵% است که به منظور جلوگیری از ایجاد گرد و غبار با مصالح ترکیب می شود.) و به وسیله دستگاهی موسوم به پمپ شاتکریت توسط هوای فشرده به داخل لوله های لاستیکی پمپ شده و از طریق افشانه به سطح مورد نظر پاشیده می شود. آب مورد نیاز مخلوط در افشانه (نازل) با فشار حدود ۱۰ تا ۱۵ بار به مخلوط اضافه می گردد.

امروزه روش خشک با استفاده از تجربه های علمی و عملی و روش ها و ماشین آلات جدید به حد قابل قبولی از کیفیت و اقتصاد رسیده است.  این روش که از ابتدای شاتکریت مرسوم بوده است با توجه به دستگاه های اجرایی کوچک و عدم نیاز به تراک میکسر و ماشین های حمل بتن، انتظار می رود در آینده نیز نقش اساسی را در تحکیمات حفاری به عهده داشته باشد. در این روش انتقال مصالح و نگهداری مصالح خشک به صورت طولانی مدت امکان پذیر بوده و امکان پمپ کردن مصالح از محل دستگاه تا ارتفاع ۱۰۰ متر و ارتفاع ۳۰۰ متر وجود دارد. این فواصل تقریبا ۱۰ برابر پمپ کردن در روش تر است که در ادامه معرفی خواهد شد.

در شاتکریت با مخلوط خشک، مصالح شامل ماسه و سیمان، توسط پمپ شاتکریت به داخل لوله انتقال هدایت شده و به قسمت نازل منتقل می شود.  آب مورد نیاز در این حالت در حین خروج مصالح از سر نازل به آن ها اضافه می گردد که باتوجه به سرعت بسیار زیاد خروج مصالح از سر نازل این عمل در کسری از ثانیه صورت می گیرد.  در این حالت ممکن است آب به بعضی از دانه های سیمان نرسیده و در نتیجه این دانه ها هیدراته نشود. به همین دلیل از روش خشک تنها در عملیات تثبیت قبل از اجرای لاینینگ تونل ها و کارهای روکش تعمیراتی با ضخامت کمتر از ۱۰ سانتی متر استفاده می شود.

موارد استفاده از شاتکریت خشک

از این روش برای کارهای تعمیراتی، روکش و تعمیرات به ضخامت کمتراز ۱۰ سانتیمتر استفاده می شود.. به دلیل پرت مصالح زیاد ( تا حدود ۴۰ درصد مصالح ) و همچنین وجود سنگدانه های ریزدانه تر ، این نوع اجرا قیمت بتن بالاتری نیز دارد.

مزایای شاتکریت خشک
  • به دلیل مصرف کمتر آب نسبت آب به سیمان کمتر شده و در نتیجه این روش بتن پاششی، مقاومت بالاتری دارد.
  • هزینه کمتر جهت انجام امور تعمیر نگهداری دستگاه های پاشش
  • اجرای اشکال پیچیده بدون استفاده از قالب
  • نیاز کمتر به تجهیزات پیچیده
  • کاربرد بهتر در سطوح قائم و هوایی به دلیل کنترل بهتر به مقدار استفاده از آب
  • کاربرد بهتر در عملیات تعمیر که نیاز به توقف های مکرر اجرا دارد.

 

معایب شاتکریت خشک
  • هیدراته نشدن بخشی از ذرات سیمان به دلیل امکان نرسید آب به آن ها
  • پرت مصالح زیاد
  • ایجاد گرد و غبار زیاد و امکان آسیب به سلامت نیروی کار

قیمت شاتکریت مخلوط تر

در این روش ابتدا مصالح شاتکریت و آب به وسیله بچینگ مخلوط شده و توسط تراک میکسر به محل اجرا منتقل می شود. سپس توسط پمپ های مخصوص، روی سطح حفاری شده پاشیده می شود.  مخلوط بتن برای روش تر همانند بتن معمولی می باشد.  بدین ترتیب کنترل کیفیت شاتکریت آسانتر می باشد.  مخلوط در پمپ پیستونی تخلیه شده و با فشار وارد لوله های انتقال می شود. در افشانه، هوای فشرده با نرخ ۷ تا ۱۵ متر مکعب در دقیقه و با فشار ۷ بار اضافه می شود. هوای فشرده باعث انتقال سریع بتن شده و بتن را خوب به سطح می چسباند. عدم استفاده از هوای فشرده مناسب سبب کاهش مقاومت شاتکریت و افزایش پس ریز می گردد.

در فرآیند شاتکریت تر، همه مواد ترکیبی به همراه آب قبل از پرتاب شدن امیخته و مخلوط می شود. از شاتکریت تر در پروژه های با ابعاد بزرگتر استفاده می شود. امروزه در بسیاری از کشور ها و پروژه های بزرگ دنیا از شاتکریت به روش استفاده می شود. این روش ابتدا توسط نروژی ها به کار گرفته شد و از اواخر دهه ۷۰ میلادی با استفاده از افزودنی ها در شاتکریت، شاهد رشد شدید استفاده از شاتکریت تر در پروژه ها بودیم.  استفاده از افزودنی های زودگیر هر چند سبب افزایش قیمت بتن گردید اما به سب کاهش پرت مصالح، به لحاظ اقتصادی به صرفه بود.

مزایای شاتکریت تر
  • دقت در کنترل نسبت های اختلاط به دلیل مکانیزه بودن فرآیند اختلاط
  • تولید آلودگی های زیست محیطی کمتر
  • برگشت کمتر مصالح (۲۰ درصد ) و صرفه اقتصادی
  • چسبندگی بهتر مصالح بتنی به میلگرد
  • امکان اجرای بتن با ضخامت بیشتر در یک مرحله اجرا و در نتیجه کاهش قیمت بتن نهایی
  • افزایش ضخامت لوله های بتنی در محیط های خورنده و خطرناک در مقابل آتش

 

معایب شاتکریت تر
  • فرد اجرا کننده کنترلی بر مقدار آب بتن یا ملات ندارد.
  • امکان وقفه در عملیات اجرایی به دلیل سفت شدن بتن
  • هزینه بالای شسشتو و تعمیر و نگهداری دستگاه های پاشش
  • مقاومت اولیه کمتر به علت افزایش نسبت آب به سیمان

 

 

رزین سنگ مصنوعی

قیمت بتن

در دنیای امروز و در زمینه ساختمان مصالح مختلفی وجود دارد و یکی از مهم ترین آن ها بتن است. به جهت آشنایی شما خوانندگان گرامی با این ماده اساسی تصمیم گرفتیم آن را از زوایا و جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهیم.

در این مقاله انواع بتن، قیمت بتن ، ویژگی ها، کاربردها و مواردی از این دست را شرح می دهیم و در انتها با اطلاعات مفیدی آشنا می شویم.

تعریف بتن

در تعریف بتن لازم است ابتدا به مواد تشکیل دهنده آن اشاره کنیم این ماده از سه بخش اصلی با عنوان چسباننده، فیلر یا پر کننده و آب ساخته می شود که در این بین هر بخش وظیفه ای را بر عهده می گیرد.

فیلر یا پر کننده به سنگدانه های مختلفی مانند شن و ماسه گفته می شود که همانطور که از نامشان پیداست نقش سازنده یا پر کننده بتن را بر عهده دارند.

اما در حالت عادی سنگدانه ها اجزایی خشک و مجزا از یکدیگر هستند که به هیچ وجه نمی توانند خواص بتن را داشته باشند بنابراین باید به طریقی به یکدیگر بچسبند تا به عضوی بسیار قدرتمند با کاربردهای متنوع تبدیل گردند.

در اینجا نقش چسباننده را سیمان بر عهده می گیرد. با در نظر گرفتن ویژگی های سیمان متوجه می شویم که خاصیت چسبندگی بسیار بالایی دارد و در اختلاط با مصالح دیگر نیز باعث ایجاد پیوندی قوی میان آن ها خواهد شد.

در حالت عادی سیمان پودری خشک است که چسبنده هم نیست اما چنانچه با آب ترکیب گردد به خمیری با چسبندگی عالی تبدیل می گردد. این سه جز با نسبت های مناسب با یکدیگر ترکیب می گردند و بتن حاصل می شود. عوامل زیادی از جمله کیفیت اجزای تشکیل دهنده روی قیمت بتن تاثیر می گذارند و ما در این متن به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

عواملی که روی کارایی تاثیرگذارند

در توضیح این بخش لازم است ابتدا بدانیم کارایی بتن چیست و چرا باید مورد توجه باشد. کارایی بتن به میزان روان بودن بتن گفته می شود. این پارامتر روی عوامل مختلفی مانند آسان شدن اختلاط بتن، حمل و نقل راحت تر، تراکم پذیری بهتر، آسان تر شدن بتن ریزی و قیمت بتن تاثیر مستقیمی دارد.

۱۱ عامل مهم وجود دارد که کارایی بتن را تنظیم و مشخص می کند. این عوامل به شرح زیر است:

  • حرارت بتن در حین بتن ریزی
  • استفاده از مواد سیمانی تکمیل کننده
  • افزودنی های مصرفی
  • نوع سنگدانه از نظر بافت سطحی
  • سنگدانه ها از نظر دانه بندی
  • سنگدانه ها از نظر شکل ظاهری
  • سنگدانه ها از نظر اندازه
  • طرح اختلاط بتن
  • میزان آب مصرفی در بتن
  • نوع سیمان و ترکیب آن
  • میزان سیمان مصرفی در بتن

در بخش بعدی هریک از ۱۱ عامل ذکر شده را به طور مختصر شرح خواهیم داد. این عوامل را می توان از سری پارامترهای مهم در تعیین قیمت بتن نیز دانست.

حرارت در حین بتن ریزی

لازم است در زمان بتن ریزی حرارت در حد نرمال که میزان ۱۳ تا ۲۷ درجه سانتی گراد برای آن در نظر گرفته شده است، نگه داشته شود زیرا در غیر این صورت امکان ایجاد مشکل و تاثیرات نامطلوب در بتن وجود خواهد داشت.

هم در صورت گرما و هم سرما می تواند کارایی بتن را به شکلی نامناسب کم یا زیادتر از حد استاندارد کند و به این صورت بتن ریزی و قرارگیری بتن در قالب با مشکل مواجه خواهد شد.

بتنی که در دماهای پایین تر ریخته می شود در نهایت نسبت به بتن در دمای بالا از مقاومت و دوام بیشتری برخوردار است. البته باید در نظر داشته باشید بتن ریزی در هر هوایی به رعایت یک سری نکات نیاز دارد تا همه چیز به صورت استاندارد انجام شود.

یکی از نکات مهم که باید مد نظر گرفته شود این است که در صورت بتن ریزی در مقاطع نازک دمای هوا باید حداقل ۱۳ درجه سانتی گراد باشد و این در حالیست که برای بتن های حجیم امکان ریختن در دمای حداقل ۵ درجه سانتی گراد نیز وجود دارد.

به طور کلی دمای هوا یکی از تاثیرگذارترین عوامل روی کارایی بتن است به همین منظور برای رساندن آن به حد استاندارد از افزودنی های مناسب استفاده می گردد که این موضوع خود تا حدی روی قیمت بتن اثر می گذارد.

به عنوان مثال گرمای هوا سبب می گردد آب درون بتن به سرعت تبخیر شود و کارایی کاهش یابد در صورتی که تدابیر مناسب در نظر گرفته نشود بتن قبل از به مقاومت رسیدن می گیرد و دوام و مقاومت کافی نخواهد داشت. در این صورت چنانچه بیشتر از حد استاندارد آب به بتن اضافه شود مقاومت خود را از دست خواهد داد. پس از افزودنی های مناسب مانند روان کننده بتن با خاصیت دیرگیرکنندگی را می توان استفاده نمود که نوع و کیفیت آن روی کیفیت و قیمت بتن تاثیر می گذارد.

مواد سیمانی تکمیل کننده

به موادی گفته می شود که با سیمان و به منظور بهبود خواص بتن مورد استفاده قرار می گیرند. از میان مهم ترین ها می توان به الیاف پودر میکروسیلیس، سیمان سرباره و … اشاره نمود.

در توضیح خاکستر بادی می توان گفت علاوه بر اینکه کارایی بتن را افزایش می دهد می تواند میزان آب مورد نیاز در بتن را نیز کاهش دهد. اما موادی مانند الیاف فولادی و مصنوعی کارایی بتن را کاهش می دهند و حرکت بتن را سخت تر می کنند. دوده سیلیسی نیز روی کم و زیاد کردن کارایی و قیمت بتن تاثیرگذار است.

می توان از دوده سیلیسی برای بهبود نرخ جایگزینی پایین استفاده نمود و در این صورت اگر نرخ جایگزینی بالاتر نیز اضافه شود، کارایی کاهش پیدا می کند.

می توان از این ماده به عنوان تسهیل کننده عملیات پمپاژ بتن استفاده نمود که میزان استاندارد آن ۲ تا ۳ درصد جرمی سیمان است.

سرباره نیز با توجه به ویژگی های هر بتن روی کارایی و قیمت بتن اثرگذار خواهد بود.

 

افزودنی های مصرفی

افزودنی ها در مدل های مختلفی وجود دارند که هر کدام با توجه به ویژگی هایشان به افزایش و بهبود خواص بتن کمک می کنند امروزه با توجه به نقش فوق العاده مهم بتن در صنعت ساختمان تولیدکنندگان سعی می کنند بهترین ها را در جهت تولید بتن با کیفیت عرضه کنند. قیمت بتن با توجه به عوامل مختلفی مانند کیفیت مصالح و سایر مواد مصرفی مانند افزودنی ها تعیین می گردد.

برخی از افزودنی ها این قابلیت را دارند که همزمان نسبت آب به سیمان را کم کنند و کارایی را نیز افزایش دهند. از این نوع می توان به فوق روان کننده ها و نرم کننده های بتن اشاره نمود. مواد ذکر شده قابلیت کاهش آب با همان اسلامپ را دارند.

افزودنی ها در قیمت های مختلفی وجود دارند و روی قیمت بتن تاثیر می گذارند. یکی دیگر از افزودنی های مهم و پر استفاده، حباب ساز بتن است که می توان میلیاردها حباب ریز در بتن ایجاد کند. این حباب ها کارایی را افزایش می دهند و باعث کاهش آب انداختگی و جداشدگی در اجزای بتن می شوند اما کاهش مقاومت و دانسیته را نیز به دنبال خواهند داشت.

ماده ذکر شده نیاز به آب را در حدود ۲ تا ۴ درصد هوای ایجاد شده کاهش می دهد و در صورت استفاده می توان از ماسه کمتری هم استفاده نمود.

سنگدانه ها

سنگدانه ها از نظر شکل ظاهری

شکل ظاهری سنگدانه ها نیز از جمله موارد مهمی است که روی کیفیت و در نهایت قیمت بتن تغییراتی ایجاد می کند در این بخش می خواهیم بدانیم چگونه این اتفاق می افتد.

شکل سنگدانه ها می توان تا حدی تعیین کننده کارایی بتن نیز باید به این ترتیب که سنگدانه های شکسته با گوشه های تیز به دلیل اصطکاک بیشتری که ایجاد می کنند، کارایی را کاهش می دهند و سنگدانه هایی با سطوح صاف و صیقلی به راحتی روی هم می لغزند و افزایش دهنده کارایی هستند.

اما باید توجه داشته باشیم این موضوع در مورد میزان مقاومت بتن کاملا برعکس است و هرچه سنگدانه ها شکسته تر و دارای زاویه باشند بتن مقاوم تر خواهد بود در حالی که در مورد سنگدانه های صاف این مقاومت کاهش پیدا خواهد کرد.

نوع سنگدانه ها و در دسترس بودن یا مسافت های حمل و نقل از جمله مواردی است که قیمت بتن را افزایش یا کاهش می دهد.

سنگدانه ها از نظر دانه بندی

این گزینه را می توان تاثیرگذارترین عامل روی کارایی بتن دانست زیرا تمامی سنگدانه ها دارای ابعاد خاصی هستند و باید با میزان درصدهای استاندارد و تعیین شده در بتن استفاده شوند. تمامی درصدها در نمونه طرح اختلاط و در آزمایشگاه های دارای صلاحیت تعیین می گردد.

در توضیح دانه بندی سنگدانه می توانیم آن را به سه دسته دانه بندی خوب، دانه بندی ضعیف و دانه بندی بسیار ضعیف تقسیم کنیم. هرچه با کیفیت تر و با نظارت بیشتری ساخته شود قیمت بتن نیز بیشتر خواهد بود.

دانه بندی خوب به دانه بندی گفته می شود که در آن سنگ ها با ابعاد مختلف و درصدهای استاندارد در کنار یکدیگر قرار گرفته اند به نحوی که تمامی فضاهای خالی با سنگدانه ها پر می شود. در این نوع سنگدانه درست، متوسط و ریز وجود دارد.

دانه بندی ضعیف به حالتی گفته می شود که ابعاد تمامی سنگدانه ها مشابه هم باشد و دانه بندی بسیار ضعیف به حالتی گفته می شود که ابعاد سنگدانه ها باهم بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال ترکیب از سنگ های ریز و درشت تشکیل شده و سنگ های متوسط حذف شوند. در تولید بتن با کیفیت نکات مهم بسیار زیادی وجود دارد پس همیشه باید کار را به تولیدکنندگان معتبر سپرد و پیشنهاد می کنیم به هیچ وجه کیفیت را فدای پایین بودن قیمت بتن نکنید.

سنگدانه ها از نظر بافت سطحی

اگر بافت سطحی سنگدانه ها را به دو دسته صاف و خشن تقسیم کنیم باید بگوییم بافت صاف کارایی بیشتر و بافت خشن کارایی کمتری را ایجاد می کند. برای تعیین قیمت بتن همیشه عوامل مختلفی در نظر گرفته می شود.

سنگدانه ها از نظر ابعاد

سطح سنگدانه ها را ابعاد و اندازه آن ها مشخص می کند. در صورتی که سطح سنگدانه ها بیشتر باشد برای تولید بتن به میزان سیمان بیشتری نیاز است تا بتواند آن ها را به خوبی به یکدیگر بچسباند. همین ویژگی سبب می شود میزان نیاز به آب نیز به منظور افزایش کارایی، بیشتر شود. پس نتیجه می گیریم سنگدانه های با ابعاد کوچکتر و میزان آب برابر، در مقایسه با سنگدانه های بزرگ کارایی پایین تری دارند.

میزان سیمان، نوع سنگدانه و سایر عواملی که در این قسمت توضیح دادیم می تواند بخشی از عوامل مهم در تعیین قیمت بتن باشد.

طرح اختلاط بتن

طرح اختلاط به این معنی است که نسبت های ترکیب اجزای مختلف بتن مشخص گردد. در این طرح نسبت سنگدانه های ریز، درشت و میزان سیمان مورد نیاز نیز تعیین می گردد.

میزان سیمان بیشتر در بتن سبب غنی شدن آن می شود و این در حالیست که رعایت حد استاندارد نیز مهم است و استفاده بیش از حد باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. طرح اختلاط باید توسط کارشناس و در آزمایشگاه محاسبه گردد و به این صورت قیمت بتن نیز مشخص خواهد شد.

میزان آب در بتن

آب یک عامل مهم در تعیین کارایی بتن است. بدیهیست که هرچه میزان آب بیشتر باشد کارایی نیز افزایش خواهد یافت و برعکس.

اما باید توجه داشت که افزایش مقدار آب از حد استاندارد باعث مشکلاتی مانند جداشدگی، کاهش مقاومت و در نهایت از بین رفتن بتن خواهد شد. بازه مناسب آب برای بتن ۰٫۴۵ تا ۰٫۶ وزن سیمان در نظر گرفته شده است که مقدار دقیق آن در آزمایشگاه مشخص می گردد.

نوع سیمان و ترکیب آن

نوع سیمان هم از دیگر عوامل موثر در کارایی و قیمت بتن است. چنانچه بتن با نسبت های اشتباه مورد استفاده قرار گیرد، ممکن است حرارت زیادی تولید شود .

مقدار سیمان

سیمان بیشتر کارایی را افزایش خواهد داد زیرا با پوشاندن سنگدانه ها اصطکاک میان آن ها را کاهش می دهد. میزان سیمان روی قیمت بتن نیز اثر می گذارد و همچنین سبب می شود بتن ریزی، قرارگیری در قالب، حمل و نقل راحت تر و … می شود.

سیمان بیشتر بتن مقاوم تری نیز تولید می کند و سنگدانه ها را به خوبی در کنار یکدیگر نگه می دارد.

نکات مهم در قیمت بتن

قیمت بتن یکی از پارامترهای مهم است که روی هزینه های کلی ساخت و ساز اثر می گذارد. امروزه بتن به عنوان یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی شناخته می شود و همین موضوع نیز اهمیت قیمت بتن را چند برابر می کند.

پیشنهاد می کنیم قبل از اقدام به تهیه بتن در این مورد به خوبی تحقیق کنید و تولیدکنندگان معتبر را بشناسید زیرا هرگونه کوتاهی در انتخاب صحیح می تواند منجر به تهیه بتن با کیفیت پایین شود یا با مناسب نبودن قیمت بتن هزینه های ساخت و ساز به شکل نامناسبی افزایش یابد.

عوامل مختلفی در تعیین قیمت بتن تاثیرگذارند که در این بخش به آن ها اشاره می کنیم.

عوامل تعیین کننده قیمت بتن

امروزه در بیشتر پروژه های بزرگ و کوچک، بتن به عنوان ماده ای اصلی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده در بخش های مختلف مانند سازه شامل سقف، ستون، فونداسیون و … به کار می رود. برای تعیین میزان  بتن مورد نیاز در هر پروژه از واحد متر مکعب استفاده می کنند.

در کنار هزینه هایی که برای تولید بتن مانند مصالح و افزودنی ها و … مورد نیاز است، تهیه لوازم و تجهیزاتی مانند تراک میکسر و پمپاژ کننده بتن نیز هزینه دارند.

نکته: به کامیون هایی که برای حمل بتن استفاده می شوند، تراک میکسر گفته می شوند.

عواملی مانند نوع بتنی که مورد استفاده قرار می گیرد، متراژ بتنی که نیاز است، مکان احداث پروژه، نوع تخلیه بتن قیمت بتن را تعیین می کنند.

بررسی تاثیر نوع بتن در قیمت

با توجه به اینکه قیمت بتن بر اساس نوع و میزان مصالح به کار رفته در آن مانند سنگدانه و سیمان مشخص می گردد بنابراین نوع بتن از نظر رده مقاومتی مانند C20، C25، C30، C35، C40  و … با توجه به اینکه نسبت های مختلفی از مواد و مصالح دارد، قیمت آن نیز متفاوت خواهد بود.

به طور معمول هرچه عیار بالاتر باشد قیمت بتن نیز افزایش پیدا خواهد کرد این موضوع به این دلیل است که سیمان بیشترین قیمت را در میان مواد تشکیل دهنده بتن دارد و هرچه عیار بتن بالاتر باشد، سیمان بیشتری در آن استفاده شده است.

علاوه بر این در برخی از پروژه ها به بتن سفارشی نیاز است که ممکن است در رده های مقاومتی معمول وجود نداشته باشد و لازم است به صورت خاص تولید شود که تمامی این موارد می تواند روی قیمت بتن تاثیر بگذارد.

بتن سفارشی به بتنی گفته می شود که از نظر مواردی همچون اسلامپ، نوع سنگدانه، مقاومت فشاری، نوع سیمان، افزودنی ها و … با بتن های معمول تفاوت دارد و طبق سفارش مشتری تولید می گردد.

بررسی متراژ بتن

بدیهی است که میزان مورد نیاز از این ماده، تعیین کننده قیمت بتن است. میزان بتن مورد نیاز هر پروژه بر اساس شرایط و ویژگی و الزامات پروژه مشخص می گردد. واحد محاسبه بتن حجم است و خریدار قبل از سفارش باید میزان بتن مورد نیاز را محاسبه کند.

برای محاسبه اعضای بتنی لازم است هر بعد از تیر، سقف، ستون ها، تیرها، دیوار برشی و … در محاسبه قرار داده شوند.

علاوه بر بتن عوامل دیگری نیز وجود دارند که قیمت بتن را مشخص می کنند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  • استفاده از تجهیزاتی مانند پمپ و نوار نقاله
  • شرایط خاص مانند قرارگیری پروژه در کوچه های تنگ که به دستگاه های پمپاژ قوی نیاز دارد.

موارد ذکر شده در کنار موارد مختلف تعیین کننده قیمت بتن هستند.

بررسی مکان پروژه

به دلیل اهمیتی بالایی که زمان در بتن ریزی دارد، موقعیت مکان پروژه روی قیمت بتن اثر دارد و هرچه این فاصله بیشتر باشد قیمت بتن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

نکته مهم در مورد فاصله پروژه اینکه افزایش مسافت تاثیر مستقیمی روی کیفیت بتن می گذارد و امکان بروز مشکلات وجود دارد بنابراین در چنین مواقعی از افزودنی های خاص استفاده می کنند تا گیرش بتن به موقع اتفاق بیفتد.

بررسی نوع تخلیه بتن

تخلیه بتن به روش های مختلفی انجام می شود که می تواند قیمت بتن را تغییر دهد. به عنوان مثال تخلیه شوتی یکی از روش های تخلیه است که در آن بتن از یک سطح شیب دار به پایین ریخته می شود. این روش در مقایسه با روش های دیگر قیمت پایین تری دارد.

نوع دیگر تخلیه استفاده از پمپ زمینی است که در این شیوه بتن به وسیله پمپاژ به ناحیه مد نظر در ساختمان ریخته می شود. این روش را می توان پرکاربردترین روش بتن ریزی در حال حاضر دانست.

روش دیگری با استفاده از پمپ هوایی نیز وجود دارد که در که امکان استفاده از پمپ زمینی وجود ندارد به کار می رود. برای بتن ریزی از طریق پمپ هوایی سیستم کنترل از راه دور در نظر گرفته شده است و در مقایسه با روش های دیگر هزینه بالاتری دارد. بر اساس دلایل ذکر شده می توان گفت نوع تخلیه بتن نیز از اثرگذار بر قیمت بتن محسوب می شود.

دو عامل دیگر تحت عنوان تاخیر در بتن ریزی و استفاده از افزودنی ها وجود دارند که در قیمت بتن دخیلند. این تاثیرات به شرح زیر است:

بتن ریزی با تاخیر

کامیون و سایر تجهیزات بتن ریزی باید در زمان مناسب در محل پروژه وجود داشته باشند زیرا در غیر این صورت قیمت بتن و هزینه های آماده سازی و ریختن آن افزایش پیدا می کند.

استفاده از افزودنی های مختلف

افزودنی ها با توجه به نوع بتن، نیازهای پروژه، شرایط جوی و آب و هوایی مشخص می شوند. هر کدام از آن ها قیمت های متفاوتی دارند و بر اساس اینکه از کدام نوع و برند استفاده می شود می توانند روی قیمت بتن تاثیر بگذارند.

به عنوان مثال در اکثر پروژه ها از روان کننده بتن استفاده می شود که باعث روان شدن بتن می شود و می تواند روی مقاومت بتن تاثیر مثبت بگذارد.

یا در هوای گرم به دلیل اینکه بتن زودتر از موعد می گیرد از افزودنی هایی با عنوان دیرگیر کننده استفاده می کنند تا گیرش بتن را به تعویق بیاندازند.

همچنین در هوای سرد به دلیل دیرگیر شدن بتن از افزودنی های زودگیر کننده بتن استفاده می کنند. تمامی موارد ذکر شده می توانند تعیین کننده قیمت بتن باشند.

بررسی آزمایش های بتن

آزمایش بتن به عنوان یکی از بخش هایی که می تواند روی قیمت بتن تاثیر بگذارد و تعیین کننده نسبت های اختلاط و کیفیت بتن باشد از نکات مهم به شمار می رود بر همین اساس سعی کردیم در این بخش تا حدی شما را با نحوه آزمایش بتن آشنا کنیم.

بدیهی است که هرچه پروژه عظیم تر و ابعاد سازه بزرگتر باشد به بتن بیشتر و تجهیزات گسترده تری نیاز است و عملیات حساس تر می شود اما لازم است بدانید در تمامی پروژه ها به دلیل رسیدن به نتیجه مطلوب و تولید بتن با کیفیت باید آزمایشات با دقت انجام شوند. در ادامه انواع آزمایش بتن و نحوه اجرای آن که در تعیین قیمت بتن نیز دخیل هستند را بررسی می کنیم.

بتن از نظر حالت فیزیکی به دو دسته زیر تقسیم می شود:

  • بتن تازه یا fresh concrete: به حالتی گفته می شود که بتن در آن حالت پلاستیک است و امکان ریختن بتن در قالب وجود دارد.
  • بتن سخت شده یا hardened concrete: به شرایطی که حالت پلاستیکی از بین رفته و گیرش اولیه در بتن آغاز شده است بتن سخت شده می گویند.

بتن در هر کدام از حالت های فیزیکی شرایط و ویژگی هایی خاصی دارد که به مواردی مانند نوع مصالح، میزان و نوع افزودنی ها، شرایط محیطی و … بستگی دارد تمامی موارد ذکر شده تعیین کننده قیمت بتن هستند.

در حال حاضر در تمام دنیا بتن یکی از مهم ترین مصالح مصرفی در دنیا است که در تمام پروژه های ساختمانی مانند ساختمان های تجاری، انواع پل، انواع سد، پروژه های راه، فونداسیون و انواع سازه مورد استفاده قرار می گیرد. بنابر تمامی نکات ذکر شده بتن باید به حرفه ای ترین شکل ممکن تولید گردد و تمامی مراحل قیمت بتن را تعیین می کنند.

نکاتی در مورد آزمایشگاه بتن

تعریف آزمایش بتن: تمام فعالیت ها و عملیاتی که برای کنترل کردن بتن، ارزیابی کردن و تایید کیفیت بتن انجام می شود، آزمایش بتن نام دارد.

انجام آزمایش بتن خود به دو دسته با نام های آزمایشگاهی و برجا تقسیم شده است. مدل آزمایشگاهی به شرایطی گفته می شود که آزمایش بتن در محیط آزمایشگاه انجام می گیرد و برجا به آزمایشی گفته می شود که آن را در محل پروژه انجام می دهند.

برای انجام آزمایش به تجهیزاتی نیاز است که گاهی امکان انتقال آن ها به محیط کارگاه وجود ندارد بنابراین در این موارد با توجه به طرح اختلاط بتن آن را در آزمایشگاه بررسی می کنند.

در شرایطی که امکان جابه جایی تجهیزات آزمایشگاه وجود داشته باشد، عملیات را در مکان پروژه انجام می دهند و به آن آزمایش برجا گفته می شود. نوع آزمایش می تواند قیمت بتن را تغییر دهد.

در مورد پروژه های عظیم برای اینکه کارها به صورت دقیق تر و سریع تر انجام شود و امکان نظارت کامل وجود داشته باشد، یک آزمایشگاه در محل پروژه تدارک می بینند و تجهیزات مورد نیاز را به محل انتقال می دهند به این ترتیب با کاهش هزینه های رفت و آمد و …. قیمت بتن نیز کنترل شده تر خواهد بود.

همچنین آزمایش بتن را از نظر میزان تاثیری که روی نمونه بتن دارد به دو دسته زیر تقسیم می کنند:

  • آزمایش های مخرب یا destructive testing
  • آزمایش های غیر مخرب یا nondestructive

در گروه آزمایش های مخرب نمونه یا بخش از سازه و عضوی که مورد آزمایش قرار می گیرد آسیب خواهد دید.

آزمایش غیر مخرب نیز به آزمایشی گفته می شود که در آن عضو مورد آزمایش، سازه یا نمونه هیچ آسیبی نخواهد دید.

چرا باید روی بتن آزمایش انجام شود؟

به دلیل تاتیراتی که ویژگی های بتن تازه روی کیفیت نهایی آن می گذارد لازم است آزمایشات لازم انجام شود تا نتیجه دلخواه حاصل گردد.

از پارامترهای مهم می توان به شکل پذیر بودن بتن، میزان کارایی، میزان چسبندگی، مقدار سیمان موجود و … اشاره نمود. تمامی موارد ذکر شده تعیین کننده قیمت بتن هستند.

انواع ویژگی های بتن تازه

  • دمای بتن
  • حرارت ایجاد شده از هیدراتاسیون
  • ایجاد انبساط حرارتی
  • جمع شدگی در اثر حرارت
  • جمع شدگی پلاستیک
  • آب انداختگی در بتن
  • جداشدگی اجزای بتن
  • وزن مخصوص
  • میزان رطوبت در بتن
  • گیرش
  • هوای موجود در بتن
  • میزان کارایی و روانی

از میان موارد ذکر شده می توان گفت مواردی مانند کارایی بتن، میزان هوای موجود در آن، زمان گیرش و … در ارزیابی از اهمیت بالاتری برخوردار هستند.

نکات مهم در مورد نمونه گیری

همان طور که در بخش های قبل نیز اشاره شد موارد زیادی تعیین کننده قیمت بتن هستند و نوع نمونه گیری نیز یکی از آن هاست.

  • فاصله بین اولین مرحله از نمونه گیری تا آخرین مرحله از آن نباید بیشتر از ۱۵ دقیقه طول بکشد.
  • باید دقت شود قبل از انجام آزمایش، نمونه به طور کامل مخلوط شده باشد.
  • اگر قرار است نمونه گیری از تراک میکسر انجام شود، باید آن را از بخش میانی و در زمان خالی کردن بتن بردارید.
  • اگر از سنگدانه های درشت استفاده می شود لازم است نمونه انتخابی از الک ۳٫۷۵ عبور داده شود.

 

بررسی آزمایش کارایی بتن تازه

کارایی به ویژگی و حالتی از بتن گفته می شود که مخلوط شدن، قرارگیری در بتن و پرداخت آن را راحت تر می کند. کارایی به صورت کاملا مستقیم روی میزان مقاومت و کیفیت بتن از نظر ظاهری اثر می گذارد. بتن روان تر به نیروی انسانی کمتری برای بتن ریزی نیار دارد و به این ترتیب قیمت بتن نیز کاهش پیدا خو اهد کرد. به دلیل اهمیت کارایی روی تمامی بتن ها آزمایش های مربوط به این ویژگی انجام می شود.

انواع آزمایش برای بررسی کارایی

  • بررسی کلی بال
  • بررسی میز جریان
  • بررسی جریان
  • بررسی وی – بی
  • بررسی ضریب تراکم
  • بررسی کی اسلامپ
  • بررسی اسلامپ

بررسی آزمایش اسلامپ بتن

یکی دیگر از آزمایش های پرکاربرد، آزمایش اسلامپ بتن است که مانند بخش های دیگر با توجه به هزینه آن می تواند روی قیمت بتن اثرگذار باشد.

اسلامپ برای ارزیابی یکنواخت بودن کیفیت بتن تازه از جنبه جریان پذیری یا روان بودن به کار برده می شود و امکان انجام آن در آزمایشگاه یا محل پروژه وجود دارد و هر کدام از روش ها به نوبه خود بر قیمت بتن تاثیر می گذارد.

به طور کلی می توان گفت تولید بتن از تهیه کردن مصالح و اجزای تشکیل دهنده گرفته تا انجام آزمایشات و تجهیزات اختلاط، پمپاژ، بتن ریزی و …. هزینه هایی دارد که تمامی آن ها قیمت بتن را تعیین می کنند.

همان طور که در بخش های قبلی اشاره کردیم بتن دارای انواع مختلفی است که کاربردهای متفاوتی نیز خواهند داشت و قیمت بتن را نوع آن است که تعیین می کند به همین بهانه در این قسمت به معرفی انواع بتن خواهیم پرداخت.

قیمت بتن در تهران

انواع بتن

  • بتن با مقاومت بالا
  • بتن دارای دوام بالا
  • بتن های خود تحکیم شونده
  • بتن پاششی یا بتن شاتکریت
  • بتن های متخلخل
  • بتن های وکیوم
  • بتن پمپ شونده
  • بتن های چاپی
  • بتن های آهکی
  • بتن های آسفالتی
  • بتن متراکم شونده غلتکی
  • بتن های زودگیر
  • بتن های شیشه ای
  • بتن دارای مقاومت معمولی
  • انواع بتن ساده
  • بتن مسلح شده
  • بتن های پیش تنیده
  • بتن های پیش ساخته
  • بتن سبک
  • بتن دارای دانسیته بالا
  • بتن های هوادهی شده
  • بتن آماده
  • بتن های پلیمری
  • بتن سیمان پلیمری و بتن اشباع پلیمری

بررسی بتن شیشه ای

بتنی که در آن به جای سنگدانه شیشه بازیافت شده مورد استفاده قرار می گیرد بتنی مدرن به نام بتن شیشه ای نام دارد که از نظر ظاهری زیباست و مقاومت بالایی دارد و عایق حرارتی خوبی محسوب می شود. قیمت بتن شیشه ای نیز به عوامل دخیل در تولید آن بستگی دارد.

بتن زودگیر

در زمان هایی که نیاز است بتن در مدت زمان کمتری بگیرد از این بتن با قابلیت گیرش سریع تر استفاده می کنند. این نوع در پروژه های راه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. برای اطلاع از قیمت بتن در انواع مختلف می توانید با ما تماس بگیرید.

بتن های غلتکی

به بتنی که با ابزارآلات خاکی مثل غلتک متراکم می شود، بتن غلتکی می گویند که در مقایسه با بتن معمولی مقدار سیمان کمتری در آن استفاده می شود و به عنوان پر کننده برخی فضاهای خالی به کار می رود. قیمت بتن غلتکی نیز به عوامل متعددی بستگی دارد.

بررسی بتن آسفالتی

از ترکیب سنگدانه های مختلف و آسفالت تولید می شود و برای سطوح مختلف راه، پارکینگ، فرودگاه و هسته سدها به کار می رود. با در نظر گرفتن قیمت بتن آسفالتی از آن به عنوان آسفالت، روکش پیاده رو، قیر سنگفرش و … استفاده می کنند.

بررسی بتن آهکی

به بتنی گفته می شود که در ساخت آن به جای سیمان از آهک استفاده می شود و برای ساخت کف، گنبد و .. مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به مواد تشکیل دهنده، قیمت بتن آهکی با سایر بتن ها متفاوت است.

بررسی بتن چاپی

این بتن برای طرح های معماری مناسب است زیرا امکان چاپ طرح های مختلف مانند طرح با بافت سنگ و … وجود دارد. برای چاپ روی بتن زمانی که بتن در حالت پلاستیک قرار دارد اقدام می کنند. قیمت بتن چاپی با توجه به مراحل آماده سازی متفاوت خواهد بود.

بررسی بتن پمپ شده

برای اینکه بتوان از بتن در سازه های با ارتفاع زیاد استفاده نمود باید بتنی با خصوصیات پمپ شوندگی آسان بهره برد. کارایی مناسب از ویژگی هایی است که باعث می شود بتن به راحتی پمپ شود. برای اطلاع از قیمت بتن پمپی با ما تماس بگیرید.

بررسی بتن وکیوم

به بتنی گفته می شود که آب آن بیشتر از اندازه استاندارد است و آب اضافه آن پس از قرارگیری در قالب توسط دستگاه گرفته می شود. این بتن به دلیل گفته شده زودتر قابل بهره برداری است و در مدت زمان ۱۰ روز مقاومت ۲۸ روزه کسب می کند و در حدود ۲۵ درصد در مقابل خورد شدن نسبت به بتن های دیگر مقاوم تر است. قیمت بتن وکیوم با بتن معمولی متفاوت است.

بررسی بتن متخلخل

به بتنی گفته می شود که دارای تخلخل است و به منظور عبور دادن آب طراحی می شود زیرا همان طور که می دانید در شرایط عادی داشتن تخلخل از نقاط ضعف بتن محسوب می شود. میزان فضاهای خالی در این بتن بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است و در ساخت پیاده رو و سواره روهایی که در مسیر سیل قرار دارند مورد استفاده قرار می گیرد تا آب بتواند از آن عبور کند.

بررسی بتن پاششی

این مدل بتن انواع مختلفی دارد و به طبع قیمت بتن پاششی نیز متفاوت خواهد بود. به بتنی گفته می شود که به وسیله تجهیزات با فشار زیاد به سطوح مختلف پاشیده می شود.

بتن با مقاومت معمولی

این نوع بتن از آب، سیمان و سنگدانه های مختلف تولید می شود و دارای مقاومتی در حدود ۱۰ تا ۴۰ مگاپاسکال است.  به طور معمول در مدت زمان بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه شروع به گیرش اولیه می کند که البته زمان دقیق آن به شرایط مختلفی بستگی دارد. قیمت بتن معمولی به عواملی مانند درصد اجزای تشکیل دهنده بستگی دارد.

بتن مسلح و بتن غیر مسلح

بتن مسلح به بتنی گفته می شود که مقاومت آن در ناحیه کشش به وسیله میلگرد افزایش پیدا می کند تا ضعف بتن در برابر نیروهای فشاری برطرف گردد اما در بتن غیر مسلح هیچ میلگردی وجود ندارد.

در این بخش تعدادی از مهم ترین انواع بتن و عوامل دخیل در قیمت بتن را شرح دادیم.

آخرین مصوبه قیمت بتن

سخن پایانی

با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی تمایل سازندگان به سمت استفاده از بتن آماده افزایش یافته‌است. زیرا علاوه بر صرفه جویی در زمان، از لحاظ قیمت نیز مقرون به صرفه است. آگاهی کامل در رابطه با قیمت بتن آماده و نکات مرتبط به آن در استفاده بهینه‌تر از این محصول کمک شایانی به سازندگان می‌کند.

در این مقاله عناوین مختلفی از جمله آزمایشات بتن، مواد تشکیل دهنده بتن، عوامل موثر در قیمت بتن، انواع بتن و … را مورد بررسی قرار دادیم و تا حدی دانستیم قیمت بتن چگونه تعیین می گردد.

با توجه به مصرف بالای این ماده در تمامی پروژه ها و غیر قابل انکار بودن نقش مهم آن در پروژه های ساختمانی و عمرانی، قیمت بتن نیز اهمیت بسیار زیادی پیدا می کند که روی هزینه های کلی تاثیر چشمگیری دارد. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم قبل از اقدام به خرید بتن، تولید کنندگان معتبر و منصف را بشناسید تا ضمن برخورداری از بتنی با بهترین کیفیت، هزینه مناسبی هم بپردازید. برای اطلاع از قیمت بتن و ویژگی های آن ها و اطلاعات کامل تر با ما تماس بگیرید.

 

15 پاسخ

  1. چطوري ميتونيم قيمت بتن باكيفيت هر كدوم از كارخانجات رو داشته باشيم؟ و اينكه چطوري ميشه اين كارخانه ها رو باهم مقايسه كرد؟

  2. مرسي از مطالب ارزشمندتون كاش يك پلتفرمي باشه كه بشه كارخانجات مختلف رو به لحاظ كيفيت گريد بندي كرد

  3. برای مقایسه کیفیت و قیمت بسیار کار رو راحت‌تر کردید، فقط اگه امکانش هست واحدهای تولیدی رو از نظر تجهیزات و امکانات و کیفیت بتن تولیدی رتبه بندی کنید خیلی عالی میشه، با تشکر

  4. مطالب عالی بودن مخصوصا برای منی که تازه میخواستم بتن ریزی ساختمانم رو استارت بزنم.ممنون وخسته نباشید

  5. سلام.مطالب عالی بودن مخصوصا برای منی که تازه میخواستم بتن ریزی ساختمانم رو استارت بزنم.ممنون وخسته نباشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *