مشاوره تکنولوژی بتن و افزودنی های بتن

مقدمه

قبل از سخن در خصوص سقف های مجوف ( کوبیاکس – بابل دک – تیرچه بلوک و وافل ) لازم است ذکر شود که اگرچه بتن یکی از قدیمی ترین ابداعات بشر است که خواص ویژه ای دارد اما با پیشرفت تکنولوژی و رشد صنعت ساختمان، امروزه استفاده از قطعات بتنی و دیگر مصالح، با همان ویژگی های اولیه، محدودیت هایی را نیز به همراه دارد. از طرف دیگر با توجه به نوع نیاز بشر امروزی، استفاده از روش های سنتی ساخت و ساز، پاسخ مناسبی نخواهد بود.

به عنوان مثال سقف یکی از مهمترین قسمت های ساختمان است که به روش های مختلفی اجرا می شود. سقف بخشی از ساختمان است که باید مقاومت لازم در برابر نیروها را داشته باشد تا آسیب نبیند.

سقف های بتنی مزایای ویژه ای دارند و در گذشته به کار گیری آن ها در ساختمان های بزرگ، بسیار منطقی تر از امروز به نظر می رسید.

از مزایای این نوع سقف می توان به مقاومت بالایی در برابر لرزه های زلزله، عمر طولانی، مقاومت صوتی و حرارتی و صرفه جویی در مواد اشاره کرد. این سقف ها اگرچه در طی سالیان متمادی به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته اند اما دو ضعف بزرگ این نوع سقف ها، منجر به ابداع سیستم سقف های مجوف شده است. به طور کلی معایب سقف های بتن مسلح عبارتند از:

۱- نیاز به کنترل مداوم ترک و تغییر شکل ترک ها در سقف های بتنی

۲- عدم کارایی در دهانه های عریض و بزرگ.

از طرف دیگر افزایش سرعت ساخت سازه با عملکرد های متفاوت در قرن ۲۱، الزاماتی را نیز به همراه دارد، به عنوان مثال:

* کاهش وزن و بار مرده ی ساختمان

*کاهش هزینه در تهیه مصالح

*صرفه جویی در نیروی انسانی

*افزایش دوام و مقاومت سازه

*توانایی افزایش دهنه ها و غیره.

با توجه به مورادی که ذکر شد، اهمیت و وجه تمایز سیستم سقف های مجوف بر ما روشن می شود. در ادامه این مقاله با ما همراه بوده و با مشخصات و ویژگی های انواع سقف های مجوف آشنا شوید.

سیستم سقف مجوف

با توجه به محدودیت های سقف های بتنی، امروزه استفاده از سیستم سقف های مجوف گسترش بیشتری دارد. سقف های مجوف یا هالو دک انواع متفاوتی دارند و ضمن سبک بودن، مقاومت بالایی داشته و قابلیت پوشش دهی دهانه های بزرگ (بدون نیاز به استفاده از ستون) را نیز دارند.

دال های مجوف یا هالو دک در واقع از ترکیب میلگرد، بتن و قالب های پلی پروپیلن ساخه شده و برای استفاده در فونداسیون و سقف (به جای استفاده از سقف های معمولی) کاربرد دارد. دال های مجوف بسیار مقرون به صرفه بوده و خواص ویژه ای دارند که در ادامه مفصلا راجع به آن بحث خواهد شد.

مزایا و خواص دال های مجوف

همانطور که گفته شد، تکنولوژی نوین سقف های مجوف یا میان تهی، امروزه جایگزین بسیار خوبی برای سقف های معمولی می باشد. از ویژگی های این سقف ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- یکپارچگی و یک دست بودن سطح زیرین سقف

۲- کاهش هزینه در اجرای نازک کاری

۳- امکان حذف ستون های اضافی

۴- امکان افزایش فاصله ستون ها

۵- عدم نیاز به اجرای سقف کاذب

۶- کاهش هزینه های ناشی از اجرای سقف کاذب

۷- کاهش نسبی مصرف بتن

۸- قابلیت پوشش دهانه های بزرگ

۹- قابلیت باربری و مقاومت بالا

۱۰- کاهش حجم و وزن ساختمان

۱۱- افزایش مقاومت در برابر زلزله

۱۲- کاهش خسارات ناشی از زلزله

۱۳- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی

۱۴- بهبود عملکرد لرزش صفحه‌ ای وعایق بندی صوتی

۱۵- آزادی بالا در طراحی و تغییر فضاهای معماری.

همچنین ذکر این نکته نیز ضروری است که سیستم سقف های مجوف انواع مختلفی دارند که هر کدام مزایای مخصوص به خود و کاربری های ویژه ای دارد که در ادامه بررسی خواهد شد. اما انواع روش های نوین اجرای سقف های مجوف یا میان تهی تا به امروز عبارتند از:

وافل

یوبوب

کوبیاکس

تیرچه بلوک

دال مشبک

گوی یا بابل دک

سیستم دال مشبک.

دال های بتنی مشبک

یکی از روش های مرسوم، برای افزایش دهانه سقف ها و البته کاهش وزن سقف و سازه، سیستم دال مشبک می باشد. این روش به این صورت است که دال بتنی تخت ضخیم در وسط دهانه ها با یک دال کاملا نازک با برآمدگی هایی در دو جهت عمود بر هم، جایگزین می شود. برای اجرا با استفاده از قالب های جعبه ای شکل، فضاهای خالی در قسمت زیرین دال به وجود می آورند.

به عبارت دیگر دال بتنی مشبک، یکی از انواع سقف های مجوف است که به منظور کاهش حجم سازه و افزایش مقاومت آن اجرا می شود. این نوع سقف به طور کلی در دو نوع اجرا می شود:

۱- دال بتنی مشبک به همراه تیر

۲- دال بتنی مشبک بدون تیر

در دال ها بتنی مشبک به همراه تیر، در بین ستون ها تیر قرار ندارد و فقط برای تامین ظرفیت برشی مناسب در دال، در اطراف ستون ها دال به صورت توپر اجرا شده و شبکه های تیری شکل در محدوده میانی دهانه اجرا می شوند.

دال بتنی مشبک به همراه تیر، به گونه ای است که در دال و همچنین بین ستون ها، تیر اجرا می شود. به عبارت دیگر در این نوع سقف، قالب های مشبک در قسمت تیر ها حذف شده و سقف به صورت توپر اجرا می شود.

اجرای دال بتنی مشبک

به طور کلی می توان ازعان داشت که روش اجرای دال بتنی مشبک، دشوار تر از سایر روش های سقف مجوف بوده و به صرف زمان بیشتری نیاز دارد. اجرای دال بتنی مشبک، نیاز به قالب های مخصوص به خود را دارد.

نحوه اجرا به این صورت است که ابتدا باید به وسیله شمع های موقت (پایه) قالب ها در تراز مورد نظر نصب شوند و پس از آرماتور بندی در تیرهای بین برجستگی‌های دال و آرماتور بندی تیرهای اصلی اطراف دهانه، بتن ریزی انجام گیرد. نکته قابل توجه این است که شمع های نصب شده به صورت موقتی بوده و بعد از گیرش بتن، پایه ها و همچنین قالب های نصب شده، جدا می شوند. 

از شاخص ترین دال های بتنی مشبک باید به کوبیاکس اشاره کرد که در ادامه مفصلا راجع به آن بحث خواهد شد.

مزایای دال بتنی مشبک

از مهم ترین مزایای دال بتنی مشبک نسبت به دال بتنی توپر، باید به موارد زیر اشاره کرد.

۱- قابلیت پوشش دهی دهانه های بزرگ تر

۲- کاهش وزن سقف، کاهش وزن سازه

۳- کاهش فشار وارده بر ستون ها

۴- کاهش بار مرده ی سازه

۵- کاهش نیاز به استفاده از بتن

۶- کاهش هزینه ها و اقتصادی تر بودن

۷- افزایش مقاومت در برابر فشارهای وارده (به دلیل سبکی)

سقف کوبیاکس

کوبیاکس (cubiax) یکی از جدید ترین روش های نوین اجرای سقف و جایگزین بسیار مناسبی برای روش های سنتی می باشد. مبنای طراحی سازه ای سقف کوبیاکس مشابه با دال های بتنی دو طرفه است ولی تفاوت هایی نیز با آن دارد. از ویژگی بارز سقف کوبیاکس می توان به صرفه اقتصادی آن اشاره کرد که کاهش هزینه ی نهایی اجرای سازه را به همراه خواهد داشت.

این سقف از ضخامت کمتری نسبت به سیستم سقف های سنتی دارد. البته ضخامت سقف به مواردی همچون تعداد طبقات، عرض دهنه و غیره وابسته است اما به طور کلی ضخامت این سقف ها از ۲۰ تا ۶۰ سانتی متر متغیر است.

سقف های کوبیاکس از دو ردیف میلگرد فولادی و یک ردیف گوی توخالی تشکیل شده است. این گوی ها معمولا از جنس اتیلن و پلی اتیلن می باشد. مهم ترین وجه تمایز سقف کوبیاکس با دال بتنی دو طرفه، میان تهی بودن آن و استفاده از گوی های توخالی می باشد.

با توجه به این موضوع که گوی های توخالی یا میان تهی، هوا را داخل خود نگه می دارند و توجه به سبک بودن وزن گوی ها و میلگردها، سقف سازه در این روش به عبارتی معلق است و فشار قابل توجهی را متحمل نشده و به سازه وارد نمی کند. از این رو سقف های کوبیاکس مقاومت و ایمنی بالایی در خصوص فشار وارده ناشی از زلزله دارند.

روش اجرای سقف کوبیاکس

علی رغم این که روش اجرای سیستم سقف مجوف کوبیاکس، نسبت به سقف های معمولی دشوار تر است؛ استفاده و به کارگیری آن امروزه مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. روش اجرای سقف کوبیاکس به شرح زیر می باشد:

ابتدا میلگرد ها در دو محور عمودی و افق چیده می شوند، سپس گوی های توخالی به ترتیب کنار هم و روی میلگردها قرار می گیرند. بعد از این مرحله دوباره میلگردها به صورت افقی و عمودی روی گوی ها قرار داده می شوند‌. در مرحله ی آخر تمامی فضاهای خالی میان گوی ها بتن ریزی شده و پوشیده می شود.

*توجه به این نکته ضروری است که فضاهای توخالی گوی ها به میزان قابل توجهی از حجم سقف و ساختمان می کاهد.

مزایای سقف کوبیاکس

همانطور که گفته شد، خواص ویژه ی سیستم سقف های مجوف و میان تهی باعث گسترش به کار گیری آن ها در احداث سازه های متفاوت شده است. اما مزایای سقف های کوبیاکس چیست؟ از مهم ترین ویژگی ها و خواص سقف کوبیاکس باید به موارد زیر اشاره کرد:

۱- کاهش وزن سازه در نتیجه ی کاهش وزن سقف

۲- کاهش بار وارده بر ستون ها و اجزای دیگر سازه

۳- کاهش ارتفاع ساختمان در نتیجه کاهش ضخامت سقف

۴- امکان بازیافت تمام مصالح مصرفی در سقف کوبیاکس

۵- کاهش چشم گیر استفاده از مصالح مضر برای محیط زیست

۶- کاهش قابل توجه مصرف انرژی

۷- سهولت نصب تاسیسات در سقف

۸- تقسیم بار بر دو محور عمودی و افقی

۹- کاهش هزینه های نصب تاسیسات

۱۰- کاهش مصرف آهن و فولاد و غیره.

معایب سقف کوبیاکس

سقف های میان تهی کوبیاکس اگرچه مزیت های ویژه ای دارند اما همانند تمامی مصالح و روش های اجرایی سازه ها، معایبی نیز دارند. از مهم ترین معایب سقف کوبیاکس باید به موارد زیر اشاره کرد:

۱- قیمت بالای تجهیزات مورد استفاده در سقف کوبیاکس برای پروژه های کوچک

۲- به عبارت دیگر قیمت تمام شده ی این سقف در ساختمان های کوچک بالا است.

۳- وجود ابهامات رفع نشده در خصوص امکان استفاده از کوبیاکس در مناطق زلزله خیز.

در خصوص مورد آخر لازم است که توجه شود، اگر چه سقف های کوبیاکس با توجه به سبک، توخالی بودن، ارتفاع و ضخامت کم، مقاومت بالایی در برابر زلزله دارند. اما هنوز آزمایشات لازم در خصوص امکان استفاده از این سیستم در مناطق پر زلزله، و مقاومت در برابر زلزله های شدید، انجام نگرفته است.

سقف وافل

وافل (Waffle) یکی از انواع روش های نوین در اجرای سقف سازه های متفاوت می باشد. با توجه به ضرورت کاهش حجم ساختمان، به کارگیری روش های نوین اجرای سقف های سبک برای مهندسین و معماران بیش از پیش روشن شده است. این نوع سقف به دلیل وزن سبک، خطرات ناشی از حوادث طبیعی را کاهش می دهد. سقف وافل یا سقف دال دوبل، سقفی است که با استفاده از سیستم دال گلدان ساخته می شود. به این سقف ها گلدان یا سقف مشبک نیز گفته می شود.

وافل در واقع یک نوع سقف مشبک است که همانند دال دو طرفه عمل کرده و برای پوشش دهانه های بزرگ کاربرد دارد. در سقف وافل درست مانند دال های دو طرفه نیازی به میلگرد تقویتی و اتصال آن به تیر نمی باشد. قالب های این سقف از جنس پلاستیک کامپوزیت بوده و به صورت مکعبی و توخالی است. یکی از ویژگی های شاخص قالب های سقف وافل، قابلیت جدا سازی و استفاده مجدد از آن ها در پروژه های دیگر می باشد.

روش اجرای سقف وافل

اگرچه اجرای برخی از سیستم سقف های مجوف، دشوار است. اما اجرای سقف وافل، نسبت به سقف های دیگر ساده تر است. برای زیر سازی این نوع سقف می توان مانند اجرای سقف تیرچه بلوک از قوطی فلزی، داربست، چوب و غیره استفاده کرد.

 روش اجرای سقف وافل به صورت تیرچه درجاست و بدون استفاده از بلوک های سقفی انجام می شود. در اجرای سقف وافل می توان با حذف تیرچه های دوبل، میزان بتن مصرفی را کاهش داد. در نتیجه وزن و حجم سازه نیز کاهش پیدا می کند.

 زمان اجرای سقف وافل به دلیل عدم نیاز به تقویت میله و اتصال به تیرها کوتاه تر است. بتن ریزی یکپارچه بدون اضافه کردن روان کننده از دیگر مزایای این سقف است. برای اجرای سقف وافل، ابتدا باید شمع بندی موقت و مناسب، به منظور ایجاد زیرسازی مناسب انجام شود. در مرحله بعدی می بایست اقدام به قوطی گذاری شود و از اتصال قوطی ها با شمع ها اطمینان حاصل شود. این قوطی ها که معمولا از جنس فلز هستند به منظور ایجاد تکیه گاه برای قالب های وافل، اجرا می شوند. 

در مرحله بعد متناسب با نوع قوطی ها، قالب های وافل متناسب با نقشه اجرایی کنار هم قرار داده می شوند. بعد از اجرای قالب ها، می بایست سقف آرماتور بندی شود. در این مرحله آرماتورهای کششی مابین قالب ها با فواصل و تعداد مشخص گذاشته می شوند و آرماتورهای حرارتی نیز به شکل یک مش گسترده بر روی قالب ها با رعایت فاصله از قالب، اجرا می شود.

مرحله آخر بتن ریزی است که می بایست قبل از انجام آن، از صحت اجرایی مراحل قبل اطمینان حاصل شود تا از نشت بتن به لایه های زیرین جلوگیری شود. بتن ریزی باید بصورت کاملا یکنواخت انجام شود، تا تمامی فواصل بین قالب ها به خوبی پوشش داده شود.

مزایای سقف وافل

از مهم ترین مزیت های اجرای سقف سازه به روش وافل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- سطح یک دست و یک پارچه سقف

۲- وزن کم و کاهش حجم ساختمان

۳- قابلیت عبور تاسیسات از داخل سقف

۴- قابلیت استفاده در تمام اسکلت های بتنی و فلزی

۵- کاهش ضخامت کف سازی

۶- کاهش هزینه های ساخت و ساز

۷- کاهش مصرف بتن و میلگرد

۸- اجرای اقتصادی تر در دهانه های بزرگ

۹- ایمنی بالا در زمان اجرا

۱۰- امکان اجرا به صورت اکسپوز و حذف نازک کاری ( خصوصا در پارکینگ)

۱۱- امکان استفاده مجدد از قالب های سقف وافل

۱۲- سبک بودن قالب ها

۱۳- مقاومت بالای سقف وافل در برابر جمع شدگی و غیره.

معایب سقف وافل

اگرچه سقف های مجوف وافل مزیت های خاص خود را دارند اما استفاده از آن ها ممکن است محدودیت هایی را نیز ایجاد کند. از جمله معایب سقف وافل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- برای قالب بندی سقف وافل به ابزار های خاص و گران قیمت نیاز است.

۲- برای اجرای سقف وافل نیاز به پرسنل متخصص می باشد

۳- فقط در سطوح صاف قابل اجرا می باشد و برای سطوح شیب دار مناسب نیست

۴- در این نوع سقف، ارتفاع طبقات افزایش یافته در نتیجه تعداد طبقات کمتر می شود.

سقف یوبوت

سقف یوبوت (UBOT) یکی از روش های اجرای سقف سازه های مختلف با قابلیت پوشش دهانه های بزرگ می باشد که در اواخر قرن بیستم میلادی توسط مهندسین ایتالیا ابداع شده است. قالب های یوبوت که در داخل دال های بتنی قرار می گیرند، با ایجاد حفره های توخالی در داخل سقف، وزن نهایی آن را کاهش می دهند‌.

کاهش وزن سقف، کاهش حجم کلی ساختمان و در نتیجه کاهش بار وارده به اجزای سازه را به دنبال دارد. همچنین کاهش وزن ساختمان و سبک بودن آن، مقاومت سازه را در مقابل زلزله و حوادث طبیعی افزایش می دهد. قالب های یوبوت از جنس پلی پروپیلن بوده و قابل بازیافت می باشد.

اجرای سقف یوبوت

در اجرای سقف یوبوت ابتدا می بایست، پایه ها را نصب کرده و قالب بندی تخت زیرین دال انجام شود. این قالب ها می توانند از جنس فلز، چوب، کارتن پلاست و غیره باشند. مرحله بعدی بستن شبکه آرماتور پایین دال می باشد. این شبکه می بایست طبق نقشه های اجرایی و به گونه ای بسته شود که حداقل یک میلگرد در میان قالب ها وجود داشته باشد.

سپس قالب های یوبوت طبق نقشه اجرایی چیده می شود. در مرحله بعدی آرماتور بندی شبکه بالای دال نیز انجام می شود. نکته قابل توجه در اجرای سقف یوبوت این است که در این نوع سقف، بتن ریزی در دو لایه انجام می شود. لایه اول با ضخامت حدود ۵ تا ۱۰ سانتی متر و با افزودن روان کننده انجام شده و تمامی سطوح زیرین قالب های یوبوت پوشیده می شود.

سپس در مرحله دوم بتن ریزی نهایی برای دست یابی به ضخامت مورد نیاز و قبل از گیرش بتن اولیه، انجام می شود. بعد از گیرش بتن می توان قالب های زیر دال را جمع آوری کرد. نکته مهم این است که زمان دقیق گیرش مطلوب در بتن ها در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ذکر شده است.

مزایای سقف یوبوت

از مهم ترین مزیت و ویژگی های سقف یوبوت باید به موارد زیر اشاره کرد:

۱- کاهش قابل توجه مصرف بتن

۲- کاهش وزن سقف

۳- امکان اجرای دهانه های بزرگ

۴- امکان حذف ستون و یا تغییر ضخامت آن ها

۵- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی

۶- عایق بندی بهتر صوتی و لرزش سقف یوبوت

۷- سرعت بالای اجرای سقف

۸- خودکفایی ایران در تولید و صادرات قالب های یوبوت

۹- توزیع نیرو به صورت متقارن و مساوی در دال

۱۰- مقاومت بالا در برابر زلزله و نیرو های وارده

معایب سقف یوبوت

علی رغم تمام ویژگی های خوب، یوبوت معایبی نیز دارد که عبارتند از:

۱- هزینه ی بالای اجرایی به خصوص در پروژه های کوچک

۲- قالب های یوبوت بسیار شکننده هستند

۳- می بایست حداکثر ۴ ماه پس از تولید از قالب ها استفاده شود

۴- در صورت ترک در قالب، بتن به داخل قالب نفوذ و وزن سقف زیاد می شود.

سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک، سقف تیرچه دال یا سقف بلوک تیر، که جزء دال های یک طرفه محسوب می شود، یکی از متداول ترین انواع سقف است که در آن تیرچه ها به عنوان یک تیر جانبی عمل می کنند و شکاف بین آنها با بلوک پر می شود. در این سقف بلوک ها نقش ساختاری ندارند. جنس بلوک ها در این سقف می تواند از انواع مختلف باشد؛ مانند»

۱- بلوک سفالی

۲- بلوک سیمانی

۳- بلوک پلی استایرن یا یونولیت.

از این نوع سقف در ساختمان های فلزی، بتنی و آجری استفاده می شود. سقف تیرچه دارای وزن سبک است و از مقاومت لازم در برابر نیروهای افقی برخوردار است. این سقف به جک های سقفی احتیاج ندارد و سقف و اسکلت آن یکپارچه می شود. استفاده از بلوک های بتنی به جای بتن کششی، این سقف را به یک سقف مقرون به صرفه تبدیل کرده است و روز به روز در حال گسترش است.

روش اجرای سقف تیرچه بلوک

همانطور که می دانید اجزای مختلف سقف تیرچه بلوک عبارتند از:

۱- تیرچه

۲- بلوک

۳- بتن.

برای اجرای این نوع سقف ابتدا شمع های چوبی یا فلزی برای نگه داری سقف تا زمان خشک شدن، کار گذاشته شود. سپس باید تیرچه ها در فواصل حدودی ۵۰ سانتی متری، در کنار هم چیده شوند.

بعد از نصب بلوک ها، آرماتور بندی سقف انجام می شود. لازم به ذکر است که آرماتور سقف تیرچه بلوک شامل موارد زیر می باشد:

۱- کلاف های میانی

۲- کلاف های تکیه گاهی

۳- میلگرد های افت و حرارت

۴- محل بازشو ها

۵- طره ها و غیره.

همچنین در مواردی که نیاز به سقف کاذب نیز باشد، می بایست قبل از بتن ریزی میلگرد های L شکل، به عنوان آویز از سوراخ های بلوک ها عبور داده شوند.

برای آماده سازی سقف برای بتن ریزی می بایست ابتدا تمامی فواصل بین بلوک ها، محل بازشو ها و غیره از مواد اضافی، تمیز شود. همچنین لازم است به منظور سیراب شدن بلوک ها و زدودن گرد و غبار، سقف شسته شود. سپس بتن ریزی انجام می شود. توجه شود که بتن ریزی باید به صورت یکنواخت باشد تا تمامی سطوح میان تیرچه و بلوک، پوشانده شود.

مزایای سقف تیرچه بلوک

از مهم ترین مزیت های سقف تیرچه بلوک عبارتند از:

۱- توزیع متقارن بار و جلوگیری از لرزش

۲- مقاومت بالا در برابر نیرو های جانبی

۳- عایق صوتی و حرارتی مناسب

۴- کاهش نسبی مصرف آرماتور و فولاد

۵- کاهش مصرف بتن با جایگزینی بلوک های توخالی

۶- کاهش نیاز به نیرو انسانی

۷- پیش ساخته بودن تیرچه و بلوک در کارخانه ها.

معایب سقف تیرچه بلوک

با توجه به مزایای فوق، این سقف دارای ایراداتی نیز می باشد که این ایرادات عبارت اند از:

۱- پوشش دهانه های حداکثر ۸ متری

۲- محدودیت اجرای سقف تیرچه بلوک در سقف های غیر مسطح

۳- امکان شکستن پاشنه تیرچه تحت فشار و ضربه

۴- عدم صلبیت کافی در مقایسه با دال بتنی و غیره.

سقف بابل دک

روش اجرای سقف به صورت بابل دک (BubbleDeck) یا سقف حبابی، یکی از قدیمی ترین روش های اجرای سقف، به صورت مجوف یا توخالی در دنیا می باشد. این روش اولین بار در سال ۱۹۹۰ اجرا و بعد از آن استفاده از آن مرسوم شد. این روش در واقع توسط یک مهندس عمران در کمپانی BubbleDeck کشور دانمارک، ثبت و اختراع گردید.

به عبارتی تکنیک سقف بابل دک، استفاده توپ و یا گوی های توخالی در میان دال به منظور حذف بتن اضافی در سقف می باشد. روش بابل دک طبق گفته کارشناسان می تواند تا حدود ۳۵ درصد وزن کلی سقف را کاهش داده و مقاومت سقف را حفظ و یا افزایش دهد. نکته قابل توجه این است که توپ های پلاستیکی مورد استفاده در سقف بابل دک قابل بازیافت و سازگار با محیط زیست می باشند.

در روش بابل دک، توپ ها تو خالی در ترکیب با بتن، وزن سقف را سبک تر کرده و در نتیجه آن، می توان فاصله بین ستون ها را افزایش داده و یا ستون های غیر ضروری را حذف کرد. همچنین ذکر این نکته ضروری است که وجود هوا در داخل حباب های بابل دک، خاصیت عایق صوتی سقف را نیز بهبود می بخشد. استفاده از روش بابل دک برای اجرای سقف سازه ها مختلف تجاری، اداری، مسکونی و غیره می تواند تا حدود ۱۰ درصد در هزینه های ساخت، صرفه جویی کند.سق

روش اجرای سقف بابل دک

برای اجرای سقف بابل دک به دو صورت عمل می شود. در روش اول، پکیج های اجرایی ساخته شده در کارخانه ها به همراه بتن زیرین آماده شده و به محل پروژه منتقل می شود. در این روش بتن ریزی روی دال در محل پروژه انجام خواهد شد.

در روش دیگر، پکیج ها بدون بتن زیرین بوده و لازم است بتن زیرین و روی دال در محل پروژه بتن ریزی شود. اما به طور کلی برای اجرای این روش، ابتدا آرماتور بندی طبق نقشه اجرایی پیاده شده، سپس گوی ها روی آرماتور ها قرار می گیرند.

در مرحله بعدی، پانل های بابل دک با توجه به مشخصات پروژه روی آرماتور ها قرار می گیرند. بعد از قرار دادن پنل ها در محل مورد نظر، مش بندی بین پنل ها و اطراف ستون ها و آرماتور بندی تقویتی انجام می شود تا سقف آماده بتن ریزی شود.

نکته قابل توجه این است که برای اجرای سقف بابل دک لازم است تا از شمع و یا پایه های موقت برای نگه داری سقف استفاده شود.

مزایای سقف بابل دک

سقف های بابل دک یا حبابی که یکی از جدیدترین روش ها اجرای سقف سازه ها می باشد، مزیت های مختلفی دارد که عبارتند از:

۱- ایمنی بالا در ساخت پروژه های بزرگ

۲- افزایش دهانه سقف

۳- افزایش فاصله بین ستون ها

۴- افزایش فضا و کاربری ها مفید در ساختمان

۵- افزایش سرعت اجرای پروژه

۶- افزایش مقاومت سقف در برابر آتش سوزی

۷- افزایش تعداد طبقات ساختمان

۸- کاهش صدمات ناشی از زلزله

۹- کاهش مصرف بتن

۱۰- کاهش بار مرده ساختمان

۱۱- کاهش مصالح فونداسیون

۱۲- کاهش نیاز به نیروی انسانی

۱۳- کاهش مصرف انرژی

۱۴- کاهش انتشار دی اکسید کربن

۱۵- سازگاری با محیط زیست

۱۶- قابلیت بازیافت توپ ها

۱۷- حذف تیرها و آویز ها در سازه

۱۸- عایق صوتی و حرارتی مناسب

۱۹- مورد تایید و مطابق با استاندارد های ملی و جهانی

۲۰- انطباق با آیین نامه ۲۸۰۰ ایران

۲۱- انطباق با مقررات ملی ساختمان

منابع و ماخذ

آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله، استاندارد شماره ۲۸۰۰

Coffered slabs as a perspective type of the reinforced concrete structures. (Anton Kibkalo1 , Mikhail Volkov1,*, Anna Vodolagina1 ,Vera Murgul1 1 Peter the Great Saint-Petersburg Polytechnic University, 195251 St. Petersburg, Russia)

ULTRA LIGHTWEIGTH BUILDING, SUPERVISOR : DR. B. MCKINLEY

www.mmiatlas.hu/en-gb/cobiax.html

www.shahrahan.com

peykhak.com

www.bubbledeck-ir.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *