در فرایند تولید بتن، برای اصلاح خواص بتن، مواد افزودنی به مواد اولیه اضافه میشود. این مواد که به صورت پودر ویا مایع میباشند حکم دارو را برای بتن دارند. تزریق کم و یا زیاد مواد افزودنی آثار مخربی بر کیفیت بتن به همراه دارد. به همین علت توزین و تزریق مقدار دقیق این مواد در فرایند تولید بتن بسیار حائز اهمیت است.
در سیستم بچینگ پلانت، مخزن دوزر افزودنی بچینگ برای رسیدگی به این موضوع تولید و راه اندازی میشود. همانطور که از اسم این دستگاه پیداست، از توانایی کافی برای اندازهگیری مواد افزودنی و تزریق دوز مناسب این مواد به بتن برخوردار است.
Table of Contents
مخزن دوزر افزودنی بچینگ
مخزن دوزر افزودنی بچینگ سیستمی برای اندازهگیری و تزریق مواد افزودنی به بتن میباشد. این مخزن دارای حجمی در بازهی ۴ تا ۸ لیتر و با تلرانس ۰٫۴ تا ۱ درصد میباشد.
کاربرد مخزن دوزر افزودنی بچینگ
مخزن دوزر افزودنی بچینگ برای توزین و افزودن هر نوع ماده افزودنی نظیر روان کنندهها، فوق روان کنندهها، ابرروان کنندهها، زودگیر و تندگیر کنندهها و همچنین مواد افزودنی ضد یخ بکار گرفته میشوند.
مزیت مخزن دوزر افزودنی بچینگ
این دستگاه با برخورداری از دقت کافی در هنگام بارگیری و تزریق مواد افزودنی به بتن باعث تولید بتنی منطبق بر معیارهای استاندار میشود.
مخزن دوزر افزودنی بچینگ به صورت تمام اتوماتیک عمل کرده و اپراتورهایی برای نظارت بر عملیات تزریق مواد افزودنی با دقت بسیار بالا روند کار را کنترل میکنند. همچنین شفاف بودن شلنگها و مخزن باعث سهولت این کار میشود.
راه اندازی مخزن دوزر افزودنی بچینگ
این سیستم، یک نمایشگر دیجیتالی دارد که قابلیت برنامهریزی داشته و به صورت تمام اتوماتیک کار میکند. مخزن دوزر افزودنی بچینگ به دو روش وزنی برحسب گرم و حجمی بر حسب میلیلیتر برنامهریزی میشود.
برخی از مواد افزودنی بتن خاصیت خورندگی داشته از این رو جنس مخزن دوزر افزودنی بچینگ و دیگر قسمتهایی که با این مواد در تماس هستند، از موادی که در برابر خوردگی مقاوم میباشند، ساخته شدهاست.
انواع مواد افزودنی در مخزن دوزر افزودنی بچینگ
مواد افزودنی به دو گروه معدنی و شیمیایی طبقه بندی میشوند.
- مواد افزودنی معدنی عبارتند از: خاکستر بادی ( فلای اش) ناشی از سوختن زغال سنگ قهوهای و یا زغال سنگ بتمنس و پوزولانهای آهکی. این مواد پوزولانی، منجر به ایجاد واکنش پلیمریزاسیون در طی فرایند اختلاط مواد اولیه بتن میشوند. واکنش پلیمریزاسیون گرمازا نبوده از این رو استفاده از این مواد افزودنی در حفظ محیط زیست مورد استقبال قرار گرفتهاست. علت این امر کاهش آلودگی ناشی از انتشار گاز دیاکسیدکربن توسط فرایند هیدراسیون سیمان میباشد.
- مواد افزودنی شیمیایی از تنوع بالایی برخوردار هستند.
انواع مواد افزودنی شیمیایی
در ادامه به توضیح این مواد پرداخته میشود.
روان کنندهها (کاهنده آب بتن)
این مواد افزودنی موجب افزایش اسلامپ و کارایی بتن میشوند. با افزودن این مواد به بتن، جداشدگی سنگدانهها و آب انداختگی در بتن رخ نمیدهد. همچنین مزیت دیگر این افزودنی کاهش نفوذپزی بتن میباشد. در نتیجه همین امر، مقاومت بتن افزایش پیدا میکند.
استفاده از این افزودنی در مواردی موجب افزایش و یا کاهش زمان گیرش بتن میشوند. به همین علت باید توسط مخزن دوزر افزودنی بچینگ، دوز مناسب برای طرح اختلاط بتن انتخاب شود و به بتن افزوده شود.
فوق روان کنندهها (کاهنده قوی آب بتن)
این نوع مواد افزودنی با قدرت بیشتری عمل نموده و روانی بیشتری را در بتن بوجود میآورند. این ماده افزودنی غلیظ بوده و انتخاب دوز مناسب آن به وسیلهی مخزن دوزر افزودنی بچینگ موجب دستیابی به بتنی با بهترین کیفیت میشود.
در مقاطعی که از آرماتور زیادی برخوردار هستند ، همچنین نقاطی که قابلیت دسترس به آن دشوار است و در دال کفها و راهها به جهت نیاز نداشتن به ویبره این نوع روان کنندهها بکار میروند.
تندگیر کنندهها
مخزن دوزر افزودنی بچینگ، با تعیین دوز مناسب این ماده و تزریق آن به بتن موجب کاهش زمان گیرش بتن میشود. با بکارگیری این افزودنی واکنش هیدراسیون سیمان با سرعت بیشتری صورت میگیرد. نتیجهی این کار افزایش روند کسب مقاومت بتن میباشد. این مواد افزودنی در فصول سرد سال بیشترین کاربرد را دارند.
کندگیر کنندهها
در پروژههای عظیم مانند سد سازی و یا در پمپاژ بتن در فواصل طولانی همچنین در حمل بتن در مسافتهای طولانی نیاز است تا زمان گیرش بتن افزایش پیدا کند. علاوه بر موارد ذکر شده در فصول گرم سال، گیرش بتن سریعتر اتفاق میافتد.
برای رفع این معضل کندگیر کنندهها مورد استفاده قرار میگیرند. البته این مواد مقاومت بتن را کاهش میدهند، به همین علت دستیابی به دوز مناسب آن حائز اهمیت است که استفاده از این دستگاه بسیار کمک کننده میباشد.
حبابزاها
افزودن این ماده به بتن توسط مخزن دوزر افزودنی بچینگ، باعث ایجاد حبابهای ریز هوا در بین سنگدانههای بتن میشود. این حبابها به صورتی هستند که بعد از سخت شدن ملات در بتن باقی میمانند.
هوا سازها
این مواد افزودنی با حبابزاهای بتن متفاوت میباشند. این مواد قبل از گیرش اولیه بتن در حین واکنش هیدراسیون سیمان، حبابهای هوا را تولید مینمایند و باعث منبسط شدن ملات و در نتیجه بتن میشوند. این مقدار انبساط به دوز مصرفی این ماده بستگی دارد. با بکارگیری مخزن دوزر افزودنی بچینگ، مقدار مناسب این ماده افزودنی به مخلوط بتن افزوده میشود.
معرفی مواد افزودنی مورد استفاده در مخزن دوزر افزودنی بچینگ
- اسيدهای ليگنوسولفينيك و نمكهای آنها، روان کنندههای بتن میباشند.
- اسيدهای هيدروكسی كربوكسيليك و نمکهای آنها، فوق روان کنندههای مورد استفاده در بتن هستند.
- کلرور کلسیم به عنوان رایجترین تندگیرکننده بکار میرود.
- انواع بیکربناتهای قلیایی، کلرور آمونیوم و آهن، برات و تارتارات کلسیم، اکسیکلرورها و سولفات کلسیم موجب کندگیر شدن بتن میشوند.
- فلوچم (Flowcem) به عنوان هواساز برای کاهش نفوذپذیری و افزایش دوام بتن در برابر عوامل جوی و سیکلهای ذوب و انجماد توسط مخزن دوزر افزودنی بچینگ به میزان مورد نیاز به مخلوط بتن افزوده میشود.
سخن پایانی
دستیابی به مصالحی با بالاترین کیفیت منجربه پایداری و دوام ساخت و سازها میشود. با پیشرفت تکنولوژی رسیدن به این اهداف به راحتی امکان پذیر میباشد. مخزن دوزر افزودنی بچینگ با اندازهگیری دقیق مواد افزودنی از هدر رفت مصالح اولیه، زمان و انرژی جلوگیری میکند که تنها یک دستگاه از سیستم بچینگ پلانت میباشد. بکارگیری کامل از این نوع سیستمها بسیار مقرون به صرفه میباشد.
گردآورنده: ستاره خانکی