شما می توانید با بهره گیری از مشاوره بتن می توان در ساخت و طراحی ساختمان و سازه های با کیفیت کوشید.
Table of Contents
مشاوره بتن چیست؟
اهمیت زیاد بتن باعث شد که تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت بگیرد و در نتیجه اطلاعات مهم و قابل توجهی برای تولید این ماده مهم در صنعت ساخت و ساز در اختیارمان قرار بگیرد و در انتها امکان طراحی بتن های پیشرفته با خواص فیزیکی شیمیایی و مکانیکی خواص به مهندسین داده شد.
کشور ما ایران، به دلیل برخورداری از معادن بسیار زیاد برای تولید سیمان در سال های اخیر به یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده سیمان در جهان تبدیل شده است. اما این امر به تنهایی ضامن موفقیت ما در این زمینه نبوده است! تولید و استفاده از بتن اگر بدون تخصص صورت گیرد نتیجه مطلوب و مد نظر را به ما نخواهد. در اینجاست که ما باید پیش از هر کاری مشورت را جدی بگیریم.
بتن را می توان از جهات مختلفی مورد بررسی قرار داد. مقاومت بتن، نوع بتن، عیار بتن، بتن هایی که برای کارهای معماری و هنری مورد استفاده قرار می گیرند، بتن سازه، مکمل های بتن و … از جمله مواردی اند که در ساخت و طرح اختلاط بتن دخیل هستند. از این منظر است که مبحث مشاوره بتن اهمیت پیدا می کند و این امکان را می دهد که بهترین بتن مطابق با نوع مصرف و نیازهای هر پروژه تولید گردد.
لزوم استخدام مشاور بتن
در تعداد زیادی از کشورها از جمله ایران بیشترین بتن مصرفی از نوع بتن آماده است. بدین جهت مهندسان سازه ها و مشاوران طراحی، ساخت و تحلیل سازه های بتنی صرفاً علاقه مند به داشتن اطلاعاتی در حوزه بتن سخت شده می باشد.
لازم به ذکر است که خدمات آنالیز ساخت و تولید بتن با توجه به ویژگی های هر پروژه آخرین اطلاعات ترکیبات مشخصات سیمان ها و سنگدانه ها و دیگر مواد افزودنی در طرح اختلاط بتن یکی از الزامات اولیه در طرح سازه به شمار می رود.
این در حالی است که خدمات آنالیز ساخت و تولید بتن با توجه به ویژگی های منحصر به فرد هر پروژه، آخرین آپدیت ها و اطلاعات روز ترکیبات و مشخصات مواد تشکیل دهنده: سیمان سنگدانه و دیگر مواد افزودنی در طرح اختلاط بتن در کارخانه جات به طور معمول ارائه نمی شود! در نتیجه شما باید با کمک یک تیم مشاوره بتن حرفه ای پروژه خود را استارت بزنید تا بتوانید در اولین گام، طرح اختلاط بتن را بر اساس دانش روز پیاده سازی کنید.
قیمت بتن در جاهای مختلف و شرکت های بسیاری مختلف است و شما می توانید با کلیک بر روی قیمت بتن قیمت را در شرکت ما هم چک فرمایید.
وظایف و مسئولیت های مشاور بتن
به طور کلی می توان گفت مسئولیت یک مهندس مشاور بتن جمع آوری تمامی اطلاعات مورد نیاز اولیه در کنار مسائل و مشکلات مهم هر پروژه و در نهایت تحلیل وضع فعلی با دیگر متخصصین همچون کارشناسان و مهندسان حرفه ای و در برخی اوقات اساتید دانشگاه، می باشد. هم چنین در گام نهایی، مشاور بتن باید یک نقشه راه و راهکار عملیاتی برای حل مسئله های موجود در پروژه از جمله بتن ریزی ارائه کند.
چرا باید از مشاوره تخصصی بتن کمک بگیریم؟
استفاده از خدمات مشاوره بتن توسط یک تیم حرفه ای، برای ما مزایای بسیار زیادی دارد. بهتر است شما برای پروژه های ساخت و ساز خود از کارشناسان کمک بگیرید که این امر برای پروژه های بزرگ ساخت و ساز اجباری است. از جمله مزایایی استخدام مشاور بتن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- یک راهنمای خوب به شما بهینه ترین شیوه های علمی و اجرایی را برای پیاده سازی پروژه پیشنهاد می کند.
- رقم هزینه ای که شما برای استخدام کارشناس صرف می کنید در برابر هزینه هایی که باید برای بازسازی سازه خود ( در صورت بتن ریزی اشتباه ) صرف کنید، بسیار ناچیز است.
- با استفاده از طرح مشاوره فنی و تخصصی برای پروژه های ساختمانی به اقتصادی تر شدن پروژه ها و صرفه جویی در زمان و هزینه کمک خواهید کرد.
- دسترسی سریع و همیشگی به مشاور بتن در تمام ساعات شبانه روز حتی در روزهای تعطیل
- برخورداری از کمک و حمایت تیم قوی که متشکل از چند مهندس و کارشناس حرفه ای برای مشاوره بتن و اساتید دانشگاهی می باشد.
- بهره مندی از مجموعه های خدماتی مختلف با تخصص های گوناگون
- بهره مندی از تمامی خدمات به صورت یک جا
- و …
بتن چیست؟
تعریف بتن
بتن به ماده ای گفته می شود که در اثر واکنش شیمیایی بین سنگدانه، آب و سیمان به وجود می آید. این ماده وقتی هنوز تازه است از نظر فیزیکی حالت مایع دارد اما به محض گیرش به جسمی بسیار سخت تبدیل می شود.
برای تولید این ماده مرغوب و با کیفیت لازم است اصول خاصی رعایت شود که با کمک گرفتن از افرادی که کار مشاوره بتن انجام می دهند، این مهم به دست خواهد آمد.
علاوه بر موادی که در متن بالا به آن اشاره کردیم برای ساخت بتن خوب و با مقاومت بالا مواد دیگری هم نیاز است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. در ادامه مقاله قصد داریم به طور خلاصه درباره آب ،سنگدانه ،سیمان به طور خلاصه مورد بررسی قرار دهیم.
بتن از پر مصرف ترين مصالح ساختمانی و دومین ماده پر مصرف دنیا پس از آب است. امروزه بتن به دلايلی از جمله وجود برخی ويژگی ها نظیر قابلیت شکل پذیری، مقاومت فشاری بالا، دوام در برابر شرايط محیطی مختلف، در دسترس بودن مصالح مورد نیاز برای ساخت آن، مقاومت بیشتر در برابر آتش نسبت به فولاد و قیمت مناسب، مورد توجه ويژه بوده و به عنوان ماده قرن بیست و يکم مطرح گردیده است.
طبق تعریف پروفسور رمضانیانپور، پدر علم بتن ایران، بتن مادهای حیاتدار متشكل از سيمان، مصالح سنگي، آب و مواد افزودني شيميايي و معدني است که با گذشت زمان سخت و مقاوم میشود، خواصش تغییر پیدا میکند و در واقع، همین خصوصیات است که آن را به مادهای بسیار مناسب جهت ساختوساز تبدیل کرده است.
نکته حائز اهمیت این است که برخلاف حضور و استفاده زیاد از سازه های فولادی، نه تنها از میزان استفاده از بتن ها کاسته نشده، بلکه در اغلب کشورهای جهان نسبت مصرف بتن به فولاد از ۱۰ به ۱ فراتر رفته است و یکی از نقاط قوت استراتژیکی به شمار می رود.
اما بتن در معرض جنبه های مختلف خرابی قرار دارد که این مسئله باعث تحمیل هزینه های نگهداری زیادی می شود. اهمیت زیاداین محصول باعث شده که تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت بگیرد و در نتیجه اطلاعات مهم و قابل توجهی برای تولید این ماده مهم در صنعت ساخت و ساز در اختیار گروه های کارشناس قرار بگیرد و در انتها امکان طراحی بتن های پیشرفته با خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی خاص در اختیار مهندسین این حوزه قرار گرفته است.
کشور ما ایران، به دلیل برخورداری از معادن بسیار زیاد برای تولید سیمان در سال های اخیر به یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده سیمان در جهان تبدیل شده است. اما این امر به تنهایی ضامن موفقیت ما در این زمینه نبوده است! تولید و استفاده از بتن اگر بدون تخصص صورت گیرد نتیجه مطلوب و مد نظر را نخواهد داشت. در اینجاست که ما باید پیش از هر کاری مشاوره بتن را جدی بگیریم.
از بتن در موارد مختلفی از جمله بتن ریزی و ساخت لوله های بتنی استفاده می شود .
پارامترهای موثر در اسلامپ بتن
این ویژگی در مورد بتن تازه است و به عوامل مختلفی بستگی دارد که به صورت زیر دسته بندی می شوند:
- میزان آن و نسبت آن به سیمان: این مورد بسیار مهم است و علاوه بر اینکه روی روانی بتن اثرگذار است، مقاومت آن را نیز مشخص می کند.
- نوع و خصوصیات مواد تشکیل دهنده از جمله ابعاد آن ها، دانه بندی ذرات، میزان رطوبت.
- مکمل هایی که مخصوص بتن ساخته می شود و میزان، نوع و نحوه اضافه کردنشان روی اسلامپ بتن تاثیرگذار است.
- تخلخل بتن و فضاهای خالی موجود در آن.
- روش ساخت بتن نحوه ترکیب و انتقال آن به محل پروژه.
- میزان دمای بتن
- لوازم و تجهیزات آزمایشگاه، نوع آزمایش و نمونه برداری، شیوه سنجش اسلامپ
- مدت زمانی که بین ترکیب کردن بتن و آزمایش کردن آن طول می کشد.
عیار بتن چیست؟
به حداقل مقاومت فشاری بتن در سن ۲۸ روزه ، عیار بتن گفته می شود که حرف M نشان داده می شود بعنی بتنی که دارای مقاومت فشاری ۳۵ است به صورت M35 نمایش داده می شود. مشاوره بتن با در نظر گرفتن شرایط هر پروژه به انتخاب عیار مناسب برای بتن می پردازد.
عیار بتن مصرفی در سازه بر اساس نوع سازه و نیازهای آن انتخاب می شود. در ادامه به تفسیر طرح اختلاط اسمی و طرح اختلاط طراحی خواهیم پرداخت.
- طرح اختلاط اسمی چیست؟ به طرحی گفته می شود که از قبل برای پروژه های کوچک در نظر گرفته می شود و به ضریب اطمینان کافی منجر خواهد شد. استفاده از طرح اختلاط بتن کمک خواهد کرد که مراحل ساخت و عمل آوری بتن به درستی انجام گیرد.
- طرح اختلاط طراحی چیست؟ در این روش نسبت های مختلف اجزای تشکیل دهنده را از طریق آزمایش های مختلف تعیین می کنند و کارشناسان مشاوره بتن در تمامی مراحل روی کیفیت، نوع مخلوط کردن و ساخت بتن، انتقال و جابه جا کردن بتن نظارت خواهند داشت. این روش در مورد پروژه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.
انتخاب طرح اختلاط مناسب را مشاوره بتن تعیین می کند.
در این قسمت به کاربردهای مختلف بتن با عیارهای مختلف اشاره می کنیم:
انواع بتن معمولی:
- بتن با عیار M5 و طرح اختلاط ۵٫۱۰ برای ایجاد سطح صاف و یکنواخت زیر فونداسیون (بتن مگر) استفاده می شود.
- بتن با عیار ۵ و طرح اختلاط ۱٫۴٫۶ نیز به عنوان بتن مگر و برای ایجاد سطح تراز و تمیز زیر فونداسیون مورد استفاده قرار می گیرد.
- بتن با عیار M10 و طرح اختلاط ۱٫۳٫۶ در پروژه های راه سازی، پی و … به کار می رود. به بتن با این مشخصات بتن معمولی گفته می شود.
- بتن با عیار M15 و طرح اختلاط ۱٫۲٫۴ در راه سازی، زیرسازی پروژه های مختلف و … استفاده می شود. به این بتن نیز بتن معمولی گفته می شود.
- بتن با عیار M20 و طرح اختلاط ۳٫ ۵/۱٫ ۱ در ساخت انواع تیر، ستون ، لارده و زیرسازی به کار می رود و به بتن های با این مشخصات بتن مسلح می گویند.
و عیار بتن های استاندارد به شکل زیر است:
- بتن با عیار m25 و دارای طرح اختلاط ۱٫۱٫۲ در ساخت انواع تیر و ستون، ساخت لارده و زیرسازی راه و … به کار می رود و در دسته بتن های مسلح قرار می گیرد.
- بتن با عیار m30 و دارای طرح اختلاط طراحی شده در ساخت تیرها و ستون ها، لارده و زیرسازی مورد استفاده قرار می گیرد و در دسته بتن مسلح قرار می گیرد.
- بتن با عیار m35 و دارای طرح اختلاط طراحی شده در ساخت لارده، تیر، ستنو، زیرسازی و .. مصرف می شود و در دسته بتن های مسلح شده قرار می گیرد.
- بتن با عیار m40 و دارای طرح اختلاط طراحی شده برای ساخت سازه های مسلح مهم مانند جاده ها، آزاد راه ها، بتن های پیش تنیده، بتن مخصوص ساخت جاده، ستون و تیر و … به کار می رود و مسلح است.
عیار بتن های مقاومت بالا نیز به این شکل است:
- بتن با عیار m50 و طرح اختلاط طراحی شده برای ساخت جاده ها، آزاد راه ها، شاه تیرهای بتنی با بتن پیش تنیده، تیرهای پیش تنیده و … استفاده می شود. این بتن مسلح است. از طریق مشاوره بتن می توانید با تمام کاربردهای این بتن آشنا شوید.
- بتن با عیار m55 و با طرح اختلاط طراحی شده در ساخت شاه تیرها و پایه های پل تنیده کاربرد دارند این بتن نیز مسلح است.
- بتن با عیار m60 و با طرح اختلاط طراحی شده برای ساخت ساختمان های با ارتفاع بسیار زیاد، انواع پل های طولانی، روکش های بسیار نازک و … کاربرد دارد و بتن مسلح محسوب می شود.
- بتن با عیار m65 دارای طرح اختلاط طراحی شده که در ساخت ساختمان های با ارتفاع بسیار زیاد، انواع پل طویل، روکش های بسیار نازک و … به عنوان بتن مسلح استفاده می شود.
- بتن با عیار m70 دارای طرح اختلاط طراحی شده که برای ساخت ساختمان های با ارتفاع بسیار زیاد و پل های طولانی و روکش های فوق نازک استفاده می شود و در دسته بتن های مسلح جا می گیرد.
- نکته: در این متن عددهای عیار نشان دهنده حداقل مقاومت فشاری ۲۸ روزه بر حسب مگاپاسکال هستند.
- نکته ۲: از طریق مشاوره بتن می توانید به بهترین میزان طرح اختلاط دست پیدا کنید.
بررسی مواد تشکیل دهنده بتن:
بتن نیز مانند سایر ملات ها از مواد مختلفی تشکیل می شود که نوع، کیفیت و نسبت های اختلاط این مواد با هم نکته بسیار مهمی است که در نهایت به تولید بتن مناسب منجر خواهد شد.
آب
آب را برای انجام هیدراتاسیون در بتن می ریزند. آبی که در ترکیب بتن مورد استفاده قرار می گیرد باید آب آشامیدنی باشد و هیچ گونه آلودگی در آن وجود نداشته باشد. مشاور بتن به شما کمک می کند تا مقادیر مناسب برای استفاده از اجزای تشکیل دهنده ی بتن را به دست آورید.
بدون وجود آب در ترکیب بتن بین اجزای مختلف هیچ واکنشی به وجود نخواهد آمد و بتن ساخته نخواهد شد به همین دلیل وجود آب برای ساخته شدن بتن از ملزومات محسوب می شود. آبی که در ترکیب بتن استفاده می شود باید آب آشامیدنی باشد. آب آشامیدنی به این معنی است که در آب هیچ گونه آلودگی وجود ندارد. اگر از آب آلوده برای ساخت بتن استفاده کنیم، به شدت از کیفیت این ماده ی مهم کاسته ایم.
گاهی در کارگاه از ساخت بتن آبی اضافه خواهد ماند. با نظر کارشناس اگر میزان از حدی بیشتر نباشد، می توان از آن آب در کارهای ساختمانی استفاده کرد.
آب کارایی بتن را افزایش می دهد و هرچه مقدار بیشتری در ترکیب بتن وجود داشته باشد، کارایی و روانی بتن بالا می رود. اما لازم به ذکر است که آب زیاد مقاومت بتن را کاهش می دهد. بنابراین در مورد میزان مناسب موجود در ترکیب بتن باید دقت کافی مبذول گردد.
یکی دیگر از مشکلاتی که آب زیاد ممکن است در بتن ایجاد کند، کندگیر کردن بتن است. بتن هم اگر در زمان مناسب نگیرد و سخت نشود، مقاومت لازم را به دست نخواهد آورد. تمامی مقادیر مناسب برای اجزای تشکیل دهنده ی این ماده از طریق راهنمایی لازم به دست خواهد آمد.
به طور کلی می توان گفت میزان آب با توجه به مقدار سیمان مشخص می شود و وقتی از اصطلاح نسبت آب به سیمان استفاده می شود، منظور همین مورد مهم است.
سنگدانه
در ساخت بتن از سنگدانه های مختلف به عنوان ماده ی پر کننده استفاده می شود. این سنگدانه ها ترکیبی از شن و ماسه و .. هستند.
شن و ماسه از نظر منشا پیدایش در دو نوع طبیعی و مصنوعی به دست می آیند که نوع طبیعی از طبیعت و بیشتر از بستر رودخانه ها استخراج می شود و بدون هیچ تغییری مورد استفاده قرار می گیرد.
در شرایطی که ذخایر طبیعی شن و ماسه در محل یا نزدیکی محل کم باشد، شن مصنوعی را از خرد کردن سنگ های مختلف استخراج شده از معادن، تولید می کنند. این سنگ ها در کارخانه خرد می شوند.
شن: این سنگدانه از سری سنگدانه های درشت محسوب می شود. اگر سنگ های بزرگتری که در طبیعت وجود دارند در اثر عوامل طبیعی مانند یخ زدگی و هوازدگی تخریب شوند و به سنگ های ریزتری تبدیل شوند، شن به وجود خواهد آمد. از شن در تمامی پروژه های ساختمانی و راهسازی استفاده می کنند. البته لازم به ذکر است که شن برای بتن مسلح مناسب نیست و استفاده نمی شود. برای شناخت بهترین نوع شن از طریق مشاوره بتن اقدام کنید.
ابعاد سنگدانه های مختلف
شن: در حدود ۲ تا ۶۳ میلی متر
ماسه: در حدود ۰٫۰۶۳ تا ۲ میلی متر
لای: در حدود ۰٫۰۰۲ تا ۰٫۰۶۳ است.
رس: کمتر از ۰٫۰۰۲
بررسی شن از نظر اندازه:
از نظر ابعادی از ۴٫۷۵ میلی متر شروع می شود و تا سنگدانه های ۷۵ میلی متری را شامل می شود همچنین شن از ماسه بزرگتر و از خرده سنگ کوچکتر است.
شن از چه سنگ هایی تولید می شود:
این ماده یا به صورت صنعتی و از خرد کردن سنگ های بزرگتر به دست می آید و به صورت طبیعی در طبیعت وجود دارد. سنگ هایی که با خرد کردن آن ها می توانیم شن تولید کنیم، سنگ آهک، کوارتز، بازالت و … است. سنگ های ذکر شده از معدن استخراج می شوند. برای شناخت سنگ های مناسب برای ساخت شن و بتن از مشاوره بتن کمک بگیرید.
افزودنی های بتن
به جز موادی که تا اینجای مبحث نام بردیم افزودنی های دیگری هم مانند ضد یخ، روان کننده، تندگیر کننده، کندگیر کننده و … وجود دارد که برای رفع ایرادات بتن مورد استفاده قرار می گیرند.
موارد اثر گذار بر مقاومت بتن:
مشاوره بتن نوع و کیفیت اجزای تشکیل دهنده، میزان تخلخل، مقدار آب و سایر اجزا، ابعاد سنگدانه ها، سن بتن، دمای بتن و … که همگی تعیین کننده مقاومت بتن هستند را برای شما مشخص خواهد کرد. در ادامه تاثیر هر یک از موارد روی مقاومت بتن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
سنگدانه چگونه روی مقاومت بتن اثر می گذارد؟
بیشترین حجم بتن از سنگدانه تشکیل شده است بنابراین این جز با حجم ۷۰ تا ۸۰ درصدی از نظر اندازه، کیفیت و مقاومت، مقدار ریزدانه ها، بافت و شکل ظاهری و مواد شیمیایی مختلف روی مقاومت کلی بتن اثر گذار است.
برای رسیدن به مقاومت مناسب در بتن مشاوره بتن از دانه بندی مناسب استفاده می کند. دانه بندی مناسب به نوعی گفته می شود که در آن ابعاد مختلفی از سنگدانه وجود داشته باشد تا با قرار گرفتن در کنار هم و پر شدن فضاهای خالی به وسیله ذرات ریزتر یک ترکیب مقاوم و منسجم به وجود می آید.
در این مورد باید توجه داشته باشید که باید حداقل و حداکثر ابعاد مطابق با استانداردها و قوانین مقررات ملی رعایت شود.
سیمان چه اثری روی مقاومت بتن دارد؟
به طور قطع می توان گفت مهمترین پارامتر تعیین مقاوبت بتن، سیمان و مشخصات مربوط به آن است. میزان سیمان مصرفی، نوع ساخت آن، مواد شیمیایی موجود در آن، عوامل جوی، شیوه نگهداری از سیمان و … از جمله نکاتی هستند که روی سیمان و در نهایت مقاومت بتن اثر می گذارند.
به طور مثال در مورد شرایط نگهداری می توان گفت اگر سیمان در جای مرطوب قرار بگیرد، مقاومتش کاهش پیدا می کند و باعث می شود در زمان انجام هیدراتاسیون اشکالاتی ایجاد گردد. از طریق مشاوره بتن می توانید بهترین روش نگهداری از سیمان را جویا شوید.
- نکته: هیدراتاسیون به واکنش شیمیایی بین آب و سیمان گفته می شود که در طی این فرآیند سیمان پودری به سیمان خمیری تبدیل می گردد و گرمای زیادی تولید می شود.
مورد مهم بعدی اینکه برخی از مواد شیمیایی هستند که در میزان مقاومت بتن دخیلند و از میان آن ها می توان به آهک، سیلیکا، اکسید آهن و منگنز، آلومینا و … اشاره کرد. مقدار مصرف این مواد باید دقیق و به وسیله کارشناسان مشاوره بتن تعیین گردد.
بررسی تاثیر آب در مقاومت
بدیهی است که اگر آبی دارای آلودگی و مواد اضافی باشد با ترکیب شدن در اجزای بتن روی کیفیت آن ها و واکنش های شیمیایی اثر می گذارد و مقاومت بتن را کاهش می دهد. بنابراین آب مصرفی در بتن باید دارای معیارهای استاندارد و ph بین ۵٫۵ تا ۸٫۵ باشد.
آب آشامیدنی و شفاف که هیچ گونه آلودگی ندارد برای ساخت بتن از سوی مقررات ملی مناسب عنوان شده و اگر بخواهید میزان تاثیر این ماده روی بتن را بدانید باید بگوییم که گاهی آب نامناسب می تواند تا ۳۳ درصد از مقاومت بتن را از بین ببرد.
مشاوره بتن در تمام مراحل کاری است که می تواند از هدر رفت بتن به دلیل استفاده از ترکیبات نامناسب جلوگیری به عمل آورد.
خصوصیات آب بتن
آب مصرفی در بتن باید دارای شرایطی باشد که در این قسمت به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
- این آب باید کاملا تمیز باشد به صورتی که در دسته آب آشامیدنی قرار بگیرد. آب بتن نباید هیچ گونه موادی از قبیل روغن، نمک، اسید و مواد قندی و آلی داشته باشد.
- آب مصرفی در ماده باید توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفته باشد.
- به هیچ عنوان نباید از آب دریاهای شور که حاوی مقادیر زیاد سولفات هستند برای ساخت بتن استفاده کنید. به عنوان مثال آب دریای عمان و خلیج فارس از این موارد محسوب می شوند. زیرا مواد ذکر شده در آرماتورها و پوشش بتن خوردگی ایجاد می کنند.
- در صورت استفاده کردن از آب های ذکر شده در بند قبل برای ساخت یک مواد غیر مسلح این امر باید مورد تایید مشاوره بتن باشد.
- Phمناسب در بازه ۵ تا ۵/۸ است.
اگر قرار است آب در نظر گرفته شده برای ترکیب بتن در تانکر یا مخزن ذخیره گردد این مخازن باید تمیز و عاری از آلودگی و زنگ زدگی باشند و بدنه ی آن ها پوشش مناسبی از رنگ داشته باشد.
مخازن نگهدارنده آب باید از تابش مستقیم آفتاب در امان باشند.
بررسی تاثیر تخلخل روی مقاومت بتن
تخلخل به مقدار فضاهای خالی درون بتن گفته می شود و بدیهی است که هرچه مقدار آن ها کمتر باشد، بتن مقاوم تر خواهد بود و در برابر رطوبت و … نفوذ ناپذیری است و هرچه تخلخل بیشتر باشد مقاومت آن کاهش پیدا می کند. مطابق با آیین نامه مقررات ملی وجود تخلخل در بتن از مقدار معینی بیشتر، ممنوع است و هر ۱۰ درصد به مقدار ۳۰ تا ۴۰ درصد از مقاومت بتن کم می کند.
نکاتی در مورد مقاومت فشاری
در زمان بتن ریزی و عمل آوری آن بتن به مرور زمان به مقاومت مورد نظر دست پیدا خواهند کرد و در این زمان اگر از کارشناس این امر کمک گرفته باشید و مشاوره بتن را انجام دهید، در مدت زمان معین و استاندارد بتن به مقاومت لازم می رسد و اختلالی در این مورد به وجود نخواهد آمد. به طور کلی می تواند رسیدن به مقاومت را به شکل زیر دسته بندی نمود.
- در روز اول بتن باید تا ۱۶ درصد مقاومت را به دست آورد.
- در روز سوم میزان مقاومت باید به ۴۰ درصد رسیده باشد.
- در روز هفتم بتن تا ۶۵ درصد مقاومت خود را به دست خواهد آورد.
- در روز چهاردهم این میزان به ۹۰ درصد خواهد رسید.
- و در روز بیست و هشتم، بتن به مقومت ۹۹ درصدی می رسد.
بدیهی است که برای کاربردهای مختلف به بتن با مقاومت های متفاوت نیاز است و این مقدار در سازه های معمول بین ۱۰ تا ۲۰ مگاپاسکال است و در سازه های استاندارد به ۲۵ تا ۵۵ مگاپاسکال می رسد. در سازه های حساسی که باید مقاومت بالایی داشته باشند از بتن با ۶۰ مگاپاسکال مقاومت استفاده می کنند. مشاوره بتن به شما کمک خواهد کرد به بتن با مقاومت های متفاوت بسازید.
ناگفته نماند که میزان مقاومت بتن با آزمایش روی بتن ۷ روزه، ۲۸ و ۵۶ روزه و میانگین آن ها به دست خواهد آمد.
مقاومت کششی در بتن
یکی دیگر از نیروهایی که به ساختمان وارد می شود، نیروهای کششی است که متاسفانه بتن در مورد آن از خود ضعف نشان می دهد و به دلیل تخلخل و ترک های ریز در صورت ایجاد کشش ممکن است دچار شکستگی شود.
به دلیل اینکه بتن در برابر نیروی کششی مقاومت کمی دارد، در طراحی سازه آن را صفر در نظر می گیرند. البته راه های مختلفی برای رفع این ضعف وجود دارد هرچند به ندرت ممکن است بتن تحت بار کششی خالص قرار بگیرد و معمولا بارهای خمشی و پیچشی با هم نیروهای کششی را پدید می آورند. متداول ترین راه مقاوم ساختن بتن در برابر نیروهای کششی مسلح کردن آن با آرماتور است که مشاوره بتن آن را برایتان شرح خواهد داد.
مقاومت خمشی در بتن
به نیروهایی که در راستای عرض به سازه وارد می شوند، نیروی خمشی و به مقاومت بتن در برابر آن ها مقاومت خمشی گفته می شود.
به طور کلی می توان گفت بیشترین بارهای وارده به ساختمان بارهای خمشی و کششی هستند و بیشترین بارهای خمشی به دال ها، تیرها، پیاده روها وارد می شوند و این موضوع در طراحی سازه حتما در نظر گرفته خواهد شد.
یک تیر را در نظر بگیرید که نیرویی به قسمت وسط آن وارد شده است، همچنین تصور کنید که تیر از دو سر گیر دارد، نیروی وارد شده در قسمت بالای تیر تحت نیروی فشاری قرار خواهند گرفت و در قسمت پایین در تیر کشش به وجود می آید. اگر مقدار بار تا اندازه ای ادامه پیدا کند که بتن توان مقابله با آن را نداشته باشد، قسمت پایینی تیر دچار شکستگی می شود و با افزایش نیرو این شکستگی تا گسیختگی کامل ادامه پیدا خواهد کرد.
طبق نظر آیین نامه و مشاوره بتن چنانچه تیر در این ناحیه ( بخش پایینی) به وسیله چند میلگرد فولادی تقویت شود، موارد ذکر شده در بالا رخ نخواهد داد. البته توجه داشته باشید که نمره و تعداد میلگردها را مهندس محاسب مشخص خواهد کرد.
مقاومت بتن چیست؟
مقاومت و استحکام در بتن سخت شده اصلی ترین ویژگی آن است. و به تحمل آن در برابر نیروهای فشاری، خمشی، کششی، برشی و تمام نیروهایی که ممکن است به ساختمان وارد شود، گفته می شود.
بتن اصلی ترین یا یکی از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده سازه و اسکلت ساختمان است و به همین دلیل است که می گویند کیفیت آن اثر مستقیمی روی کیفیت و مقاومت کل ساختمان می گذارد.
این پارامتر به عوامل مختلفی از جمله نوع و کیفیت مصالح، مقدار و طرح اختلاط مصالح، نحوه تولید و عمل آوری و بتن ریزی بستگی دارد . موارد فوق را مشاوره بتن می تواند به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
مقاومت مورد نیاز بتن: به میزان مقاومتی گفته می شود که هر عضو بتنی سازه در برابر بارهای وارده از خود نشان می دهد و به عواملی مانند نوع بارهای وارده، مقدار بارهای وارده و نوع سازه بستگی دارد. برای مقدار مقاومت در مباحث مقررات ملی یعنی مبحث نهم (طراحی و اجرای ساختمان های بتن آرمه) و مبحث ششم مقررات ملی ( بارهای وارد بر ساختمان) و استاندارد ۲۸۰۰ که مربوط به طراحی ساختمان در برابر زلزله است، عنوان شده و نحوه بررسی و محاسبه آن آموزش داده شده است.
در این بخش مقاومت فشاری اعضای مختلف سازه را بیان می کنیم و البته لازم به ذکر است که مشاوره بتن بهترین راه اطلاع پیدا کردن از کاربردهای مختلف بتن در هر بخش از سازه است.
- مقاومت فشاری کمتر از ۱۴ مگاپاسکال در پرکننده های سیمانی
- مقاومت فشاری در حدود ۱۷ تا ۲۴ مگاپاسکال در پی ساختمان، زیرزمین، فضای باز مانند حیاط و بخش های راه پله
- مقاومت فشاری بین ۲۰ تا ۲۸ مگاپاسکال در بخش ورودی پارکینگ، کفسازی
- مقاومت فشاری بین ۲۸ تا ۴۸ مگاپاسکال در تیرهای ساختمان، دیوار و ستونهایی که تقویت شده اند
- مقاومت فشاری بین ۷۰ تا ۱۰۰ مگاپاسکال در ستون ساختمان های با ارتفاع زیاد
نکته مهم در این رابطه اینکه در اعضای داخلی باید کمترین میزان مقاومت فشاری اعضا ۱۷ مگاپاسکال باشد و کمتر از این میزان ممنوع است و به طور کلی می توان گفت مقاومت هیچ قسمتی از سازه ساختمان نباید از ۱۷ مگاپاسکال کمتر باشد.
به دست آوردن بتن با مقاومت های مناسب و بیشتر به انجام دقیق مراحل ساخت و مشاوره بتن نیاز دارد.
علاوه بر مقاومت فشاری ، بتن باید توانایی تاب آوری در مقابل نیروهای خمشی، کششی، برشی و پیچشی را نیز داشته باشد و باید در زمان طراحی سازه به آن ها دقت شود.
رعایت اصول فنی در انتخاب بتن :
همان طور که پیشتر اشاره شد به منظور دستیابی به یک بتن مستحکم و با کیفیت باید با رعایت اصول فنی و مسائل مالی طرح اختلاط بتن را به خوبی پیاده سازی کنیم. بدین منظور باید به موارد زیر توجه داشته باشیم .
- بررسی و تحلیل ویژگی های ساختاری و بهره برداری سازه
- انتخاب نوع سیمان مصرفی برای ساخت بتن
- بررسی نحوه ساخت بتن بررسی
- نحوه انتقال بتن
- بررسی شیوه متراکم سازی بتن
- نحوه به عمل آوری و نگهداری بتن
- و …
با توجه به مواردی که اشاره شد طرح مخلوطی مناسب به طرحی گفته می شود که علاوه بر پیاده سازی تمام آیتم های فنی از نظر اقتصادی نیز به صرفه باشد.
از این رو شما می توانید با با کمک واحد تحقیق و توسعه شرکت ایران بتن مشورت کرده تا طرح مخلوط انواع بتن های خاص توسط حرفه ای ترین تیم مشاوره بتن در اختیار شما عزیزان، قرار گیرد.
همچنین می توانیم برای جلوگیری ار یخ زدگی بتن از ضدیخ بتن استفاده کنیم این ماده علاوه بر جلوگیری از یخ زدگی به استحکام بتن کمک می کند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با مشاورین ایران بتن می توانید با پشتیبانان ما تماس گرفته تا ما پاسخگوی شما باشیم.
از این که تا اینجای مقاله ما را همراهی کردید از شما بسیار سپاس گزاریم همچنین می توان بتن را با استفاده از فروش ژل میکروسیلیس برای مقاومت بالای بتن استفاده کند.
مواد افزودنی بتن
در آغاز به پر مصرف و مهم بودن بتن اشاره کردیم. در این قسمت قصد داریم شما را با تعدادی از ضعف های بتن آشنا کنیم که برای رفع آن ها موادی به نام افزودنی تولید می شود.
به عنوان مثال یکی از ضعف های عمده بتن کمبود مقاومت در برابر نیروهای فشاری است که برای رفع این عیب از الیافی به نام پلی پروپیلن استفاده می کنند.
همچنین بتن مستعد ترک خوردن است و الیاف پلی پروپیلن و روان کننده این موضوع را رفع می کنند.
از افزودنی های دیگر می توان به کندگیر کننده بتن که گیرش را به تاخیر می اندازد و تندگیر کننده که سرعت آن را افزایش می دهد، اشاره نمود.
تعیین مقدار مناسب استفاده از تمامی مکمل ها موضوع بسیار مهمی است و باید از طریق مشاوره بتن انجام گیرد.
اهمال کاری در تعیین مقادیر مناسب ممکن از لطمات جبران ناپذیری به کیفیت و مقاومت بتن وارد کند همچنین شرکت ایران بتن در زمینه سخت سنگ مصنوعی بسیار تجارب بالایی دارد که می توانید سنگ های مصنوعی با کیفیتی را بسازید.
چگونگی تولید بهترین شن و ماسه:
شن ها را می توان به دو شیوه ی صنعتی و طبیعی به دست آورد. در ادامه هر دو مورد را به صورت مختصر شرح خواهیم داد.
شن و ماسه طبیعی
نوع طبیعی این مصالح از تخریب و هوازدگی تخته سنگ های بزرگتر به وجود می آید، از شن و ماسه در مواردی مانند تصفیه آب، زهکش کردن، سد سازی، تونل سازی، راه سازی و … بهره می برند.
به دلیل اینکه شن و ماسه بیشترین مواد ساخت بتن را تشکیل می دهند پس نقش بسیار مهمی در تعیین مقاومت آن دارند بنابراین باید به کمک مشاوره بتن میزان این تاثیرات را به طور کامل مد نظر قرار دهیم.
راه های تشخیص شن و ماسه چیست؟
شناسایی این دو ماده در آزمایشگاه های بتن و به وسیله ی الک انجام می گیرد. به این شکل که برای ابعاد هر کدام از آن ها اعدادی به عنوان مبنا و استاندارد تعیین می گردد و سپس با استفاده از الک آن ها را دانه بندی می کنند.
البته لازم است بدانید که این مبنا در استانداردهای مختلف، تفاوت دارد.
انواع شن و ماسه بر اساس پارامترهای مختلف
این دو ماده بر اساس معیارهایی مانند شکل، اندازه، محل پیدایش، چگالی و …. دسته بندی می گردند.
معدن شن
معدن شن کانساری طبیعی است که از آن به صورت روباز شن استخراج می کنند. ایران از نظر معدن شن و ماسه غنی است.
شن طبیعی چیست؟
شن طبیعی همان طور که از نامش پیداست در طبیعت وجود دارد و عوامل طبیعی مانند هوازدگی و یخ زدن ها و آب شدن های متناوب سنگ های بزرگ آن را به وجود می آورند. به طور کلی می توان گفت شن از تخریب و خرد شدن سنگ های گرانیت و کوارتز تشکیل می شود. در نهایت این سنگ ها بر اثر جریان آب رودخانه جا به جا می شوند و در بالای رودخانه ها جمع می شوند. این مکان را می توان معدن شن طبیعی دانست.
شن های طبیعی در طبیعت و بر اثر خرد شدن سنگ ها بر اثر عوامل طبیعی مانند هوازدگی و … به وجود می آیند.
هوازدگی پدیده ای است که سنگ هایی مانند گرانیت و کوارتز را به وجود می آورد و شن هم از خرد شدن سنگ کوارتز و … تشکیل می شود. آب رودخانه این سنگ ها را جا به جا می کند و سنگ ها در محل هایی خاص جمع می شوند.
شن مصنوعی چیست؟
شن مصنوعی به صورت صنعتی به وجود می آید. در این روش سنگ ها را به وسیله ی دستگاه های مخصوص خرد می کنند تا به ابعاد شن دست پیدا کنند. در ادامه با انواع شن مصنوعی آشنا خواهید شد.
بتن و آجر خرد شده: کاربرد آن در ساخت بتن ریزی های حجیم است.
مواد مصنوعی (رس، شیل): در ساخت بتن سبک مصرف می شود.
سرباره کوره آهن گدازی: در برابر دما از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و برای مواردی که بتن باید در برابر آتش مقاوم باشد مصرف می شود.
ماسه
ماسه به سنگدانه های ریزی گفته می شود که ابعادی بین ۰٫۰۱ تا ۲ میلی متر دارندماسه به وفور در ساحل و رودخانه ها یافت می شود.
انواع ماسه مصرفی
ماسه طبیعی: ماسه ای که به طور طبیعی در طبیعت وجود دارد.
ماسه شسته: ماسه ای طبیعی که در آن خاک و مواد اضافه وجود دارد و برای اینکه کیفیت بتن و ملات های دیگر کاهش پیدا نکند باید شسته شود.
ماسه شکسته: سنگ های معدنی را خرد می کنند تا به ابعاد شن در آید.
انواع شن و ماسه بر اساس شکل ظاهری
- دارای گوشه گرد و سطح صاف
- دارای گوشه تیز و شکسته و سطح زبر
- ظاهری ما بین گرد گوشه و تیز گوشه
- پهن و کشیده
- ماسه گرد: ماسه ی گرد هم به صورت طبیعی وجود دارد و هم به شکل مصنوعی تولید می شود. در نوع طبیعی این سنگ ها بر اثر تماس دائمی با آب و باد دارای گوشه هایی گرد و سطحی صاف هستند.
- ماسه گوشه دار: چون بر اثر شکسته شدن سنگ های دیگر به وجود می آیند گوشه هایی کاملا تیز دارند و این گوشه های تیز به استحکام بالای ملاتی که با آن ها ساخته می شود کمک می کنند.
- ماسه شبه گرد: ظاهری بین ماسه ی گرد گوشه و ماسه ی تیز گوشه دارند.
- ماسه مخلوط: اگر انواع ماسه با هم ترکیب شوند، ماسه ی مخلوط به وجود می آید.
شناخت انواع ماسه و کاربردهای آن با کمک مشاور بتن انجام می شود.
انواع ماسه از نظر منشا پیدایش
رودخانه ای: ظاهری گرد گوشه و رنگی سفید یا خاکستری دارند.
ماسه مصنوعی: مواد اضافی در این نوع ماسه از آن جدا می گردد. این نوع ماسه می تواند گرد گوشه، تیز گوشه و مخلوط باشد.
بادی: این نوع ماسه طبیعی است و در اثر حرکت باد در مکان هایی جمع می شود.
طبیعی: ماسه ای که در طبیعت وجود دارد و برای به کار بردن در آن تغییری ایجاد نمی کنند.
انواع ماسه بر اساس ترکیبات شیمیایی موجود در آن
انواع مختلفی از ماسه با نام های ماسه شاموتی، سیلیسی، الوینی، کرومیتی و … نیز وجود دارد.
سیلیسی:
ماسه ای که در ایران معادن آن به تعداد زیادی وجود دارد. از ویژگی های منفی ماسه ی سیلیسی این است که دچار انقباض و انبساط زیادی می شود و به همین دلیل نمی توان از آن در ساخت قالب استفاده کرد.
الوینی:
ماسه ای گوشه دار است که وزن کمی دارد و از نظر انبساط حرارتی نسبت به ماسه ی سیلیسی بهتر عمل می کند و کمتر دچار انبساط می شود.
زیر کنیوم:
این نوع ماسه در برابر تغییرات دمایی از خود مقاومت بالایی نشان می دهد و انبساط حرارتی کمتری دارد. این نوع ماسه هم گرد گوشه است و برای ساخت قالب، بسیار مناسب است.
ماسه زیر کنیوم برای ساخت قالب و کوره، مناسب است.
شاموتی:
ماسه ای که در برابر دمای بالا بسیار مقاوم است و اصطلاحا دیرگداز است. به دلیل داشتن همین ویژگی در ریخته گری از آن استفاده می کنند.
نقش سیمان در تولید بتن:
یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده ی بتن، سیمان است. این ماده نقش چسباننده ی اجزای بتن به هم را ایفا می کند و دارای انواع مختلفی است. شناخت نوع مناسب سیمان برای تولید انواع بتن کار مشاور بتن است.
سیمان نقش چسباننده ی اجزای تشکیل دهنده ی بتن به یکدیگر را ایفا می کند. همچنین در ساخت انواع دوغاب و ملات هم کاربرد دارد. سیمان را در دو دسته ی هیدرولیک و غیر هیدرولیک دسته بندی می کنند. این دسته بندی با توجه به شیوه ی گیرش سیمان انجام گرفته است.
همان طور که پیشتر اشاره شد تفاوت این دو نوع سیمان در گیرش آن ها است. سیمان هیدرولیک برای گیرش به آب نیاز دارد حال آن که در نوع غیر هیدرولیک سیمان با هوا سخت می شود.
سیمان پودری است که اگر با آب ترکیب شود به شکل خمیری نرم در می آید که می تواند اجزای دیگر را به هم بچسباند تا جسمی سخت به دست آید. از این ماده به منظور چسباندن آجر و بلوک هم استفاده می شود.
سیمان از آهک و ترکیبات آهکی به وجود می آید. به طور کلی وقتی می گوییم سیمان، منظور همان سیمان آهکی است.
انواع سیمان
سیمان را می توانیم در دو دسته ی پرتلند و غیر پرتلند هم قرار دهیم.
سیمان غیر پرتلند:
به مواد پلیمری، قیر، گچ و آهک غیر پرتلندی گفته می شود. این مواد ویژگی های مثبت زیادی دارند اما در برابر آتش مقاوم نیستند. برای شناخت انواع سیمان های پرتلندی و غیر پرتلندی از طریق مشاوره بتن اقدام نمایید.
سیمان پرتلندی:
- تیپ ۱: سیمان پرتلند معمولی
- تیپ ۲: سیمان پرتلند اصلاح شده
- تیپ ۴: سیمان پرتلند با حرارت کم
- تیپ ۵: سیمان پرتلند ضد سولفات
- تیپ ۳: سیمان پرتلند زود سخت شونده
طرح اختلاط بتن به چه معناست؟
برای ساخت بتن لازم است تمامی اجزای تشکیل دهنده یعنی سنگدانه ها، سیمان، آب و مکمل ها به نسبت های مناسب با هم ترکیب شوند. این نسبت ها باید حتما مطابق با استانداردهای بتن سازی تعیین گردد و زیر نظر کارشناسان و از طریق مشاوره بتن صورت گیرد.
در مورد طرح اختلاط سه نکته اساسی از جمله مقاومت، دوام و اسلامپ وجود دارد که باید مد نظر باشد و بر اساس آن ها نسبت های اجزا به دست آید.
اسلامپ بتن: اسلامپ بتن موضوعی است که به روانی و کارایی بتن سخت نشده مربوط می شود و مقدار آن را از طریق آزمایش می توان به دست آورد.
عدد اسلامپ: اسلامپ دارای یک عدد است که میزان روانی بتن را نشان می دهد، واحد این عدد برحسب اینچ یا میلی متر تعیین می گردد. در این بخش کاربرد اسلامپ های مختلف را شرح خواهیم داد.
انواع اسلامپ ها:
خیلی کم: به اسلامپ بین ۰ تا ۲۵ میلی متر اسلامپ خیلی کم گفته می شود و در راه سازی و ساخت انواع پیاده رو به کار می رود.
کم: به اسلامپ بین ۲۵ تا ۵۰ میلی متر اسلامپ کم گفته می شود و در ساخت پی، انواع تیر، دیوار، ستون و لاینیگ با تقویت کنندگی کم کاربرد دارد.
متوسط: چنانچه عدد بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلی متر باشد به آن اسلامپ متوسط گفته می شود و در ساخت تیر و ستون با تقویت کنندگی زیاد و بتنی که قابلیت حمل دارد، استفاده می کنند.
زیاد: چنانچه عدد بین ۱۰۰ تا ۱۷۵ میلی متر باشد اسلامپ زیاد است و برای بتن ریزی ترمی مورد استفاده قرار می گیرد. تمامی موارد ذکر شده را مشاوره بتن می تواند انجام دهد.
طرح مخلوط مناسب
به منظور دستیابی به طرح مخلوط مناسب با رعایت الزامات فنی و مسائل مالی می بایست موارد زیر مد نظر باشد:
- انتخاب منابع قرضه مصالح سنگی مناسب
- انتخاب نوع سیمان
- تهیه طرح مخلوط مناسب
- نحوه ساخت بتن
- نحوه انتقال بتن
- نوع ریختن و متراکم ساختن بتن
- نگهداری و عمل آوری بتن
چکیده
در صورت نیاز به کارشناسی میتوانید از خدمات مشاوره تیم ما که از متخصصین و اساتید حوزه بتن در دانشگاه های برتر کشور تشکیل شده است، استفاده کنید.
شرایط مشاوره بتن
پایه و اساس هر ساختمان فنداسیون آن است و نقش اصلی فنداسیون را بتن ایفا می کند، بنابراین در ساخت و تهیه یک بتن با کیفیت تمام اصول و موارد لازم را مد نظر قرار دهید.
چنانچه قصد دارید از خدمات راهنمایی ها بهره مند شوید، می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.
از اینکه تا انتها با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. امید است مطالب ارائه شده راه گشا باشد.
تیم های کارشناسی که برای راهنمایی مشتریان انتخاب می شوند بسیار توانمند در فن بیان و همچنین دارای تجربیات بسیار بالایی هستند که کاربران را راهنمایی می کنند و به مراجعه کنندگان به بهترین شکل ممکن با زمان کوتاه مشاوره را می دهند.
بسیار کاربری بود مرسی از سایت خوبتون
تشکر بابت نظرات شما
تشکر بابت این همه اطلاعات مفیدتون
بسیار عالی
تشکر بابت نظراتتون
متشکر از شما
ممنون بابت مطالعه شما
عالی بود مرسی ک اینقدر کامل توصیح دادید
نظر لطف شماست