مشاوره تکنولوژی بتن و افزودنی های بتن

جی اف ار سی GFRC بتن تقویت شده با الیاف شیشه است. این نوع بتن دارای مقاومت کششی بسیار زیادی می­باشد در مقایسه با بتن معمولی این ویژگی، آن را به یک بتن توانمند (HPC)[2] مبدل نموده است. 

همانطور که از اسم جی اف ار سی GFRC مشخص است بتنی است که تسلیح آن توسط الیاف شیشه انجام گرفته که بواسطه اشتراک سیلیس در سیمان بکار رفته و الیاف ، یک کریستالیزاسیون بین بتن و الیاف بوجود می آید که باعث افزایش مقاومت­های بتن خصوصاً مقاومت کششی خواهد شد و در نتیجه ترک­های سطحی نیز بوجود نخواهد آمد.

تا پیش از این تکنولوژی، بتن به دلیل مقاومت کششی پایین امکان استفاده در نما را نداشت مگر با ضخامت­های بالای ده سانتیمتر که به دلیل الزام قطر حداقل پنج سانتیمتری بتن از هر طرف آرماتور های فولادی جهت چسبندگی میباشد که این ضخامت باعث وزن بالای قطعات خواهد شد که این معضل در این سیستم برطرف شده و در قطعات دکوراتیو و کوچکتر ضخامت میتواند حداقل پانزده میلیمتر و در قطعات بزرگ حداکثر سی میلیمتر باشد.


[۱] . Concrete reinforced with glass fibers

[۲] . High-performance concrete

تاریخچه GFRC

شکل گیری جی اف آر سی در سال ۱۹۴۰ میلادی توسط روس ­ها بوده ولی بعد از جنگ جهانی دوم بواسطه حجم سنگین ساخت و ساز در کشورهای اروپایی کاربرد بسیاری در صنعتی سازی ساختمان پیدا کرد و از سال ۱۹۷۰ میلادی در معماری­ های خاص و جنبه های دکوراتیو نیز مصرف شد بخصوص در کشورهای مسلمان در حال پیشرفت مانند مالزی ، عربستان سعودی ، امارات متحده عربی و ترکیه به دلیل امکان استفاده در معماری اسلامی جایگاه خاصی را پیدا کرده است.

در ایران نیز در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هشتاد در چند پروژه جی اف ار سی GFRC کار شد که به دلیل معرفی مصالحی زرق و برق دار و عدم تمایل سرمایه گذاران به تولیدات داخلی نتوانست جایگاه خودرا تثبیت نماید و متاسفانه فراموش شد.

مصالح و اجزای تشکیل GFRC

۱- ماسۀ سیلیسی (Silica sand

۲-سیمان (بسته به نوع می­توان سیمان سفید و یا خاکستری باشد)؛

۳- میکروسیلیس (Silica fume

۴- چسب بتن (مواد پلیمیری مختلف)؛

۵- آب (شرب)؛

۶- مواد افزودنی فوق کاهندۀ آب و یا فوق روان کننده (HRWR

۷- الیاف شیشه مقاوم قلیایی (AR glass) و غیره.

ویژگی های جی اف ار سی

مقاومت : بطور کل بتن از مقاومت بسیار بالاتری در شرایط جوی مختلف و آسیب­های محیطی از بسیاری از مصالح مورد استفاده در نما برخوردار می­باشد که در این سیستم بواسطه وجود الیاف مقاومت کششی بسیار بالاتر رفته و دیکر مشکلات ناشی از ترک­های سطحی را نیز نخواهیم داشت.

سرعت در اجرا : این پنل­ها بواسطه امکان تولید قطعات بزرگ یا لارژ پنل­ها ، دیتیله بودن سیستم اجرایی ، نصب به روش خشک و مدولاسیون طراحی شده در نقشه های ساختمانی و امکان نصب همزمان با پیشرفت اسکلت سازه حد اکثر با دو سقف اختلاف باعث ایجاد سرعت بالا در ساختمان سازی می­شود .

تنوع طراحی و کاربرد : بواسطه فرآیند تولید بصورت قالبی و ساخت قطعات مختص هر پروژه امکان اجرا در هر نوع معماری نظیر مدرن و کلاسیک و یا تولید پنل­های منحنی یا کروها ، قطعات مشبک و یا طرح­های اسلیمی را دارا می­باشد و قادر به ایجاد حجم­های مختلف خواهد بود.

سبکی :  این سیستم در مقایسه با سیستم­های مشابه خود از لحاظ ساختاری و مقاومت بدلیل نوع اجرا و رسیدن به ضخامت کمتر بسیار سبک­تر می­باشد.

پایداری و ثبات ظاهری و کیفی در زمان طولانی : این محصول در اقلیمهای مختلف در سرتاسر جهان از سرمای روسیه تا گرمای امارات اجرا شده و پس از سالیان متوالی همچنان بدور از هر گونه ایرادی پابرجا می­باشند.

کیفیت و تنوع بافت سطوح : بدلیل استفاده از افزودنی های خاص و تولید صنعتی این پنلها میتوانیم سطحی بسیار صیغلی و یا با تغییر در قالب سطوحی با بافتهای مختلفی مانند سطح متخلخل سنگ های تراورتنی،‌ چوب ، آجر و یا سنگ­های آنتیک بدون تغییر در هزینه داشته باشیم.

ضد حریق بودن : این پنل­ها باعث افزایش حریق نشده و تولید گازهای سمی نمی­کند و مقاومت بالایی در زمان آتش سوزی نیز دارند که کاملاً با قوانین آتش نشانی سازگار است.

قابلیت بازیافت محیطی و دوستدار محیط زیست : با توجه به سیاست­های جهانی جهت کمک به سلامت محیط زیست و تشویق به عدم استفاده از موادی که باعث تخریب محیط زیستمان می­باشد، این پنل­ها بواسطه استفاده از مواد تشکیل دهنده ایی که تماماً منشأ خاکی دارند، می­تواند در زمره تکنولوژی­های سبز و قابل بازیافت قرار گیرد .

فرایند تولید جی اف ار سی

فرآیند تولید : فرآیند تولید شامل مراحل زیر میباشد .

۱-محاسبه جی اف ار سی GFRC 

۲-شاپ  

۳-ترسیم نقشه پانل ­ها .

طراحی قالبها و نمونه سازی که برای هر پروژه و هر طرح بصورت اختصاصی طراحی میگردد.

ساخت قالب که بسته به نوع کاربرد قطعه و ابعاد و همچنین تعداد قطعه مورد نیاز از قالب­های مختلفی استفاده می­شود که شامل قالب­ هایی از جنس فلز ، چوب ، ای بی اس ، سیلیکون و فیبر گلاس می­باشد .

تولید و آماده سازی مواد اولیه یا همان ملات .

پر کردن قالب با ملات که به دو روش امکان پذیر است :

الف) روش پاششی یا اسپری که توسط دستگاهی مخصوص ملات پس از میکس شدن و برش الیاف به درون قالب پاشیده می­شود .

 ب) روش پیش مخلوط یا پریمیکس که در این روش ملات و الیاف با هم مخلوط شده و به سه طریق ریخته گری ثقلی، تزریق تحت فشار و روش پرسی در قالب جایگذاری می­شود .

مقاوم سازی و کیورینگ بتن در فضای مناسب در نظر گرفته شده .

فرآوری نهایی قطعات جهت بدست آوردن ظاهر هرچه شکیل تر و در صورت سفارش رنگ آمیزی نهایی قطعات .

روش­ های نصب :

معمولاً روش نصب اصولی و پیشنهادی سیستم، اجرای خشک می­باشد. پس از زیر سازی، بر روی سازه اصلی نصب شده و سپس پنل­ها با دیتیل­ های مختلفی از قبیل جوش قطعات به زیر سازی، اتصال از طریق پیچ و یا فریم سازی و قراردادن پنل­ها در فریم­ها امکان پذیر میباشد. 

ولی گاهی اوقات بدلیل اصرار کارفرمایان به کاهش هزینه های اجراء و همچنین عدم آشنایی به مزایای سیستم­های نوین اجرای نما، اصرار به سیستم قدیمی نصب از طریق ملات یا دوغابی دارند که در این حالت می­توان با قراردادن مفتول ­های گالوانایز درون پنل­ها، به روش اسکوپ آن را اجراء کرد .

کاربردهای مختلف GFRCبتن تقویت شده با الیاف شیشه 

این سیستم و فن آوری، کاربرد و کاربری­های بسیار گوناگونی را می­تواند داشته باشد :

۱٫  کاربردهای ساختمانی شامل دیواره و نمای خارجی ساختمان­ها با کاربری­های مختلف مانند اداری، ‌تجاری ، مسکونی ، پارکینگ­های عمومی و مراکز تفریحی فرهنگی .

۲٫  قطعات دکوراتیو داخلی ساختمان­ها شامل دیوارها، ‌پارتیشنها ، دور ستون­ها و سرستون­ها ، سقف­های کاذب و نرده ­ها .

۳٫ المان­های شهری مانند مجسمه ها و حجم­های مختلف معماری هنری کار شده در میادین و پارک­ها .

۴٫ مبلمان شهری شامل کلیه نیمکت­ها و گلدان­های کارگذاشته شده در سطح شهر .

۵٫دیواره تونل­ها ، پل­ها و زیرگذرهای شهری و اتوبان­ها.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *