مشاوره تکنولوژی بتن و افزودنی های بتن

بتن معمولی از مقاومتی در محدوده ۲۰ تا ۴۰ مگاپاسکال برخوردار می‌باشد، در برخی پروژه‌ها نیاز به بتنی با مقاومت بیشتر از این بازه می‌باشد. در همین جهت بتن پرمقاومت که از مقاومتی بیشتر از ۵۰ مگاپاسکال برخوردار است تولید می‌شود. فروش بتن پرمقاومت به دلیل مزیت‌های کاربردی که در ادامه شرح داده می‌شود روزبه‌روز افزایش یافته‌است.

فروش بتن پرمقاومت حاوی مواد افزودنی

اضافه نمودن مواد افزودنی نظیر فوق روان‌کننده‌ها به میزان ۰٫۵ الی ۱٫۵ درصد وزن سیمان موجب افزایش اسلامپ از محدوده ۵۰ تا ۷۵ میلی‌متر به ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلی‌متر می‌شود.

البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که این قوام بتن بعد از گذشت ۳۰ الی ۶۰  دقیقه به حالت اولیه برمی‌گردد. این برگشت به حالت اولیه گاهی مزیت وگاهی عیب بتن محسوب می‌شود. در بتن‌های پیش‌ساخته برگشتن به حالت اولیه یک حسن محسوب می‌شود، زیرا دیگر نیازی به عمل‌آوری در بخار نیست.

در بتن‌های آماده این پدیده اثر منفی دارد و برای رفع آن به مخلوط بتن، چندین مرتبه (۲ الی ۳ بار) فوق روان‌کننده افزوده می‌شود که همین امر خطر جداشدگی سنگدانه‌ها را به همراه دارد. همچنین می‌توان از ماده افزودنی کندگیرکننده استفاده نمود. استفاده از کندگیرکننده نیز مقاومت بتن را کاهش می‌دهد. در نتیجه باید با محاسبات دقیق، انجام آزمایشات کامل بر روی نمونه‌های اولیه و کنترل همه جوانب، مواد افزودنی مناسب به میزان کافی استفاده شوند.

سنگدانه موجود در تولید و فروش بتن پرمقاومت

سنگدانه‌های مصرفی در این نوع بتن باید مقاومتی مشابه با مقاومت خمیر سیمان داشته باشند. بهتر است، سنگدانه‌های درشت تیزگوشه انتخاب شوند و سنگدانه‌های ریز، گرد گوشه باشند تا میزان خمیر سیمان کاهش یابد وکارایی افزایش پیدا کند.

ماسه مورد استفاده در این نوع بتن بهتر است درشت دانه باشد. توصیه می‌شود مدول این ماده حداقل ۳ باشد. همچنین ماسه مورد استفاده در بتن پرمقاومت باید دارای تغییرات مدول نرمی به میزان ۰٫۲± باشد تا تغییر در خصوصیات مصالح به حداقل رسیده و مخلوط یکنواخت‌تری حاصل شود. علت این سخت‌گیری حساسیت بتن پرمقاومت به خصوصیات مصالح مصرفی می‌باشد.

سیمان مورد استفاده در بتن پرمقاومت

سیمان مصرفی دارای خصوصیاتی است که تغییرات آن ویژگی‌های بتن پرمقاومت را دستخوش تغییر می‌کند. کنترل کیفیت سیمان نیز حائز اهمیت است. هر چه درجه نرمی سیمان بیشتر باشد سرعت فرایند هیدراسیون افزایش می‌یابد اما همین امر موجب افزایش میزان آب مورد نیاز می‌شود که مورد قبول نیست. به همین علت استفاده از سیمان پرتلند نوع ۳ در تولید و فروش بتن پرمقاومت رایج است. به صورت کلی میزان مصرف سیمان در این نوع بتن در بازه‌ی ۳۹۰ تا ۵۶۰ کیلوگرم بر مترمکعب قرار دارد.

نحوه عمل‌آوری در ساخت و فروش بتن پرمقاومت

سطح بتن‌ریزی شده سریعا باید توسط پلاستیک پوشیده شود زیرا بتن پرمقاومت به دلیل برخورداری از نسبت آب به سیمان کمتر، مستعد جمع شدگی می‌باشد. در پروژه‌های حساس، ایجاد حوضچه بر روی بتن یا پوشش‌های مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرد. تا هنگامیکه بتن به ۷۰ درصد مقاومت فشاری ۲۸ روزه خود برسد مدت زمان عمل‌آوری ادامه دارد.

فروش بتن پرمقاومت در انواع مختلف

فروش بتن پرمقاومت در سه نوع، خود متراکم، الیافی و سبک نیز موجود می‌باشد. بتن خودمتراکم پرمقاومت نیازی به ویبراسیون نداشته و برای بتن پرمقاومت که حالت قوام زیادی دارد این یک حسن محسوب می‌شود. با افزودن الیاف شیشه‌ای و یا فولادی می‌توان بتنی پرمقاومت با مقاومت کششی مطلوب تولید نمود. بتن سبک پرمقاومت دارای سنگدانه‌های سبک بوده و بخش ملات و ماده چسبنده آن  نسبت به دیگر انواع بتن پرمقاومت متفاوت نمی‌باشد.

فروش بتن پرمقاومت

بررسی مقاومت فشاری

مقاومت فشاری بتن پرمقاومت ۵۶ روزه می‌باشد. تنها در صورتیکه بتن پرمقاومت زودرس مد نظر باشد مقاومت ۲۸روزه ملاک قرار می‌گیرد.

برای تست مقاومت فشاری این نوع بتن در پروژه کافی است، سه نمونه استوانه‌ای در محل پروژه نگه‌داری شود. توجه شود که این سه نمونه با همان روشی که بتن مورد استفاده در پروژه عمل‎‌آوری می‌شود، نگه داری شود تا درصد خطا به حداقل برسد.

مزایا فروش بتن پرمقاومت

ترک خوردگی حرارتی در این نوع بتن کمتر می‌باشد. علت این امر حرارت کمتر واکنش هیدراسیون می‌باشد. در واقع سیمان موجود در بتن باعث تولید حرارت در طی فرایند هیدراسیون می‌شود. با جایگزین کردن این ماده با مواد پوزولانی نظیر دوده سیلیسی حرارت تولیدی کمتر می‌شود و در نتیجه ترک خوردگی حرارتی کاهش می‌یابد. همچنین دوام بتن پرمقاومت در برابر محیط‌های آبی، بسیار قابل توجه است.

خزش به بیان ساده، تغییر شکل ماده تحت فشار در گذر زمان می‌باشد. این پدیده در بتن پرمقاومت نسبت به بتن معمولی کمتر رخ می‌دهد. علت این امر میزان کمتر نسبت آب به سیمان و بالا بودن عیار سیمان می‌باشد.

مقاومت سایشی بتن پرمقاومت به نوع سنگدانه، نوع عمل‌آوری، میزان آب انداختگی و مقاومت سطحی بتن بستگی دارد. به دلیل برخورداری از مقاومت فشاری بالای این نوع بتن، مقاومت سایشی آن نیز چشم‌گیر می‌باشد.

معایب موجود در فروش بتن پرمقاومت

مقاومت بتن پرمقاومت ناشی از مقدار زیاد سیمان و یا مواد پوزولانی جایگزین سیمان و همچنین دیگر مواد افزودنی موجود در طرح اختلاط آن می‌باشد. سنگدانه این بتن، مانند بتن معمولی است و در واقع شکستگی بتن در همین جزء رخ می‌دهد. شکست بتن پرمقاومت از نوع ترد می‌باشد. همچنین این نوع بتن به ‌دلیل نداشتن فضای خالی کافی در شرایط یخبندان، در معرض تخریب بیشتری قرار دارد.

کاربرد فروش بتن پرمقاومت

فروش بتن پرمقاومت در ساخت ستون‌های برج کناره دریا و سازه‌های ساحلی رایج است. همچنین در ساخت سازه‌های تجاری با بیش از ۵۰ طبقه برای ساخت هسته بتنی صلب، قاب بتن آرمه، دیوارهای برشی، تیر و ستون‌ها فروش بتن پرمقاومت مورد توجه قرار گرفته‌است. با کاهش ابعاد ستون‌ها، ساختمان از لحاظ معماری زیباتر شده و فضای بیشتری برای مانور فراهم می‌شود، فروش بتن پرمقاومت موجب ساخت چنین ستون‌هایی می‌شود. علاوه بر آن در ساخت بزرگراه‌ها، استادیوم ورزشی و انواع قطعات پیش‌ساخته این بتن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

بتن پرمقاومت حالت چسبنده‌ای دارد، به همین علت استفاده از ابزار چوبی در کار با آن توصیه نمی‌شود. در هنگام بتن‌ریزی برای کنترل زمان گیرش دمای مخلوط بتنی باید در محدوده ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی‌گراد باشد.

 افت اسلامپ در بتن پرمقاومت پدیده‌ی رایجی است. توصیه می‌شود سنگدانه‌ها به صورت کامل اشباع شده باشند و این میزان اشباع شدگی در میزان آب مصرفی لحاظ شود تا آب طرح اختلاط زیادتر نشود. همچنین در صورت نیاز فوق روان‌کننده قبل از بتن‌ریزی به مخلوط دوباره افزوده شود.

گردآورنده: ستاره خانکی